Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wczoraj miałam okazję od paru osób usłyszeć o psie, który od kilku dni siedzi na polu.
Poszłam i faktycznie okazało się, że jest psiak.
Po drodze znalazłam kilka porcji jedzenia, ludzie z pobliskich wiosek go dokarmiają.

Pies siedzi w polu przy ruchliwej ulicy :(
Myślę, że może skończyć się to potrąceniem :(

Próbowałam podejść do niego niestety wystraszył się i uciekł, pies siedzi na dużej przestrzeni - może być problem ze złapaniem go, ale będę starała się jakoś pomóc,
chwycił moje serce bo faktycznie wygląda na dużego białego Misia :)
Widziałam go z odległości ok 15m i to co mi się wydaję to pies b. młody, nie wyglądał na psa tułającego się od miesięcy.
Określiłabym go na goldena - owczarka podhalańskiego.
Pies piękny tylko wystraszony - na wsi są dobrzy ludzie którzy dokarmiają, ale znajdzie się też człowiek niezadowolony, że pies mu zboże dusi więc nie wiem czy ten psiak jest bardzo wycofany czy nie.

Niestety dowiedziałam się o nim późno ok 19 więc długo go nie obserwowałam,

Prośba jest chyba standardowa z tego co obserwuje dogomanie, czy ktoś dałby temu psu choćby dt lub jakiekolwiek miejsce gdzie można by było umieścić tego psa. Pies jest naprawdę piękny! Na pewno szybko znajdzie dom...

Niestety dopiero w poniedziałek zobaczę czy ten pies jeszcze tam jest, nie ma mnie akurat do końca tygodnia w domu :(, Porobię jakieś zdjęcia i postaram się zdobyć jego zaufanie tylko co dalej... :(

Sama wziąć go nie mogę mam swoje psy które nie tolerują innych psów :(

Co do łapania czy podchodzenia do zlęknionego psa chętnie skorzystam z jakichś rad, domyślam się że sporo osób na forum ma duże doświadczenie w tych kwestiach :)

Julita

Posted

kurcze biedny psiak :(
jesli kręci sie przy ruchliwej trasie to moze miec katastrofalne skutki..., Ucieka wiec pewnie ktos juz go przegonil i sie boi biedactwo.
Byleby trzymal sie swej polany, zeby sie nie przemieszczal bo bedzie ciezko go zlokalizowac. Niestety nie moge dac mu zapewnic domu ale wierze ze ktos taki tu zajrzy...Chcialam wesprzec innego psiaka z tamtych rejonów ale los nie dał mu szansy... :( wiec chociaz na tego Miska przeznacze pare złotych jesli znajdzie sie ktos kto go przygarnie.
Trzymam kciuki za szczesliwe zakonczenie

Posted

podnoszę tego białaska na pierwszą.
Może ktoś pomoże lub podpowie.
w ostateczności schron ale czy taki wycofany pies się tam odnajdzie :(

Psiak jest dokładnie na trasie Buk - Duszniki w miejscowości Sędziny.

Posted

podniosę, niestety ale nie mam pojęcia co poradzić, nie jestem zmotoryzowana...
a jest na tej wsi ktoś kogo pies się tak bardzo nie boi? moze z kims sie juz w miare zaznajomil, bo dostaje od tej osoby jesc?

Posted

Zaznajomię się z tym psem jutro.
Rozmawiałam z kilkoma osobami, które jedzenie mu tam zanoszą, niestety nie zapytałam czy ten pies jakoś na nich reaguję, bo z opowieści wywnioskowałam, że jest pozytywnie nastawiony do ludzi.
Dlatego bez chwili zastanowienia i jakiejkolwiek pomocy czy obstawy poszłam tam, niestety pies był wystraszony i uciekł na odległość 500m (ja byłam ok 20m od niego).
Jedno jest pewne najlepiej iść tam w kilka osób, no ale niestety chyba nic nie wymyślę żeby mi ktoś pomógł.
Nie wiem czy znajdę jakieś miejsce dla niego żeby chociaż na chwilę go tam zatrzymać, w ostateczności schron - muszę zadzwonić do gminy i zapytać co robią z tymi psami bo nie wiem...
Najgorsze jest to, że to ogromna przestrzeń, która kończy się bardzo ruchliwą ulicą.
Zastanawiam się jak do niego podejść, czy jak zabiorę ze sobą swojego psa to jakoś przekupie go do siebie.
Będę miała przy sobie aparat z dużym przybliżeniem więc wstawię jakieś konkretne zdjęcia...

Posted

Ja bym jednak w pojedynkę poszła. Tutaj lepiej stosować metode małych kroczków (skoro pies nie wykazuje agresji wobec ludzi, tylko jest przychylnie nastawiony)- dlatego łatwiej by bylo gdyby zamiast Ciebie podszedl ktos inny, kogo pies już jako tako zna, spróbował mu założyć smycz, obroże, jak sie uda to tez kaganiec.
Uciekał przed Tobą, bo Cię nie zna, to normalne :) spróbuj go przekonać jakims jedzeniem (najlepiej cos co bardzo śmierdzi, jakież żwacze wolowe czy cos w ten desen :D)

Posted

właśnie wracamy z poszukiwań, psa nie ma :(
ostatnio widziano go w piątek choć kilka osób uważa że on grasuje w nocy.
Mamy informację, że ktoś na pewno wyrzucił go z auta na poznańskich tablicach.
Biedaczek.
Idziemy szukać jeszcze raz tym razem zabieram swojego psa, bo z opowiadań słyszałam że pozytywnie reaguje na zwierzaki.

Info ok 23,

Posted

Ok 22 skończyłyśmy poszukiwania, ostaniom osobom, którą zapytałyśmy o psa okazała się pani która zgłosiła go do gminy.
Dziś będę dzwonić do komunalki i dowiem się gdzie wywożą te psy i czy ten pies został już zabrany.
Będę się starała cokolwiek zrobić dla niego bo chwycił moje serce.

Dziękuje klaki91 za obecność na wątku :)

Posted

Właśnie dzwoniłam do Gminy. Wiem gdzie trzymane są psiaki z naszych okolic i jest ich tam tylko 3 :)
ale Misia nie ma, przyjęli zgłoszenie o psie ale jeszcze nie interweniowali.

Okazuje się że jest jeszcze jedna dziewczyna zainteresowana losem tego psa :), której dał się pogłaskać i obfocić :) (przede mną niestety uciekał)
Jestem w trakcie załatwiania zdjęcia.

Zobaczymy może poczta pantoflową dowiem się że dał się komuś złapać i już ma dom.

Edit.
Mam zdjęcie - zgodzicie się ze mną to podhalan?

Posted

czy jest ktos kto zajmuje sie podhalanami? jesli dostaniemy sygnal ze ktos go widzial, trzeba bedzie szybko dzialac.Chociaz DT
Byc moze tylko zmienil lakalizacje...byc moze ktos go przygarnął...Sporo ludzi z okolicy wie ze jest poszukiwany, czekamy na jakiekolwiek wiesci

Posted

ostateczne informacje mam takie, że pies jakoś znalazł się w Trzciance, a następnie zabrano go do Gniezna.
Znam imię i nazwisko - chyba - nowej właścicielki ale nie ma jej ani na facebooku ani na nk.
Nie wiem czy pies dobrze trafił i prawdopodobnie się nie dowiem :(

• 1 month later...