Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

Dostałam takie info od kuzynki, znalazła pręgowaną sunię, nie mogła go a właściwie jej przygarnąć:

"22 listopada - sobota - tego dnia przy bloku na ul. Kochanowskiego pojawiła się sunia w typie amstaff (może jest to "czysty" amstaff - nie wiem, wiem tyle że jest to wspaniały i piękny pies). Ja zobaczyłam ją dopiero w niedzielę, gdy w godzinach wieczornych wyszłam ze swoim goldenem na spacer i moja psina zajrzała w krzaki przed blokiem, a sunia ze zdjęć z przerażeniem wybiegła z krzaków, gdzie jak się później okazało - znalazła sobie pod wierzbą zagłębienie w ziemi, w którym mogła się schronić. Początkowo byłam zła, że jakiś pies naszczekał na mojego goldena, ale złość przeszła mi gdy zobaczyłam jak wieczorem biedna sunia błąka się przy bloku i z nadzieją patrzy, że ktoś jej pomoże.

W niedzielę w godzinach wieczornych zaniosłam jej parówkę, kanapkę i miseczkę z wodą. Pies bardzo ostrożnie zjadł kiełbaskę dopiero gdy zamknęłam drzwi i wróciłam na klatkę. Po 20 minutach miseczka po wodzie była sucha jak piasek na pustyni. W niedzielę spędziłam z nią godzinę, między 2 a 3 rano.

Mogłabym tak pisać o niej i o naszym poznawaniu siebie jeszcze długo długo, ale nie o to tak naprawdę chodzi. Chodzi o to, by znaleźć dla niej dom i by ktoś pokochał tego psiaka tak, jak psina na to zasługuje. Ja niestety mimo najszczerszych chęci nie mogłam pieska zatrzymać - mieszkam w kawalerce z goldenem, a to nie są odpowiednie warunki dla dwóch piesków :(

Po 4 dniach psinka zaufała mi na tyle, by dać się pogłaskać, podrapać po pleckach, by wejść ze mną na klatkę, by pozwolić założyć sobie obrożę, by iść ze mną do sklepu. Zdobycie jej zaufania wymagało pracy, podejrzewam że sunia była bita bo bardzo bała się ręki i nieostrożnych ruchów.

Jest to fantastyczny pies. Bardzo mądry, łagodny i myślę, że gdy będzie miał swój dom, będzie spokojnym psiakiem. Jeśli ktoś go pokocha to zapewniam, że psinka będzie najwierniejszym przyjacielem, który nigdy nie zawiedzie swojego właściciela. Sunia jest młoda, więc jeszcze wiele lat przed nią. Mam nadzieję, że będą to szczęśliwe lata w ciepłym i kochającym domu, a nie w schronisku.

Aktualnie psinka, do której mówiłam Malutka, znajduje się w schronisku Promyk - Gdańsk Kokoszki.

Kontakt w sprawie adopcji z Fundacją ([email protected], 513 909 909) lub ze Schroniskiem (58-522-37-80). "

Edited by Pinesk@
Posted

wrzuciłam ją na trójmiasto, allegro, tablicę, lento i alegratkę + napisałam odpowiedź na pewne ogłoszenie o zaginionej pręgowanej suczce z okolic Rumii.. może, może..

Posted

Widziałam ogłoszenie suni. Proponuję nie ogłaszać jej jako amstaffki, bo po 1. sunia nie jest amstaffem, a jedynie psem w typie, po 2. ludzie źle kojarzą amstaffy, nie jest to ulubiona rasa "przeciętnego" Polaka. Ktoś, kto zna się na TTB, będzie wiedział, że sunia ma coś z amstaffa, a pozostałym taka wiedza jest niepotrzebna, bo zaraz zostanie wrzucona do szuflady pt. "a ta to nie, bo to pies morderca".
Nie wiem, taka jest moja sugestia, tak mi się wydaje.
A tak poza tym, to trzymam mocno kciuki za sunię, bo znaleziona baardzo blisko mnie (boże, jak ja się cieszę, że to na mnie nie padło...) no i amstaff.

Posted

Nie chcę się wymądrzać, ale wydaje mi się, że tak będzie lepiej. Jeśli ktoś ma odmienne zdanie, niech mnie wyprowadzi z błędu;)
Niestety amstaffy płacą wysoką cenę za to, jaka o nich krąży opinia...

• 2 months later...
Posted

Przeczytałam właśnie na stronie schroniska, że sunia została dzisiaj adoptowana. Mam nadzieję, że trafiła na cierpliwych, wyrozumiałych i mądrych ludzi, bo tylko u takich będzie miała dobrze...Trzymam mocno kciuki!

Posted

Basiu, bo to są cudowne psy!
Żyłam 12 lat pod jednym dachem z amstaffką. Fakt, innych zwierząt nie tolerowała, ale w stosunku do ludzi była bardzo łagodna - nawet spotkanym na spacerze pijakom nadstawiała cycochy do głaskania, jak ci ją zagadali.
Ale Malutka była dość specyficzna, bardzo nieufna i wycofana. Z tego względu mam nadzieję, że ludzie, którzy ją adoptowali, wykażą się dużym zaangażowaniem w jej socjalizację. I nie poddadzą się szybko...