Patik Posted February 5, 2012 Posted February 5, 2012 Mój pies ma prawie 11 lat, ale to nie ważne. Chciałabym go nauczyć ,żeby gdy ja siedzę on tez usiadł koło mnie i czekał cierpliwie, albo gdy stoję i rozmawiam to on też. Gdy z kimś rozmawiam to on się plącze ,ciągnie, węszy wszystko.... gdy siedzimy razem dopóki go głaskam jest ok. ale gdy tylko przestaje to on wstaje ,i znowu chce gdzieś iść . Widziałam wiele osób które mogą swojego psa odpiąć ze smyczy i pies spokojnie siedział obok beż głaskania itp.Więc jest jakiś sposób ,żeby go po prostu uspokoić ????? Quote
Beatrx Posted February 5, 2012 Posted February 5, 2012 a pies umie siad-zostań? po prostu jak siedzisz dajesz psu siad, chwalisz, a jak chce wstać to dajesz jeszcze raz siad, chwalisz siedzenie i trenujesz, trenujesz, trenujesz i trenujesz;) po prostu chodzi o to, ze pies ma siedzieć, póki mu nie powiesz, ze może iść, a jak sam wstaje to go usadzasz z powrotem;) Quote
Patik Posted February 5, 2012 Author Posted February 5, 2012 siad umie, zostań w 50%.:) ale jak ma dużo do wąchania to po prostu traci głowę, on szczerze to ma czasami gdzieś wszystkie smakołyki dlatego ,pomimo tego ,ze jest mądry to ciężko go nagrodzić ,żeby mu dogodzić jedynie chyba głaskanie, bo jak go tez za bardzo chwale (głosem) to w przypadku komendy do nogi to zaczyna przyśpieszać bo myśli,ze już koniec zadania. :) Quote
Beatrx Posted February 5, 2012 Posted February 5, 2012 a piłka, szarpak czy jakaś inna zabawka? powinnaś mieć dwie pochwały. jedna znaczy: koniec zadania, dobrze się spisałeś, a druga: dobrze robisz, rób tak dalej;) Quote
Bobryna Posted February 5, 2012 Posted February 5, 2012 A może za bardzo skupiasz się na psie? Moje psiaki, jak nie poświęcam im uwagi, rozmawiając na przykład z kimś, uspokajają się po pewnym czasie (na początku oczywiście też węszą i ciągną, ale zupełnie to ignoruję ;) ), siadają albo się kładą i dopiero wtedy je nagradzam-głaszczę itp. Quote
Patik Posted February 5, 2012 Author Posted February 5, 2012 On nie jest zabawowy, nie wie nawet o co chodzi jak mu ktoś pokazuje piłkę , a co do ignorowania to on właśnie na to czeka ,bo wtedy wie ,że nie patrze na to co on robi :( Jaki idę z kimś na spacer to tez jak zawsze mnie słucha to gdy z kimś idę to słucha mnie zaledwie może w 30% chyba ,ze krzyknę to wtedy wie ,ze przegiął i mnie słucha (ale na chwilę). Quote
Bobryna Posted February 5, 2012 Posted February 5, 2012 W takim razie, nie wiem, co jeszcze można doradzić...Skoro to starszy pies z dużym uporem i przyzwyczajeniami, to tylko więcej cierpliwości i wyrozumienia ;) Quote
Recommended Posts