Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam
W skrócie opiszę naszą historię i przejdę to kwestii która mnie obecnie najbardziej interesuje. Mam psa ze schroniska który od początku miał problemy jelitowe tzn ciągłe biegunki, alergie pokarmowe itp. W końcu udało nam się dobrać mu karmę (którą dostaje do dzisiaj - Bento Kronen Lamb&Rice i Salmon&Rice) na której mieliśmy kilkumiesięczny całkowity spokój. Potem w maju pies połknął kawałek patyka i wydalił go co spowodowało krwawienie które jednak szybko ustąpiło. Mieliśmy miesiąc spokoju i w czerwcu zdarzyła nam się kolejna krwawa biegunka (przyczyna do dziś nieznana). Piesek został w klinice nawodniony, dostał leki, miał zrobiony rtg (czysto) i badanie krwi (nieco podwyższony aspat). Od tamtej pory przez miesiąc co kilka dni pies miał jeden dzień kiedy nie chciał jeść (nawet nie był zainteresowany jedzeniem), przez pół dnia chodził z bólem brzucha a po południu robił JEDNĄ luźną lub "brzydką" kupę i wszystko znowu na kilka dni przechodziło. W związku z tą cyklicznością padło podejrzenie na pasożyty lub pierwotniaki (wynik kału - ujemny). Dodatkowo zrobione były badania na krew utajoną - ujemne. W końcu weterynarz przepisał psu nifuroksazyd który dostawał 14 dni - i przez te 14 dni mieliśmy całkowicie zdrowego psa, jadł każdy posiłek chętnie, kupy regularne i bezproblemowe. Dzień po odstawieniu nifuroksazydu - kupa z krwią. Od tamtej pory przez 13 dni pies przyjmował metronidazol, omeprazol, ranigast i lakcid. Kupy były ok, ale stopniowo zmniejszał się apetyt psa więc odstawiony został metronidazol co przyniosło skutek ponieważ apetyt powrócił. Niestety po kilku dniach pies znowu zaczął tracić apetyt (dostaje rano pół omeprazolu, wieczorem pół ranigastu) i w tym momencie (23 dzień leczenia) niechętnie je każdy posiłek, chociaż wieczorny przeważnie po dłuższym czasie i kilku podejściach zjada. Kupy są ok, nic się nie działo od tych 23 dni.
I tu moje pytanie, cóż to mogło być za świństwo, czy leczenie było prawidłowe no i najważniejsze - czy Omeprazol w dawce 10 mg dziennie (pies 14 kg) po 20 dniach może powodować brak apetytu i senność? Nie chciałabym odstawiać Omeprazolu (ma go dostawać 30 dni) przed czasem ale nie wiem czy brak apetytu jest spowodowany nim czy może czym innym i przeoczę to sądząc że to objaw uboczny leku.
Z góry dziękuje :)

Posted

może zaserwuj mu dietę weterynaryjną dla psów z problemami jelitowymi,co do choroby-może ma nadwrażliwe jelita,nic nie piszesz o wymiotach(albo ja mam problemy ze wzrokiem;)),dlatego nie bardzo rozumiem sens podawania ranigastu i omeprazolu

Posted

[SIZE=4][/SIZE][SIZE=2]Pies nie wymiotuje, ranigast i omeprazol dostaje ze względu na kilkukrotne krwawienia z jelit - pani doktor podejrzewa że mogła się tam zrobić nadżerka i żeby mogła się zagoić trzeba go przez miesiąc potrzymać na tych lekach. Jest uczulony na kurczaka więc z diet weterynaryjnych dostawał przez jakiś czas RC Sensibility Control ale nie chciał go jeść więc weterynarz doszedł do wniosku że lepiej już karmić go Bento Kronen który dostaje już długo i po którym wiele miesięcy bardzo dobrze nam się czuł.
Byłam dzisiaj u pani doktor która go prowadzi - dostał Citropepsin ale kurację Omeprazolem mamy kontynuować jeszcze przez tydzień. Jako że kupy, zachowanie psa jak i badanie psa w normie to raczej brak apetytu jest skutkiem leku chociaż pani doktor mówiła że rzadko się to zdarza przy Omeprazolu.
[/SIZE]

Posted

u nas było dość podobnie, podejrzewałam przez 2 lata trzustkę. po kilku badaniach wyszło, że trzustka zdrowa i padło podejrzenie że to jelita drażliwe. na biopsję jelita mnie nie stać a i nie będę kłaść psa na stół po to tylko, więc jest traktowany jak z wrażliwymi jelitami. dostawał przed 6 tygodni antybiotyk z metronidazolem [na przerost flory bakteryjnej, po 2 dawkach leku ustąpiły gazy i unormowała się kupa], do każdego posiłku dostaje małą łyżeczkę colon c z wodą [działa cuda, po jednym dniu zniknęły biegunkowe kupy, wręcz mu uleczyło jelita bo też była krew od czasu do czasu, bardzo polecam, na pewno nie zaszkodzi!], do tego zmiana karmy - wet ofkorz proponował weterynaryjnego royala hipoalergenic ale że się spłukałam na badania to zaszalałam ze zwykłym royalem medium sensible - ogromna poprawa. teraz zjada TOTW pacific stream niby dla psów wrażliwych i jest bosko - minęły epizody bólów i wzdęć, pies chyba tylko raz przy tej karmie grymasił i to na początku podawania, a tak to zjada razem z miską, kupy zwarte i niewielkie, energii aż za dużo. i najważniejsze - kupy ładne, zero smrodzenia, zero bólów, jelita uspokojone [colon c ciągle dodaję w razie czego]. więc tyle ode mnie, przypomina mi twój opis trochę objawów mojego, możesz spróbować tego colonu c, na bank nie zaszkodzi.

Posted

Dzięki wielkie, spróbujemy z tym colonem, karmy na razie mamy nie zmieniać żeby dodatkowo jelit nie podrażnić. Wczoraj byłam u weta, powiedział żeby przytrzymać go na Omeprazolu jeszcze przez kilka dni, dodatkowo zalecił Citropepsin na apetyt - sama nie wiem czy pomogło, dzisiaj zjadł dwa posiłki ale po kilka kulek na godzinę ;) Niepokoi mnie nieco jego senność, ale mam nadzieje że to po Omeprazolu i za kilka dni gdy go odstawimy przejdzie mu...póki co na szczęście mamy spokój z kupami więc mam nadzieje że przynajmniej metronidazol zadziałał.