Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Cześć,

Mam 3,5 miesięczną suczkę ON, wzięta z hodowli kojcowej tydzień temu.

Nie miała żadnych nawyków czystości. próbujemy ją tego nauczyć. Na razie wie tyle, że na dworze załatwia się ale siusia w mieszkaniu. jak oduczyć siusiania w mieszkaniu? Metoda gazet nie skutkuje, ona wcale na gazetę nie chodzi a wprowadzana tak kładzie się lub siada.

Ewa

Posted

Cześć Ewo!

U mnie sposób na gazetę też nie działał. Postaraj się jak najczęściej wyprowadzać sunię na dwór. To że robi kupki na podwórku to i tak juz wielki sukces. :D

Jak tylko uda jej się wysiusiać na dworzu pochwal ją natychmiast lub daj smakołyk.

Ja swojej mówiłam:"rób siusiu" i pokazywałam ręką na trawę (dotykając ziemi). Jak zrobiła to chwaliłam pod niebiosa :D :D :D

Załapała o co chodzi już na następny dzień, ale wychodziłam z nią co godzinę, zwłaszcza po spanku.

Acha, jak zrobi w domu to powiedz że "nie wolno" albo inne słowo jakie stosujesz jako zakaz lub naganę słowną dla niej. Z czasem sunia pojmie o co ci chodzi.

Pozdrawiam. :D

Posted

Spokojnie, nauczy się. Po co ma sikać na gazetę skoro wychodzi już na dwór?

Poczytaj topic, który wskazała Ci Katerinas, i spokojnie ją ucz stosując metody tam przedstawione.

Powodzenia, ja właśnie uczę tego samego moją... :roll:

Posted

Hej.

Dzięki za link pokazany :)

Postaram sie już dziś wprowadzić w życie te metody.

A najlepsze jest to, że noc przesypia całkiem spokojnie, nie zdarzają się żadne katastrofy.

Ewa