lapakasia Posted October 7, 2011 Posted October 7, 2011 Pomóżcie.. Nie wiem jakie będą najlepsze... A może jednak obroża? Myślałam o takich [url]http://www.krakvet.pl/rogz-szelki-20mm-regulowany-rozmiar-rozmiar-ssj06-kolor-p-18613.html[/url] albo takich [url]http://www.krakvet.pl/rogz-szelki-20mm-regulowany-rozmiar-rozmiar-beach-sj03-kolor-p-14889.html[/url] Quote
yamayka Posted October 7, 2011 Posted October 7, 2011 Ja uważam, ze do codziennych spacerów i pracy z psem lepsza jest obroża. To też narzędzie szkoleniowe, razem ze smyczą. Pozwala na fajna komunikację z psem. Quote
lapakasia Posted October 7, 2011 Author Posted October 7, 2011 Do tej pory miał kolczatkę (pies należy do mojego chłopaka), ale stwierdziłam że może w szelkach będzie mu wygodniej... czasami mocno "ciągnie" na spacerze jak cos wyniucha :D a możesz polecić jakąś obrożę? Quote
yamayka Posted October 7, 2011 Posted October 7, 2011 Oj... myślałam, ze chodzi o "świeżego" psa bez złych nawyków... :) Na ciągnięcie pomoże konsekwentny trening. Kropka. Ale - w takim przypadku byc moze tez szelki. Pies ma utrwalone ciągnięcie w czymś na szyi (kolczatka... ). Byc moze w czymś całkiem inaczej odczuwalnym na ciele (szelki) ciągnięcie choć z początku by się nie pojawiło. I moznaby ten moment wykorzystać do wzmacniania "kulturalnego" chodzenia. A być moze w szelkach będzie mu ciągnąc wygodniej - w sumie do tego wymyslono też szelki - by pies miał komfort ciągnięcia... Quote
lapakasia Posted October 7, 2011 Author Posted October 7, 2011 w takim razie HELP :D co robić?? Quote
yamayka Posted October 7, 2011 Posted October 7, 2011 Założyć na psa cokolwiek (poza kolczatką) wygodnego i uczyć chodzenia na luźnej smyczy. Jeśli taki macie cel. Tu sprzęt nie ma większego znaczenia. :) Ale o tym w dziale 'Wychowanie'. A jeśli z ciągnięciem nie będziecie nic robić - niech będą szelki. W obroży szkoda psich dróg oddechowych. Quote
gops Posted October 8, 2011 Posted October 8, 2011 jeśli szelki Rogza ro na pewno rozmiar Xl nie L , nie wejdzie w Lki na pewno dorosły weimar:) Quote
vege* Posted October 8, 2011 Posted October 8, 2011 [quote name='gops']jeśli szelki Rogza ro na pewno rozmiar Xl nie L , nie wejdzie w Lki na pewno dorosły weimar:)[/QUOTE] Tu to raczej nie chodziło o rozmiar lecz o krój :-) Quote
gops Posted October 8, 2011 Posted October 8, 2011 [quote name='vege*']Tu to raczej nie chodziło o rozmiar lecz o krój :-)[/QUOTE] ale linki podane są do rozmiaru L mówię za wczasu , bo już nie jedna osoba sie nacieła na opisy , a tak naprawdę w Lki ledwo wchodzi pies 17kg :) . Quote
vege* Posted October 8, 2011 Posted October 8, 2011 Rozumiem, rozumiem :-) [B]lapakasia[/B] z tych szelek na pewno wygodniejsze będą te pod drugim linkiem :-) Quote
Recommended Posts