Malwa774 Posted September 10, 2011 Posted September 10, 2011 W internecie - na jakimś forum przeczytałam, że szczeniaki w wieku 2-3 miesięcy nie linieją [nie wiem czy to prawda, czy nie?] i spotkałam tekst opisujący pewną 2 miesięczną suczke kundelka do oddania, o której było napisane, iż również jest ''nieliniejąca'', ale jak poczytałam kilka tematów na forum, to wszyscy twierdzą, że nie można określić u szczeniaka, czy będzie miał podszerstek czy też nie (co z tym idzie, nie wiadomo czy będzie linieć czy nie) – chyba, ze jest po czystych rasowo rodzicach [a ta suczka [U]nie[/U] jest]. Więc teraz nie rozumiem? Quote
rottaska Posted September 11, 2011 Posted September 11, 2011 To pewnie takie przewidywanie tylko,tak samo jak i docelowa wielkość szczeniaka.Przy kundelkach nie da się ze 100% pewnością określić pewnych cech Quote
bobroska. Posted September 11, 2011 Posted September 11, 2011 Kto takie pierdoły wymyślił... Dalmatyńczyki mają podszerstek? Raczej nie. A moja od ośmiu lat linieje dosłownie bez przerwy. Wolę już zmienianie futra na dorosłe przez niufka, bo jego włosy zbijają się w kępki, codziennie trochę z niego wyczesuję, czasem zdejmę z kanapki i jest ok, a dalmatynę można czesać, czesać, skubać, a ona i tak będzie się sypać. Nie linieją rasy typu: grzywacz, sznaucer, west, york, wszystkie łyse.. Rasy, które mają włos albo w ogóle go nie mają. Nie da się określić "ten będzie liniał, a ten nie" w przypadku kundla, a podszerstek naprawdę nie ma tu znaczenia. Quote
LadyS Posted September 11, 2011 Posted September 11, 2011 Praktycznie każdy pies mający sierść linieje, tylko w różnym stopniu, co zależy od rodzaju okrywy, sposobu żywienia itd. Nie linieją jedynie psy z włosem, jak napisała bobroska. - ale pewność można mieć tylko co do psów z rodowodem. Szczeniaki też linieją, miałam kilka na tymczasie,w wieku od 3-4 tygodni do pół roku - każdy liniał w większym albo mniejszym stopniu. Quote
Recommended Posts