Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Cześć wszystkim! :)

Jestem nowym użytkownikiem i oczywiście nowym posiadaczem ślicznego 3 - miesięcznego haszczaka. Czytam często wasze wypowiedzi i zwracam się do was (jako do ekspertów) :D o porade.

Mój mały Badi strasznie się drapie, szczególnie po łapkach. Kolejne wizyty u weta i wydane pieniądze nie przyniosły rezultatu. Dostał sterydy ale pomogły na krótko. Lekarz stwierdził że alergia pokarmowa (ale juz ją wykluczyłam), psiak jest odrobaczony i nie ma pchełek. Wygląd skóry nie wskazuje tez na to że jest to grzybica. Już nie wiem sama co to może być.

Drapie się najgorzj jak wstaje rano. Może jest to na tle nerwowym?

Proszę pomóżcie!

Pozdrawiam

Kiki%7Boption%7D

Posted

Zgadzam się z poprzednikiem.

Przyczyną częstego drapania jest zapalenie a wręcz uczulenie na pchły.

Jeżeli pies jest podatny to wystarczy ugryzienie jednej pchełki.

Będzie się wtedy niemiłosiernie drapał.

Znam parę takich przypadków - mój wet ma lecznice pod moim blokiem - i często ucinam sobie z nim pogawędki. Sam byłem świadkiem jak kiedyś miał takiego pacjenta - leczyli go ponad rok i niewiedzieli co jest a on od razu powiedział że to zapalenie pchle. W dwa tygodnie pies był zdrów.

Także poszukaj lepszego weta.

pozdrawiam

giziu

Posted

pies już dawno może nie mieć pcheł - ale alergia dalej trwa (alergeny ma już w organiźmie)

Po prosu drapie się bo go swędzi skóra, a niestety czym się bardziej drapie tym bardziej go swędzi.

Musi dostać zastrzyki.

Posted

nikt się z tobą nie kłóci.

Czy wszyscy się ciebie czepiają nie wiem - mnie wydawało się, że jest odwrotnie.

Może sie myle.

jesteś kontrowersyjna - ale to dobrze potrzebni są tacy ludzie.

Skoro masz inne poglądy to je wymieniaj trwaj przy nich a nie obrażaj się, nie uciekaj i nie przychoć jako gość.

Zaloguj się i bądź sobą - taką cię lubie :D

Posted

Dzięki wszystkim za odpowiedz.

Napewno zmienię weta. Powiedzcie mi na czym polegaja te testy alergiczne? Tzn. zeskrobina? Wycinają kawałek skóry?

A co do alergi na pchły to raczej nie to bo on ich nie miał. Może to grzybica, ale słyszałam że przy tym psu wypadaja sierśc i ma gołe placki.

A tak jeszcze z innej beczki!

Mały strasznie gryzie ręce. Chodzę pokaleczona jak po wojnie. haha. Macie może jakiś skuteczny sposób na niepodgryzanie? Bo on jak złapie to prawie paluchów nie poodgryza.

Posted

KIKI: )

...to że gryzie to normalnka... :) ..ale od Ciebie tylko zależy na ile mu pozwolisz...On kiedys będzie musiał zrozumieć, że to niepożądane, wiec im szybciej tym lepiej :) ...pwnie niedługo b.ędzie zmienic ząbki :) Będzie slodkim scerbolem i slodkim "szkodnikiem" :) zadbaj, aby miał co gryżć !!!...sędzące dziąsła potrafią doprowadzic do furii....lelek gryzł nawet jak spał :)) ...a jeżeli nie chcesz aby gryzł reaguj od razu ! pokaż mu Focha Giganta jak zaczyna i zakończ w tej chwili zabawe !...zobaczysz jakie to mądre stworzonko i jak szybko zrozumie o co Ci chodzi :)

...a jeżeli dalej nie wiesz jak to zrobic to polecam kilkuminutową obserwacje szczeniaków podczas zabawy :)... taki los...Yello tez musiał "zejśc do parteru" i pokazać Lelkowi, że to naparwde boli: ))

...szybko zrozumial, że ja moge podgryzać, ale On niestety niżej jest :)

A co do testów: żona Lelka tez sie drapała ! ... nie wypadała jej sierść...nie miała "placków" etc... poprostu sie drapała w nieskończonośc... zrobiono je testy i okazało sie, ze to grzybica...gdyby testów niezrobiono pewnie byłyby juz placki : ).... do testu pobiera sie próbke sierci...minimalną !!...nie bedzie łysy :) ....potem leczenie w zależności od rodzaju :) ...

i chyba tyle :)

Posted

Może to być grzybica

ale zapalenie pchle też nie jest wykluczone.

pies nie musi mieć widocznych pcheł - jeżeli jest podatny na zapalenie - eystarczy jedna. Skoczyła pogryzła - zmieniła nosiciela. To wystarczy.

pozdrawiam

giziu

Posted

Może to jednak grzybica. Musze się wybrać do weta na testy. Tylko jakiegoś innego. Dzięki za rady odnośnie gryzienia. Właśnie tak robie że odchodzę w trakcie zabawy. Myślę że on właśnie chce ustalić hierarchię i dlatego sie tak buntuje.

Dobra lece do weta haha

Posted

Słuchajcie byłam u weta z moim gryzącym się psiakiem. Jestem załamana prawdopodobnie jest to genetyczne zapalenie skóry. To oznacza że psiak będzie się drapał do końca życia. Raz będzie lepiej raz gorzej. To się zdarza jednemu na tysiac psów. Chyba mam pecha. To nie jest jeszcze stwierdzone na 100%. Narazie będzie ścisła dieta i wykluczanie wszystkich rzeczy po kolei które mogą powodowac alergie.