Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dziś Pani w Urzędzie poinformowała mojego męża że nei dostaniemy zezwolenia na naszego 5 cio miesięcznego whippeta bo.... nie mamy dla niego ogrodzonego wybiegu. Podpowicie co dalej robić?

Posted

Macie decyzję ? Jeżeli tak, to pozostało Wam tylko złożenie odwołania od decyzji. W Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi nie ma takiego punktu, który nakazywałby posiadanie ogrodzonego wybiegu. Paragraf 2.1 mówi o tym, że charty mogą być hodowane i utrzymane bez uwięzi: 1. w obszarze ogrodzonym 2. pomieszczeniach. Rozporządzenie zostało opublikowane w Dz.U. z 2010 nr 135 poz.909. Moim zdaniem jest to nadinterpretacja przepisów przez urzędników. Życzę powodzenia.

Posted

Tak jak napisała mojka, nie mają prawa nie wydać Ci pozwolenia na charta, w prozporządzeniu jakie zostało przytoczone jest jao i wyraźnie napisane jak trzeba obchodzić się z chartami, bo to przecież tak frapujący temat iż trzeba było dodatkowe rozporzadzenie wprowadzać :angryy: że wszystko jest wyraźnie określone...czy dostaliście na piśmie, że odmwiono Wam wydania takiego zezwolenia? Jeżeli tak to wystosujcie pismo/skargę do wyzszej instancji gdzie skladaliście papiery lub do kierownika/dyrektora tegoż oddziały o nadinterpretacji obowiązujących przepisów, wiem, że były problemy w warszawie z pozwoleniami, ale to jak rozporadzenie było jeszcze w powijakach teraz sytuacja jet czysta i klarow, wydają bez problemu pozwolenia. Powodzenia i piszcie jak tam się sprawa ma! ;)