Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wpierw bedzie głupio i nie na temat.

Zauwazyliście,że wiele polskich ras nigdy nie zostało odkrytych i powoli bedzie odchodziło w zapomnienie? Starczy pomysleć o "gończym rowerowym",czy popularnym na wsiach "dużym polskim podwórzowym" (z grupy molosów) czy znanym nam wszystkich "szczypaczu łydek".Dobrze ma się w Polsce także "gruby piesek starszej pani"

Niepoślednie miejsce zajmują "małe pieski pijaczka". Grupa pinczerów,występują w dwóch typach "arizona" i "alpaga".Arizonę przede wszystkim cechuje większa ciętość i większe skłonności do stróżowania oraz obrony.Pewna wredota charakteru pożądana. Wymagane próby pracy dla obu typów (oszczekanie intruza,atak na pozoranta zaczepiajacego przewodnika śpiacego na ławce oraz wynajdywanie jedzenia na śmietniku)

Prezentujemy oba typy,obecnie przebywają w schronisku.

Sunia nr 113/11.Trafila do schroniska w lipcu. Dosyc typowo. jechalam do schronu,przede mna szedł dziad z mała suczka na smyczy. Pomyslałam,że on idzie do schronu,dlatego ma ją na smyczy,a znieczula się,zeby wyzbyc resztek sumienia. W drugiej rece miał puszke piwa,szedł,pił i zwymiotowywał to,co właśnie wypił. Sliczny widok. Suczka szła przy nim grzecznie,posłusznie i koło nogi.

Wjechałam do schronu,nie minęło 5 minut,a to-to biegało oszalałe z rozpaczy po schronie.Straszny widok,trzeba zobaczyć ,aby zrozumiec dlaczego pracując z psami schroniskowymi,można odczuwać agresje do "Ludzi"

Opis ze stronki schroniska : "Mała czarna podpalana, 3 lata. Została brutalnie wrzucona na teren schroniska przez swojego właściciela. Po takich przejściach suczka straciła zaufanie do człowieka, uchyla głowę od ludzkiej ręki, jest spięta, chociaż widać, że z natury jest psem-przytulakiem. Potrzebny spokojny dom i czas, aby mogła poczuć się bezpiecznie. W schronisku nie rzuca się w oczy i nie zabiega o zainteresowanie, więc ma mniejsze szanse na adopcję :("

Widziałam suczke z jej "panem",wiem,że może byc dobrym psem.MA DOM

a tutaj druga typ "arizona".
Suczka nr 99/11,ma na imie Rozi.
Mala,brzydka i potrafi byc wredna. Odgania inne psy. Pierwsze dni szarżowała z zębami jak tygrys. A potem "ach weź mnie na rączki i przytul!". Okazała sie pieszczoszka wskakująca na opka,przytulajaca sie i niczego tak w zyciu nie potrzebująca ,jak swojego pana. Będzie wierna jak zaden inny pies.
Na stronie schroniska :
"Od czerwca w schronisku. Nieduża, czarna, typ psa jednego pana - dla tej wybranej osoby będzie najwierniejszą obrończynią i przyjaciółką, nie spuszczającą właściciela z oczu. Nakolankowa i przymilna dla osób, które polubi. Polecana dla osób szukających pieska nieprzekupnego i wpatrzonego w swojego przewodnika. "

SZUKA DOMU JUŻ TAK DŁUGO

• 2 months later...
  • 5 weeks later...
  • 2 weeks later...