Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mój 10-miesięczny pies ciągle szczeka.Rozumiem,że szczeka,bo ktoś zapuka do drzwi,ale on szczeka gdy tylko usłyszy najmniejszy szmer na klatce schodowej lub gdy ktoś przechodzi pod balkonem (mieszkam na parterze),a także gdy np. leży spokojnie i nagle zrywa się i biegnie do drzwi szczekając jak oszalały,pomimo,że nikt nie szedł.Nie pomaga ani ignorowanie ani uciszanie.

Posted

nie mam z takim szczekaniem zbyt dużego doświadczenia ale może D.A.P. w dyfuzorze?

No i czy nie reagujecie zbyt nerwowo gdy ktoś puka/dzwoni do drzwi? Np. biegniecie odebrać domofon, robicie duży rozgardiasz wpuszczając gości? Jakaś mądra osoba pisała, że na nadpobudliwego psa działa, gdy zmieni się swoje zachowanie na spokojne, wręcz flegmatyczne. Może zacznijcie od takiego sposobu "obsługi" drzwi i domofonu...

Sam z chęcią poczytam rad, które zostaną Ci udzielone.

Posted

Nagradzacie psa, kiedy się uspokaja? Ja mam bardzo hałaśliwe psy, ale mi to średni przeszkadza, ja bym poczekała jakieś 30 s. od czasu kiedy pies przestanie szczekać i nagrodziła go, kiedy rozgląda się jak coś usłyszy, ale nie szczeka itp.

Posted

Dobert,nie reaguję nerwowo,gdy ktoś puka do drzwi,podchodzę spokojnie,to pies od razu szaleje,a domofonu nie mam.Może kupię dyfuzor.
Paulix,gdy szczeka każę mu być cicho,oczywiście uspokaja się dopiero jak ktoś pójdzie,ale gdy tylko się uspokoi to wołam go do siebie,a gdy przyjdzie głaszczę go.Robię tak od dawna,ale to nie działa.Poza tym on od razu warczy jak tylko coś usłyszy,o ile od razu nie zerwie się do drzwi,a chyba nie powinnam go nagradzać za warczenie?Często po prostu leży,nikt nigdzie nie idzie,a on nagle zrywa się i biegnie z hurgotem do drzwi.Czasami też śpi i tak nagle robi,więc to może mu się też czasem śnić,że ktoś idzie.Czy to jest zdrowe?
Dzięki wam za rady.

Posted

Myślę, że od szczekania się nie umiera :P Mój pies też zaczyna szczekać jak śpi.
Nie każ mu być cicho. Jak zacznie szczekaj siedź i nic nie mów, kiedy tylko skończy policz do dziesięciu i nagrodź psa. Nie wołaj go od razu jak się uspokoi, wtedy pies kojarzy nagrodę ze szczekaniem.

Posted

Moja sunia podobnie reaguje. Kiedy zwracałam jej uwagę, żeby była cicho, szczekała jeszcze bardziej (pewnie dlatego, że zwrócenie na nią uwagi jest swego rodzaju nagrodą). Dla nas pomógł sposób: ignorowanie kiedy szczeka i nagradzanie kiedy się uspokoi- tak jak sugerowała Paulix. Problem jest prawie wyeliminowany :)