ofca Posted January 5, 2007 Posted January 5, 2007 [quote name='HUSKYTEAM']Wąska górska ścieszka, sanie fruwają w powietrzu, rozpędzone stado futrzanych galopuje w dół, zbliża się rozwidlenie drogi. Chcesz skręcić w prawo: psy reagują w prawo po dwóch kliknięciach. Klikasz pierwszy raz "KLIK!", leader reaguje bezbłędnie i skręca W LEWO! Gdy klikasz drugi raz, leader już dawno podjął decyzję, za to psy w tylnej części zaprzęgu (niegłupie przecież) reagują na drugie kliknięcie i dawaj! w PRAWO. Drzewo rośnie w oczach, wyraz Twojej twarzy przypomina indiańską mimikę i hipnotyczne spojrzenie Waldemara Pawlaka, nic się nie da zrobić........ŁUP!!! Po chwili strzepujesz z siebie cały śnieg, który zleciał z omal nie wyciętej przez Ciebie sosny. W dłoni, niczym "kamyk zielony" ściskasz kliker. Stado się rozbiegło, ale Ty klikasz 5 razy, bo to komenda "DO MNIE". Echo pomnaża odłos klików, psy patrzą sobie w oczy, bo 10 kliknięć to komenda "FOTO"... ech...[/quote] :megagrin: :megagrin: :megagrin: :megagrin: a myslalam ze tylko ja jestem nieprzekonana do klikera.moim zdaniem w szkoleniu bardziej sluzy on czlowiekowi bo wymaga "wysilku" niz psu.pies Pawłowa warunkował si en adzwonek a potem swiatelko...wiec czy kliker czy swiatelko czy "dobry pies" ....wazne sa efekty. najlepiej zaczac od komend na spacerze, szybko zalapie.jak skrecacie w lewo to mowisz komende itd. ja wlasnie "wdrazam" najmlodsza istote do pracy i ona juz po prostu uczy sie od Pandory. tylko ze mam problem....Laski biegaja we dwie,Rosa czyli "uczennica" w pewnym momencie zwalnie i lapie zebami za linke Pandory'nauczycielki-liderki" zeby wybic ja z rytmu, co jej sie w ten sposob udaje i potem przyspiesza zeby chos chwile biec przed nia...:razz: a nie chce krzyczec fe wogole podczas treningu bo ona dopiero sie uczy i ma miec z treningow radoche... jakies pomysly? pozdrawiam iwona Quote
Recommended Posts