Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

pati napisał(a):
a jakby sprobowac wziewnej. jest mniej szkodliwa i bezpieczniejsza dla organizmu psa. Robi sie nawet staruszki .

Na amerykańskim buldożkowym forum podają czego bulwa nie powinna dostawać podczas operacji. Może się to komuś przyda.

Anesthesia Protocol

NIGDY NIE PODAWAĆ: Acepromazyny aka Pentathol (n.dożylna) Metofane i Halotanu (n. wziewna)

UWAŻAĆ NA: Dormitor (to jest to co się podaje do wybudzenia)

MOŻNA: Ketamina, Valium, Torbutrol

NAJLEPIEJ: Propofol (dożylnie) z którymś z wziewnych Isoflurane(aka IsoFlo) lub Sevoflurane (aka SevoFlo)

Jest tam też wzmianka co podawać przy cesarkach oraz o tym iż buldożek powinien być intubowany (oraz jak to robić).

Powyższy spis został sporządzony przez weta.

• Replies 47.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Maupa4

27969

• Bila

6040

• ockhama

3031

• wilczy zew

1578

Posted

Bila napisał(a):
:multi::multi::multi::multi: A popis, to znaczy co robiła:cool3:?

No była grzeczna aż do momentu zdjęcia ubranka "na misiu". Jak została w samym gustownym, za dużym, zielonym kubraczku zaczęła przebierac jak szalona przednimi łapami. Zajrzec do paszczy nie dała, a mierzenie temperatury uznała za zbędne spoufalanie się. No i "psikała" wodą z nosa. Bo o tym że miała ważniejsze sprawy na głowie niż grzeczne stanie to chyba nie muszę pisac ...

Zalecenia od weta: niech nie skacze. I prośba: niech nie włazi na szafki. :cool3:

Posted

Chefrenek napisał(a):
Na amerykańskim buldożkowym forum podają czego bulwa nie powinna dostawać podczas operacji. Może się to komuś przyda.

Anesthesia Protocol

NIGDY NIE PODAWAĆ: Acepromazyny aka Pentathol (n.dożylna) Metofane i Halotanu (n. wziewna)

UWAŻAĆ NA: Dormitor (to jest to co się podaje do wybudzenia)

MOŻNA: Ketamina, Valium, Torbutrol

NAJLEPIEJ: Propofol (dożylnie) z którymś z wziewnych Isoflurane(aka IsoFlo) lub Sevoflurane (aka SevoFlo)

Jest tam też wzmianka co podawać przy cesarkach oraz o tym iż buldożek powinien być intubowany (oraz jak to robić).

Powyższy spis został sporządzony przez weta.

Przyda się jak najbardziej się przyda.
Chefrenek a może to wkleic - wiesz gdzie ...
Takie informacje jak najbardziej potrzebne.

Posted

Erazm napisał(a):
O, rany to buldożki baardzo specjalna rasa:loveu:

Specjalna jak specjalna ale specyficzna na pewno ...

No ja kiedyś miałam tak że "tydzień bez weta był tygodniem straconym" - latałam ze wszystkim. Teraz "naumiałam" się sama "tysiąca rzeczy" no i w ramach samopomocy sobie to co do tej pory robił wet za kasę sama sobie robię po otrzymaniu zlecenia. Ja mam już tak że jak idę to jednym z podstawowych pytań jest "zrobi pani sama ?" I zabieram "robótki ręczne" do domu.
A jak robię sama to nie piszę "znowu zastrzyk", "znowu tlen", "znowu kroplówka", znowu ... znowu ... znowu ... Monotematycznie by było ;).

Posted

Maupa4 napisał(a):
Przyda się jak najbardziej się przyda.
Chefrenek a może to wkleic - wiesz gdzie ...
Takie informacje jak najbardziej potrzebne.

Ok to wkleję.

Też się naumiałam tego i owego. Jak mus to mus.:evil_lol:

Posted

Jest tak przeraźliwie zimno że chyba za przykładem Żwirasa udamy się spac ...

A na rozgrzewkę dla tych którzy nie mogą tak jak my ... archiwalne telefoniczne wspomnienie jesieni ... albo czyszczenie szuflady - jak kto woli

Posted

Maupa4 napisał(a):

Zalecenia od weta: niech nie skacze. I prośba: niech nie włazi na szafki. :cool3:

:roflt:No i to rozumiem. Debisia w całej swej cudniaszczej postaci. I tak trzymać :ylsuper:

Posted

Bila napisał(a):
I że on na tym mostku tak zasypia:-o:cool3:.
A jak dziś nasza bielutka rekonwalescentka, zaróżowiła się nieco?

Każdy porządny pirat potrafi czujnie spac w każdych okolicznościach ... :siara:

Rekonwalescentka jak dla mnie tak samo biała albo różowa jak była ... ale zaczyna świrowac - pomalutku ...
Najgorsze że właściwie od wczoraj już sama wskakuje i na fotele i na łóżko. A od dziś i po schodach włazi i złazi sama - nie do upilnowania.
Niby Mona robiła tak samo ... i tak samo była nie do upilnowania.

A teraz Tupisiek owcożerca ...