Talia Posted February 9, 2011 Posted February 9, 2011 Kilka tygodni temu zauważyłam małą mętną plamkę na oku mojej suni (mix owczarkowy, ponad 5 lat), dzis był termin naszej wizyty u weterynarza. Doktor powiedział, że to lipidoza rogówki - czyli zbieranie się cząsteczek tłuszczu w rogówce. Podobno nie jest to bolesna choroba, ani groźna dla zdrowia psa, jednak też problem z jej wyleczeniem. Choroba często występuje u owczarków i ich mieszańców, może mieć podłoże genetyczne. Na razie plamka jest malutka (fasolka 2-3mm) jednak wet powiedział, że niewiele da się z tym zrobić. Za 2-3 miesiące mam iść na kontrole, jeśli się powiększy to mozna spróbować dać krople/maść (w sumie zapomniałam co to miało być :oops:), jednak nie daje to 100% pewności, że się powiedzie :-(, a specyfik ten kosztuje podobno ponad 100zł i starcza na ok miesiąc. Specyfik ten ma zahamować postępowanie choroby, jednak rezultat może byc widoczny dopiero po 2-3 miesiącach. To tyle co wiem o tym schorzeniu. Proszę o więcej informacji, nie chce bezczynnie czekać do następnej wizyty. Szukałam po necie, ale główne rzeczy jakie znalazłam to jakieś temaciki na forach, bez konkretnych informacji. Quote
Recommended Posts