Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam,

Przez 9 lat męczyłem mojego owczarka niemieckiego psa karmą Chappi.
Od 2 misiecy zacząłem podawać karme Brit dla seniorów o nizszej zawartości energetycznej.
Zauwazyłem, że sierść psa od tego czasu pomatowiała i nie wiem czy to nie przyczyna wlasnie zmiany karmy czy to okres przybierania poszycia przed zima...?

Prosze o pomoc, czy zmieniac karme? Pies szybko sie do niej przyzwyczail i na szczescie karma jest w miare tania z tej sredniej polki.

Pozdrawiam

Posted

Zarzuciłeś psu, który o ile nie ma nadwagi to karmy typu light nie potrzebuje, za to będącemu w okresie wytwarzania zimowego futra i zwiększonego zapotrzebowania na tłuszcze, karmę z ich obniżoną zawartością. W sumie tego należało się spodziewać; pies w okresie zmiany futra powinien albo otrzymywać dodatki w postaci odpowiednich olejów, albo jeść bogatszą karmę. Jeśli pies mieszka na zewnątrz i nie ma nadwagi to ta karma będzie dla niego zbyt uboga zimą, po prostu nie jest dobrana do jego potrzeb i do marnej szaty dojdzie niedożywienie.

Przestaw psa na zwykłego Brita Adult i dołóż do tego kapkę oleju z pestek winogron, oliwy z oliwek, lnianego czy podobnego, ew. Efa Olie. Jeśli pies nie ma problemów z przybieraniem na wadze, mieszka zimą na zewnątrz, ma sporo ruchu, to możesz dać mu na zimę nawet Brit Activity.

Posted

Dziekuje za Twoja odpowiedz.

Moj pies owczarek niemiecki wazy 50kg i trzymam go w domu. Mam teraz z nim duzy problem bo strasznie powloczy nogami i jak wstaje to ledwo co podnosi tyłek.

Dlatego zwrocilem uwage, zeby czasami nie przeciazyc go, tak zeby trudniej mu bylo wstawac.

Jak zauwazylem karma Brit Adult ma w skladzie 12% tluszczu, karma Brit Adult Large Breed (zalecana dla owczarkow niemickich) ma 9% tluszczu, a karma Brit Senior ma 8% tluszczu.

Czy moglbys jeszcze raz podpowiedziec czy podac mu zwykla karme Brit Adult czy tez Brit Adult Large Breed ?

Pozdrowienia

Posted

jeśli psu służy brit light to co najwyżej(oczywiście jeśli chcesz)dorzuć prep.poprawiajacy kondycje skóry i włosa-mnie przychodzi do głowy np.vetoskin firmy vetexpert,ale preparatów jest do wyboru do koloru.

Posted

A on ma nadwagę, czy po prostu jest duży?
Ja bym dała chyba psu tą wersję Large Breed, a oddzielnie dorzuciła coś na sierść plus coś na stawy z glukozaminą i chondroityną...

Posted

Pies jest duzy, byl najwiekszy z miotu, inne owczarki niemieckie wygladaja przy nim na mniejsze.
Dopiero zakupilem mu wlasnie arthroflex i niechcialbym juz dokupowac nastepnych preparatow.
Zakupie w takim razie karme large breed i bede dodawac do miski np. lyzke oliwy z oliwek dziennie, mam nadzieje, ze to nie za wiele.

Dziekuje za Wasza pomoc