Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

pozwolilem sobie wkleic posta z innego watku
"psiak wogle nie linial, jak cos to gubil straki i koltuny cale stad moja mysl o Bergamo
waga, wzrost, wiek tez by sie zgadzal (w przeciwienstwie np do puli)

sasiedzi zawsze sie uzalali jaki to biedny piesek, taki zaniedbany
jak zaczynala mu siers odrastac to go strzyglismy, pozniej zona roczesywala go, choc on niezbyt to lubil

nie chce sie doszukiwac na sile w nim rasy takiej czy innej, po prostu chce takiego psa miec znowu, tego ze zdjec musielismy pozegnac tydzien przed swietami :-(

dlatego pytam, czy ktos moglby cos wiecej o nim powiedziec, napisac
choc jak widze po odzewie to raczej nie ten adres ..."

i ?

Posted

Dla mnie ma niewiele z bergamasco, może odrobinę go przypomina, ja znawcą tej rasy nie jestem tak więc nie powiem zbyt wiele.
Rasowy sam wiesz, że nie był.

Jeśli chciałbyś psa z dredami, właśnie z podobną sierścią do tego swojego psiaka, to poszukaj wśród ras właśnie z takim włosem, kilka na pewno by się znalazło. Jeśli konkretnie chcesz tak wyglądającego psa to jeszcze przeanalizuj charakter, bo to, że pies będzie podobny do Twego poprzedniego psa nie znaczy, że będzie miał taki sam charakter.

Posted

taa, to nie chodzi o to azeby sklonowac poprzedniego psiaka
z dredami pies jest o tyle istotny, ze nie linieje tak jak inne (mniejsze problemy z alergia u czlonkow rodziny)

a charakter - pies jako szczeniak to otwarta ksiega, moj poprzedni mial charakter jużaka a przezylismy razem 17 lat :D

nie chcialbym huskiego czy innych zaprzegowych, bo nie bede z nimi jezdzil i biegal pol dnia, ale kanapowca tez nie, bo ma ze mna jezdzic w gory, na plaze nad morze, nad jeziora, uwielbiac zabawe, kapiele, tolerowac inne psy

psy z dredami znam puli, bergamasco, komondor
jakies inne jeszcze ?

pewnie skonczy sie tak, ze 3ci psiak to tez bedzie znajda albo mieszaniec ze schronu

ktos pisal ze mogl to byc mieszaniec z pudlem, bez obrazy dla wlascicieli pudli - powtarzam byc moze stereotyp - ale moj byl niesamowicie madry, wazyl tez dosyc sporo jak na mieszanke z pudlem, bo 30-32 kg, dopiero na starosc jak zostala sama skoa i kosci to mial 15kg