Martynkowa Posted May 11, 2011 Posted May 11, 2011 Witajcie, wszystko na to wskazuje, że w naszym domku zawita 4-miesięczny chłopczyk :) Mam jednak pewne wątpliwości dotyczące dwóch kwestii: - mamy kota. Ma 9 miesięcy i jako maleńkie kocię, aż do przygarnięcia przeze mnie (miał wówczas 3 miesiące) miał kontakt z psami i je tolerował. Czy przygarnięcie takiego szczenięcia będzie stanowiło jakiś znaczący problem? Dodam, że pies nie widział jeszcze nigdy żadnego kota na oczy. - oboje pracujemy i będzie musiał zostawać sam w mieszkaniu przez 8 godzin dziennie. Czy to jest poważna przeszkoda w uczeniu psa czystości i integracji z kotem? Zamierzam po niego jechać od razu po pracy w piątek i wziać sobie poniedziałek wolny, tak, aby poświęcić mu możliwie najwięcej czasu, ale czy to nie będzie za mało? Quote
olalolaa Posted May 11, 2011 Posted May 11, 2011 Kot jest młody, szczeniak pewnie będzie chciał się bawić - zakładam że kot tez ;) Nie zrobią sobie krzywdy na pewno, ale na początku obserwuj i bądź przy zapoznawaniu itd. Dobrze że będziesz choć te kilka dni ze zwierzakami, piesek trochę się oswoi, i zobaczysz jak na siebie wzajemnie reagują z kotem. Ja spokojnie zostawiłabym je razem jeśli podczas weekendu wszystko będzie ok, nie będzie żadnych agresjii z oby dwóch stron. Szczeniak ma dopiero 4 miesiące więc na pewno nie nauczy się w 2-3 dni załatwiać na dworze, musisz być na to przygotowana. Najlepiej jest wychodzić z takim pieskiem dosyć często i nagradzać za każde załatwienie potrzeb poza domem, ważne tez żeby wychodzić zawsze po zabawie i po spaniu psiaka, bo wiadomo że wtedy prawdopodobnie będzie chciał się załatwić. Najlepiej jak masz możliwość to pozamykać większość pokoi, wiadomo-żeby psiak wszędzie nie siusiał. Są tez podkłady dla szczeniaków ale ja nigdy nie stosowałam więc nie wiem za bardzo nic na ich temat. 3 dni na naukę czystości to na pewno za mało, ale niestety musi nadejść taki czas kiedy psisko zostanie samo. Moim zdaniem lepiej, żeby nie został od razu na 8 godzin, należałoby to robic stopniowo zwiększając liczbę godzin jak zostaje sam. Quote
Pajęczyca Posted May 17, 2011 Posted May 17, 2011 W wychowanie szczeniaka zawsze trzeba włożyć dużo czasu i pracy. Nie wiadomo czy on i kot od razu przypadną sobie do gustu, na pewno trzeba będzie im poświęcić trochę czasu. Tak jak mówi olalolaa, podczas nauki czystości oraz szkolenia pies wymaga 100% uwagi i nie ma szans by załatwić sprawę w 3 dni, trzeba wszystko robić systematycznie i konsekwentnie. 8 godzin samotności tak od razu, dla 4-miesięczniaka to bardzo dużo. Quote
Martynkowa Posted May 24, 2011 Author Posted May 24, 2011 Witajcie ponownie. Piesek jest już u nas. Goni za kotem, a kot ucieka na wysokie meble, a jak już zostanie zapędzony w kozi róg, to straszy pazurkami. Przeraża mnie tylko to, że gdy pies jest już blisko kota w trakcie gonitwy, to próbuje go złapać zębami, jestem cała rozhisteryzowana, boję się, że mu zrobi krzywdę, wszak nawet jeśli chce się bawić, a chyba tak jest, to raczej nie wie, że przy zabawie z kotem trzeba używać mniej siły niż przy zabawie z psem ... Do tego jeszcze pani w psim przedszkolu nas nastraszyła, że czarno to widzi i pierwsze co zapytała to czy muszą przebywać razem... Raz zostały same na ok. 2,5 godziny i w sumie były oba całe, wiec może nie będzie tak źle ... Uczę psiaka ignorowania kota, jak go zignoruje to go nagradzam jakimś smakołykiem. Może macie jeszcze jakieś inne ciekawe, cenne pomysły? A co do załatwiania to rzeczywiście zesiusiał się w pierwszy dzień, ale to trochę nasza wina, bo się wiercił, a my nie zidentyfikowaliśmy, że chodzi o siku. Od tamtej pory, a minęły 4 dni, nie załatwił się w domu; daje znać, że chce się załatwić wiercąc się i popiskując (raz nawet usiadł przy drzwiach :) ) . Dzisiaj spróbujemy zostawić ich samych na dłużej, zobaczymy, czy kot i mieszkanie będą całe ... Quote
olalolaa Posted May 24, 2011 Posted May 24, 2011 A jakiej pies jest wielkości? Moim zdaniem nic sobie nie zrobią, jakby pies chciał zeżrec kota juz dawno by to zrobił. Nie panikuj, tylko tak jak piszesz, podczas zabawy, czy nawet gonitwy próbuj go odwołać, czymś zwrócić jego uwagę i nagradzaj, ale nigdy nie karć za zabawę, pies po prostu musi się nauczyć delikatności. Jeśli przesadzi, za bardzo się rozkręci, możesz go na chwile izolować, od kota oczywiście, i totalnie 'olac' żeby zrozumiał że źle zrobił.. Quote
Martynkowa Posted May 25, 2011 Author Posted May 25, 2011 To jest owczarek niemiecki, i to jeszcze z dużych rodziców, więc już swoje waży ... Ja zauważyłam, że obydwa chcą się ze sobą bawić - kot prowokuje psa, pies go goni i jak dogoni, to podgryza (wczoraj po raz pierwszy nie interweniowałam i zobaczyłam, że go gryzie na tyle delikatnie, że kotu to w ogóle nie przeszkadza), więc nie ma tu żadnego przejawu agresji czy strachu. Quote
olalolaa Posted May 25, 2011 Posted May 25, 2011 Więc kot jak zaczepia to znaczy że jemu to odpowiada ;) Spokojnie, niech się bawią zwierzaki :):) Quote
Pajęczyca Posted May 27, 2011 Posted May 27, 2011 Jak mieliśmy kota, Mila obchodziła się z nim podobnie - ganiała go po całym domu, ale kot dawał rade. Ale po jakimś czasie znajomości zaczęli się bawić ze sobą i bardzo to lubili. Pies podgryzał kota, kot drapał psa i oboje mieli ubaw ;) Quote
Recommended Posts