KarinaK83 Posted October 2, 2011 Posted October 2, 2011 Proszę o polecenie mi diety weterynaryjnej Dental dla psa małej rasy, w tej chwili stosujemy z RC, ale ze względu na zawartość BHA w karmie nie wiem czy jest to najlepszy wybór, zastanawiam się nad Hill's t/d. Czy ktoś próbował tą karmę, a może jakieś inne diety polecacie? Quote
gryf80 Posted October 6, 2011 Posted October 6, 2011 karina-ja miała swego czasu kilkanaście próbek t/d -sucz moja wpierdzielała aż jej się uszy trzęsły,ale nie jest to pies wybredny,jesli twój wybrzydza to nie kupuj,bo ta karma może i skład super ale kiepsko pachnie kilkanaście dni temu widziałam psa,który od 2 lat je rc dental mini-pies zaczął to jeśc po wyczyszczeniu zębów pod narkozą przez weta.efekt-kiepskie rezultaty.lepiej myć zęby Quote
KarinaK83 Posted October 6, 2011 Author Posted October 6, 2011 No niestety trochę za późno, właśnie dzisiaj z karmą Rokiego przyszła mała paczka 700 g Hill'sa t/d, narazie dałam jej tylko jedną granulkę na próbę, bo jeszcze mamy trochę royala na zęby, no i najpierw to dziwnie się na mnie popatrzyła, a potem debatowała nad tą granulką z 5 minut, aż wreszcie zjadła, ale jakoś tak od niechcenia. Generalnie to cienko to widzę, poza tym faktycznie w porównaniu z royalem to zapach tej karmy jest jakiś taki słaby i dziwny :roll: dobrze, że wzięłam tylko 700 g. poza tym na torebce jest napisane, że zawiera konserwant dopuszczony do obrotu w UE, ale jaki i cóż to znaczy to już nie wiadomo. Pod względem higieny to na szczęście nie tylko na karmę liczę, Mika niedawno miała usuwany kamień i zaostrzyliśmy zabiegi pielęgnacyjne, szczotkujemy zęby, zapuszczamy do pyszczka specjalne kropelki zmniejszające odkładanie kamienia, i stosujemy codziennie gryzaki na zęby i skórki wołowe ze spiruliną. Już słyszałam taką opinię, że te dentale to za dużo nie dają. Quote
gryf80 Posted October 7, 2011 Posted October 7, 2011 karina może jeszcze wypróbuj płyn który dolewa się do wody firmy virbac vetaqadent. Quote
KarinaK83 Posted October 7, 2011 Author Posted October 7, 2011 Dzięki, zapisałam sobie nazwę, patrzyłam już w sklepie internetowym, to musi być dobry płyn, zawiera chlorheksydynę. W lecznicy u nas mają spray do zębów z chlorheksydyną, ale nie kupiłam ,bo niekoniecznie byłby taki spray łatwy w stosowaniu u Miki :roll:. Ale na płyn do wody się skuszę :p Quote
Recommended Posts