ego Posted March 4, 2012 Posted March 4, 2012 Witam, jestem tu nowy. Do zarejestrowania się na forum skłonił mnie duży problem jaki mam ze swoim psem - 5 letnim border collie. Od roku zaczął z powrotem sikać w domu. Nie są to duże ilości, typowo oznacza teren. Wystarczy że wyjdziemy na 30 minut, wracamy do domu i w 5 miejscach oznaczone... Nie nadążamy ze sprzątaniem... Nie pomaga spacer przed opuszczeniem domu, nie działają stopery w sprayu. Nie ma żadnych innych objawów. W młodości miał wnętrostwo, usunięto jedno jądro. Pomóżcie, co to może być ? Czy to może być kwestia psychiczna ? Quote
gerta Posted March 5, 2012 Posted March 5, 2012 Zaczęłabym od zbadania stanu zdrowia, a potem udałabym się po pomoc do behawiorysty. Nie da się odpowiedzieć na pytanie o przyczynę takiego zachowania na podstawie krótkiego opisu przedstawionego przez Ciebie. Powodów może być wiele - od prostego przeziębienia pęcherza, poprzez lęk separacyjny, aż po zaburzenia więzi z domownikami... Trzeba byłoby przeanalizować życie psa, zmiany w Waszym domu i wtedy postawić diagnozę. Quote
ego Posted March 5, 2012 Author Posted March 5, 2012 To na pewno nie pęcherz, ponieważ nawet jak pies jest sam przez 30 minut to sika. A jak siedzi z nami to potrafi trzymać 10 godzin spokojny. Czy to mozliwe że np. poczuł że może mnie zdominować i próbuje "zosatac samcem alfa ? :) Quote
GAJOS Posted March 5, 2012 Posted March 5, 2012 Gdyby chciał zrobić z Ciebie poddanego to nasikałby na Ciebie. To nie dominacja. Może to być lęk separacyjny. Radziłbym wprowadzić do domu na chwilę psa - samca. Jeżeli po jego wizycie w waszej obecności (niekoniecznie bądźcie w tym samym pomieszczeniu) nie nasika, to będzie znaczyło, że nie jest to "znaczenie terenu". A raczej lęk separacyjny - sika ze strachu przed samotnością (i tutaj stawiałbym na niezdrową więź z człowiekiem). Zapewniasz mu rozrywkę typowo dla psów pasterskich ? Czy jest kanapowcem? Quote
gerta Posted March 5, 2012 Posted March 5, 2012 ego napisał(a):To na pewno nie pęcherz, ponieważ nawet jak pies jest sam przez 30 minut to sika. A jak siedzi z nami to potrafi trzymać 10 godzin spokojny. Czy to mozliwe że np. poczuł że może mnie zdominować i próbuje "zosatac samcem alfa ? :) No raczej nie chodzi o to, żeby zostać samcem alfa, bo nie wyobrażam sobie, żebyś Ty też znaczył ściany moczem :) Tak jak napisałam w poprzednim poście - zaproś do domu specjalistę - trenera lub behawiorystę, który przeprowadzi wywiad i opracuje plan eliminacji tego przykrego zachowania. Przez internet to raczej się tego problemu nie rozwiąże. Quote
ego Posted March 6, 2012 Author Posted March 6, 2012 GAJOS napisał(a):Zapewniasz mu rozrywkę typowo dla psów pasterskich ? Czy jest kanapowcem? Latem tak, są wyjazdy rowerowe oraz długie wypady do lasu. Od jesieni w tygodniu spacery: 20 min. rano, 45, popołudniu, 20 min. wieczorem. W weekendy w srodku dnia 1,5-2 godziny spacer. O jakich typowych rozrywkach dla pasterskich myslisz ? Quote
gerta Posted March 6, 2012 Posted March 6, 2012 ego napisał(a):Latem tak, są wyjazdy rowerowe oraz długie wypady do lasu. Od jesieni w tygodniu spacery: 20 min. rano, 45, popołudniu, 20 min. wieczorem. W weekendy w srodku dnia 1,5-2 godziny spacer. O jakich typowych rozrywkach dla pasterskich myslisz ? Aktywności za mało jak na bordera. Nawet na kanapowca mało ruchu. Do tego warto dołożyć pracę - sztuczki, szkolenie posłuszeństwa, pasienie owiec :cool3:. Bordery to z natury pracoholicy, bez odpowiedniej dawki zajęcia dostają świra po prostu. Quote
bejasty Posted March 6, 2012 Posted March 6, 2012 Robiłeś USG prostaty ? przy was może wstrzymywać a jak wyjdziecie brak hamulca. Jak sika na spacerze ? Quote
gerta Posted March 6, 2012 Posted March 6, 2012 ego napisał(a):kurde ale przez 4 lata bylo problemu ! Ale mnóstwo jest takich przypadków, że pies przez wiele lat zachowuje się wzorowo i nie ma problemu. A w pewnym momencie coś "puszcza" i jest problem - agresja, depresja, posikiwanie, niszczenie w domu, wycie gdy pies jest sam i wiele innych. USG prostaty może być dobrym kierunkiem poszukiwań - w dzisiejszych czasach u niekastrowanego samca warto je robić regularnie. Przerost prostaty zdarza się coraz częściej - choroba cywilizacyjna. Quote
Recommended Posts