Chefrenek Posted January 8, 2009 Posted January 8, 2009 pati napisał(a):a jakby sprobowac wziewnej. jest mniej szkodliwa i bezpieczniejsza dla organizmu psa. Robi sie nawet staruszki . Na amerykańskim buldożkowym forum podają czego bulwa nie powinna dostawać podczas operacji. Może się to komuś przyda. Anesthesia Protocol NIGDY NIE PODAWAĆ: Acepromazyny aka Pentathol (n.dożylna) Metofane i Halotanu (n. wziewna) UWAŻAĆ NA: Dormitor (to jest to co się podaje do wybudzenia) MOŻNA: Ketamina, Valium, Torbutrol NAJLEPIEJ: Propofol (dożylnie) z którymś z wziewnych Isoflurane(aka IsoFlo) lub Sevoflurane (aka SevoFlo) Jest tam też wzmianka co podawać przy cesarkach oraz o tym iż buldożek powinien być intubowany (oraz jak to robić). Powyższy spis został sporządzony przez weta. Quote
Maupa4 Posted January 8, 2009 Author Posted January 8, 2009 Bila napisał(a)::multi::multi::multi::multi: A popis, to znaczy co robiła:cool3:? No była grzeczna aż do momentu zdjęcia ubranka "na misiu". Jak została w samym gustownym, za dużym, zielonym kubraczku zaczęła przebierac jak szalona przednimi łapami. Zajrzec do paszczy nie dała, a mierzenie temperatury uznała za zbędne spoufalanie się. No i "psikała" wodą z nosa. Bo o tym że miała ważniejsze sprawy na głowie niż grzeczne stanie to chyba nie muszę pisac ... Zalecenia od weta: niech nie skacze. I prośba: niech nie włazi na szafki. :cool3: Quote
Erazm Posted January 8, 2009 Posted January 8, 2009 O, rany to buldożki baardzo specjalna rasa:loveu: Quote
Maupa4 Posted January 8, 2009 Author Posted January 8, 2009 Chefrenek napisał(a):Na amerykańskim buldożkowym forum podają czego bulwa nie powinna dostawać podczas operacji. Może się to komuś przyda. Anesthesia Protocol NIGDY NIE PODAWAĆ: Acepromazyny aka Pentathol (n.dożylna) Metofane i Halotanu (n. wziewna) UWAŻAĆ NA: Dormitor (to jest to co się podaje do wybudzenia) MOŻNA: Ketamina, Valium, Torbutrol NAJLEPIEJ: Propofol (dożylnie) z którymś z wziewnych Isoflurane(aka IsoFlo) lub Sevoflurane (aka SevoFlo) Jest tam też wzmianka co podawać przy cesarkach oraz o tym iż buldożek powinien być intubowany (oraz jak to robić). Powyższy spis został sporządzony przez weta. Przyda się jak najbardziej się przyda. Chefrenek a może to wkleic - wiesz gdzie ... Takie informacje jak najbardziej potrzebne. Quote
Maupa4 Posted January 8, 2009 Author Posted January 8, 2009 Erazm napisał(a):O, rany to buldożki baardzo specjalna rasa:loveu: Specjalna jak specjalna ale specyficzna na pewno ... No ja kiedyś miałam tak że "tydzień bez weta był tygodniem straconym" - latałam ze wszystkim. Teraz "naumiałam" się sama "tysiąca rzeczy" no i w ramach samopomocy sobie to co do tej pory robił wet za kasę sama sobie robię po otrzymaniu zlecenia. Ja mam już tak że jak idę to jednym z podstawowych pytań jest "zrobi pani sama ?" I zabieram "robótki ręczne" do domu. A jak robię sama to nie piszę "znowu zastrzyk", "znowu tlen", "znowu kroplówka", znowu ... znowu ... znowu ... Monotematycznie by było ;). Quote
Chefrenek Posted January 8, 2009 Posted January 8, 2009 Maupa4 napisał(a):Przyda się jak najbardziej się przyda. Chefrenek a może to wkleic - wiesz gdzie ... Takie informacje jak najbardziej potrzebne. Ok to wkleję. Też się naumiałam tego i owego. Jak mus to mus.:evil_lol: Quote
Maupa4 Posted January 9, 2009 Author Posted January 9, 2009 Jest tak przeraźliwie zimno że chyba za przykładem Żwirasa udamy się spac ... A na rozgrzewkę dla tych którzy nie mogą tak jak my ... archiwalne telefoniczne wspomnienie jesieni ... albo czyszczenie szuflady - jak kto woli Quote
Maupa4 Posted January 9, 2009 Author Posted January 9, 2009 I kolorystyczne nawiązanie do tego co za oknem ... Quote
Maupa4 Posted January 9, 2009 Author Posted January 9, 2009 I Tupisiek na mostku kapitańskim ... Quote
Maupa4 Posted January 9, 2009 Author Posted January 9, 2009 Idziemy brac przykład z Tupiśka ... ;) Z Debi ok ... Quote
Bila Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 I że on na tym mostku tak zasypia:-o:cool3:. A jak dziś nasza bielutka rekonwalescentka, zaróżowiła się nieco? Quote
Fasolka Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 Maupa4 napisał(a): Zalecenia od weta: niech nie skacze. I prośba: niech nie włazi na szafki. :cool3: :roflt:No i to rozumiem. Debisia w całej swej cudniaszczej postaci. I tak trzymać :ylsuper: Quote
Fasolka Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 Iiiiii ach jakie urocze, no nie mogłam sie powstrzymać :oops: Co za nózki, co za dupcia, co za kulfonek :loveu: Quote
Maupa4 Posted January 9, 2009 Author Posted January 9, 2009 Bila napisał(a):I że on na tym mostku tak zasypia:-o:cool3:. A jak dziś nasza bielutka rekonwalescentka, zaróżowiła się nieco? Każdy porządny pirat potrafi czujnie spac w każdych okolicznościach ... :siara: Rekonwalescentka jak dla mnie tak samo biała albo różowa jak była ... ale zaczyna świrowac - pomalutku ... Najgorsze że właściwie od wczoraj już sama wskakuje i na fotele i na łóżko. A od dziś i po schodach włazi i złazi sama - nie do upilnowania. Niby Mona robiła tak samo ... i tak samo była nie do upilnowania. A teraz Tupisiek owcożerca ... Quote
Maupa4 Posted January 9, 2009 Author Posted January 9, 2009 Koniec swiąteczno-noworocznych zdjęc z Krakowa ... Quote
Maupa4 Posted January 9, 2009 Author Posted January 9, 2009 Remanentów ciąg dalszy czyli ... rybka też przeżyła święta ... :diabloti: Quote
Recommended Posts