Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam, jestem tu nowy. Do zarejestrowania się na forum skłonił mnie duży problem jaki mam ze swoim psem - 5 letnim border collie. Od roku zaczął z powrotem sikać w domu. Nie są to duże ilości, typowo oznacza teren. Wystarczy że wyjdziemy na 30 minut, wracamy do domu i w 5 miejscach oznaczone... Nie nadążamy ze sprzątaniem... Nie pomaga spacer przed opuszczeniem domu, nie działają stopery w sprayu. Nie ma żadnych innych objawów. W młodości miał wnętrostwo, usunięto jedno jądro.
Pomóżcie, co to może być ? Czy to może być kwestia psychiczna ?

Posted

Zaczęłabym od zbadania stanu zdrowia, a potem udałabym się po pomoc do behawiorysty.
Nie da się odpowiedzieć na pytanie o przyczynę takiego zachowania na podstawie krótkiego opisu przedstawionego przez Ciebie. Powodów może być wiele - od prostego przeziębienia pęcherza, poprzez lęk separacyjny, aż po zaburzenia więzi z domownikami... Trzeba byłoby przeanalizować życie psa, zmiany w Waszym domu i wtedy postawić diagnozę.

Posted

To na pewno nie pęcherz, ponieważ nawet jak pies jest sam przez 30 minut to sika. A jak siedzi z nami to potrafi trzymać 10 godzin spokojny. Czy to mozliwe że np. poczuł że może mnie zdominować i próbuje "zosatac samcem alfa ? :)

Posted

Gdyby chciał zrobić z Ciebie poddanego to nasikałby na Ciebie. To nie dominacja. Może to być lęk separacyjny. Radziłbym wprowadzić do domu na chwilę psa - samca. Jeżeli po jego wizycie w waszej obecności (niekoniecznie bądźcie w tym samym pomieszczeniu) nie nasika, to będzie znaczyło, że nie jest to "znaczenie terenu". A raczej lęk separacyjny - sika ze strachu przed samotnością (i tutaj stawiałbym na niezdrową więź z człowiekiem).

Zapewniasz mu rozrywkę typowo dla psów pasterskich ? Czy jest kanapowcem?

Posted

ego napisał(a):
To na pewno nie pęcherz, ponieważ nawet jak pies jest sam przez 30 minut to sika. A jak siedzi z nami to potrafi trzymać 10 godzin spokojny. Czy to mozliwe że np. poczuł że może mnie zdominować i próbuje "zosatac samcem alfa ? :)

No raczej nie chodzi o to, żeby zostać samcem alfa, bo nie wyobrażam sobie, żebyś Ty też znaczył ściany moczem :)
Tak jak napisałam w poprzednim poście - zaproś do domu specjalistę - trenera lub behawiorystę, który przeprowadzi wywiad i opracuje plan eliminacji tego przykrego zachowania.
Przez internet to raczej się tego problemu nie rozwiąże.

Posted

GAJOS napisał(a):
Zapewniasz mu rozrywkę typowo dla psów pasterskich ? Czy jest kanapowcem?

Latem tak, są wyjazdy rowerowe oraz długie wypady do lasu. Od jesieni w tygodniu spacery: 20 min. rano, 45, popołudniu, 20 min. wieczorem. W weekendy w srodku dnia 1,5-2 godziny spacer. O jakich typowych rozrywkach dla pasterskich myslisz ?

Posted

ego napisał(a):
Latem tak, są wyjazdy rowerowe oraz długie wypady do lasu. Od jesieni w tygodniu spacery: 20 min. rano, 45, popołudniu, 20 min. wieczorem. W weekendy w srodku dnia 1,5-2 godziny spacer. O jakich typowych rozrywkach dla pasterskich myslisz ?

Aktywności za mało jak na bordera. Nawet na kanapowca mało ruchu.
Do tego warto dołożyć pracę - sztuczki, szkolenie posłuszeństwa, pasienie owiec :cool3:.
Bordery to z natury pracoholicy, bez odpowiedniej dawki zajęcia dostają świra po prostu.

Posted

ego napisał(a):
kurde ale przez 4 lata bylo problemu !

Ale mnóstwo jest takich przypadków, że pies przez wiele lat zachowuje się wzorowo i nie ma problemu. A w pewnym momencie coś "puszcza" i jest problem - agresja, depresja, posikiwanie, niszczenie w domu, wycie gdy pies jest sam i wiele innych.

USG prostaty może być dobrym kierunkiem poszukiwań - w dzisiejszych czasach u niekastrowanego samca warto je robić regularnie. Przerost prostaty zdarza się coraz częściej - choroba cywilizacyjna.