Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

ARISA to płowa sunia w typie amstaffa. Dzisiaj ma ok. 5 lat. W wieku roku trafiła do schroniska w Jonkowie, gdzie 4 lata spędziła na łańcuchu. Prawda jest taka, że jest wiele schronisk w PL, małych, gminnych o których ludzie nie wiedzą i psów tam nie szukają. To kolejna fenomenalna sunia pod względem zachowania, która skazana została na pobyt na łańcuchu tylko dlatego, że trafiła do "zapomnianego" bidula.

Arisa przebywa u mnie na domu tymczasowym. Można wiele o niej powiedzieć, ale przede wszystkim jestem pod wrażeniem jej zachowania! Sunia jest mega łagodna, do psów, ludzi, kotów. Nie nasiąkła żadnymi negatywnymi zachowaniami. Z początku ma problem z pokazywaniem CSów innym psom i potrafi podejść napięta, więc to jest u niej kłopotliwe. Jej błędne sygnały nie mają jednak nic wspólnego z agresją.

Arisa doskonale od pierwszego momentu odnalazła się w mieście. Nie boi się ruchu, ludzi, samochodów. Mieszka w mieszkaniu, chodzi po schodach, chodzi na smyczy. Ma oczywiście lekkie braki, ale wszystko do szybkiego naprawienia.
Arisie zdarza się nasiusiać w domu, zdarza się zachowywać jak szczeniak do ludzi na dworze, czyli rozmerdana chętnie by wskoczyła na rączki. Co ważne, wszystko to jednak są mikre problemy jak na psa z adopcji, psa który 4 lata był totalnie zero uczony.

Arisa nadaje się do rodziny, która nie ma zbyt dużego doświadczenia z psami.

Arisa została wysterylizowana, została zaszczepiona, zachipowana.
Przed nią jeszcze prawdopodobnie operacja oczek, bo podejrzewane jest entropium. Jak się uda to jeszcze dzisiaj odwiedzimy okulistę. Ma tez zeza.

Gdyby ktoś chciał wspomóc Arisę, zachęcamy do pomocy Fundacji AST.
Oczywiście Arisa szuka nowego, kochającego domu.

Posted

Przynoszę dobre wieści :)
Byłam dzisiaj z Arisą u okulisty. Potwierdził on, że nasza podopieczna ma lekkie entropium, ale skoro żyła sobie z nim 5 lat, oczy nie ropieją, nie ma wysięków to zostawiamy je w spokoju. Entropium u niej jest niewielkie i jej nie przeszkadza.

Tak więc ruszamy pełną parą z ogłoszeniami dla Ariski! Sunia łagodna do ludzi, psów, kotów! Przy takich plusach powinna szybko znaleźć cudowny dom!

Posted

Kilka fotek zezuluni. Arisa od 3 dni już nie siusia w domu, jestem z niej dumna. Dotąd zdarzało się jej nie wytrzymać całej nocy, ale ostatnio już zrozumiała że siusiać w kuchni nie należy. Na spacerach już nie ciągnie na smyczy, ładnie reaguje na korekty, nie ciągnie już jak szczeniak do każdego człowieka. Ona jest naprawdę aniołem jak na psa z adopcji. Wyciszona, spokojna, delikatna.