Sokół1994 Posted August 21, 2011 Posted August 21, 2011 Cześć Wam;] Mam takie dość nietypowe pytanie. Od 2 tygodni mam 2,5 miesięcznego szczeniaka. Przy drzwiach wejściowych do domu mamy taki mały wiatrołap (ok. 4 m2), który postanowiliśmy przeznaczyć dla szczeniaka tam śpi, je czy odpoczywa. W związku z tym, że jeszcze nie jest nauczony czystości wpuszczamy go do domu pare razy dziennie po 15-20 minut na zabawę potem idziemy na siku i dajemy mu odpocząć właśnie w tym wiatrołapie. Zastanawia mnie jednak to czy dobrze robię pozostawiając go samego i czy to nie spowolni nauki czystości, bo jeśli się zsika to ja jestem w stanie to zobaczyć wtedy jak do niego przychodzę a nie przyłapac go na "gorącym uczynku". Piesek niestety w żaden sposób nie sygnalizuje potrzeby wyjścia za potrzebą, a ja też nie jestem w stanie pilnować go cały czas. Z góry dzięki za odpowiedzi;] Quote
Martens Posted August 22, 2011 Posted August 22, 2011 Oczywiście, że spowolni to naukę czystości... Przecież nie ma możliwości obserwowania szczeniaka, wyniesienia go kiedy się kręci i szuka miejsca na toaletę, no i przede wszystkim jak ma sygnalizować, że chce wyjść, skoro siedzi tam sam? Nauka czystości u psa w tym wieku to wynoszenie go na dwór co minimum 2 godziny, po każdym posiłku, po zabawie, po spaniu, kiedy jest niespokojny, szuka, węszy i nagradzanie go za załatwienie się w wyznaczonym miejscu - jeśli pies wychodzi na dwór kilka razy dziennie, za to na okrągło sika w przedsionku, to nie zdziwiłabym się, gdyby w ogóle uznał go za miejsce toalety dobre jak każde inne. W ogóle wpuszczenie szczeniaka do domu kilka razy dziennie po 15-20 min. to tyle co nic; ciężko wychować tak dobrego towarzysza. Pies uczy się obcując z nami zachowania w każdej domowej sytuacji, właściwie bez przerwy, a w takich warunkach jakie masz Ty, on zwyczajnie dziczeje, będzie później szalał z podekscytowania przy kontakcie z ludźmi, albo odwrotnie, będzie Was ignorował, ciężko będzie wyegzekwować jakiekolwiek polecenia, zwłaszcza jak zacznie dojrzewać i mieć swoje zdanie, bo nie będzie miał z Wami więzi. Teraz pies jest najbardziej chłonny na wiedzę, tworzy się przywiązanie do Was, Wasz autorytet, a Wy zamiast maksymalnie to wykorzystać, bo potem będzie już tylko trudniej, zamykacie go samego i marnujecie ten ważny czas. Wychowanie takiego malucha wymaga czasu no i niestety zawsze są jakieś niedogodności, zasikana podłoga, jakieś pogryzione rzeczy - jeśli ktoś nie ma na to ochoty i/albo brak mu czasu, żeby poświęcić odpowiednią jego ilość na wychowanie malucha, powinien raczej wziąć ułożonego dorosłego psa np. z adopcji - no ale u Was to musztarda po obiedzie, więc radzę się zmobilizować i przemyśleć kwestię zajmowania się psem, bo berneńczyk to nie ratlerek i zaniedbany wychowawczo w młodym wieku, później nie da się zbyt łatwo ułożyć ani nie będzie prosto nad nim zapanować. Quote
Kasiass Posted August 22, 2011 Posted August 22, 2011 Jeżeli nie przebywa z Wami w domu, tylko dlatego że boicie się że coś Wam zasika, to po prostu musicie na jakiś czas, ze względu na szczeniaka usunąć rzeczy o których zniszczenie się boicie( jakieś dywany czy coś). Bo tak jak napisała Martens, kilka razy dziennie po 15-20 minut to zbyt mało by wytworzyć więź ze szczeniakiem. Psa naprawde można szybko nauczyć załatwiania potrzeb na zewnątrz tylko potrzeba do tego nieco cierpliwości i odpowiedniego podejścia. Wynoście go na dwór jak najczęściej i chwalcie kiedy załatwi się na zewnątrz, rozumiem że w nocy może nie ma jak tego upilnować, ale w dzień jest to jak najbardziej możliwe. Quote
Recommended Posts