miomaoo Posted September 26, 2011 Posted September 26, 2011 witam, posiadam cudnego psa rasy Shih Tzu. W tym roku skonczyl 3 lata i razem z weterynarzem podjelismy decyzje ze jest w pelni gotowy do krycia. Pies jest rasowy (KP rejestrowany - anglia) Chcialam sie zapytac jak powinien wygladac caly ten proces? Mam pewna suczke do ktorej jedziemy w srode dokonac zapodnienia. MOje pytanie, jak dlugo czekac az pieski zrobia ''to'' same? Czy im fizycznie pomoc? Przytrzymujac psa lub suke? Czy dobry pomysl jest na sprowadzenie psa do suki , czy na odwrot? I najwazniejsze jak powinna wygladac umowa? Ma ktos z was jakis przyklad? Bo nie wiem jak sie do tego zabrac? Wiem ze powinno byc uwzglednione w umowie, krycie w wyniku ktorego jest tylko 1 szczenie, lub krycie bez pokrycia. Ja na pokrycie pieniedzy nie chce, w zamian chcialabym szczenie z ich miotu. Prosze o porady, poniewaz jestem swiezynka, a tutaj w angli nie mam zadnych znajomych hodowcow, wiec nie mam na kim polegac. :oops: z gory dziekuje :lol: Quote
Martens Posted September 26, 2011 Posted September 26, 2011 Zwykle zabiera się sunię do psa; na swoim terenie może być zbyt pewna siebie. Sunię lepiej ją przytrzymać, żeby nie zrobiła krzywdy psu i nie zniechęciła go do krycia, szczególnie jeśli jest niedoświadczona albo niezbyt chętna. W kwestii umowy nie doradzę, bo nie mam pojęcia; może ktoś jeszcze się wypowie. Quote
Recommended Posts