zlota_wilga Posted November 24, 2010 Posted November 24, 2010 Od jakiegoś czasu regularnie czytam ogłoszenia w sieci o sprzedaży szczeniąt bolończyków. Napisałam do kilku hodowli, których dane znalazłam w stowarzyszeniu kynologicznym, ale kolejnych szczeniaków spodziewają się dopiero za ok rok. Z kolei w ogłoszeniach na popularnych serwisach często sprzedawcy piszą, że szczeniaki są po porodowodowych rodzicach. Jak ma to się do rzeczywistości? Jestem kompletnym laikiem w temacie i nie potrafię stwierdzić, na co zwrócić uwagę, żeby nie naciąć się na "mieszańca" Ponieważ mam w domu alergika, zależy mi na tym, żeby piesek nie okazał się po części "mieszańcem" w jakiejś linii. Może błędnie rozumuję, jesli tak, to wyprowadźcie mnie z błędu. Czy skoro Ci sprzedawcy piszą, że szczeniaki są po rodowodowych rodzicach a dokumenty do wglądu na miejscu, to nie powinni być gdzieś oficjalnie zarejestrowani? Gdzie jeszcze szukać namiarów o hodowlach, jeśli stowarzyszenie kynologiczne ma tylko dwa wpisy? Quote
Bolonczyk11 Posted February 22, 2011 Posted February 22, 2011 juz ci mowie o co chodzi w tej dziedzinie.Moja sunia bolonczyk ma rodowod ale nigdy nie byla wystawiana i ja ja dopuszczam raz w roku ale sa ludzie ktorzy niestety robia biznes na tych psach i maja szczeniaki co pol roku!!!!!!!!!!!!!!!! Quote
Padali Posted June 25, 2011 Posted June 25, 2011 Żeby szczeniak urodził się rodowodowy to matka i ojciec muszą mieć rodowody plus oboje muszą mieć uprawnienia hodowlane. Uprawnienia hodowlane zdobywa się tak, że trzeba kilka razy iść z pieskiem na wystawę, musi on zdobyć jakieś tytuły (dokładnie jakie nie pamiętam ). A żeby pies był dopuszczony do wystawy musi być zdrowy i spełniać wymagania rasy. Czyli jak człowiek kupuje psa z rodowodem, który urośnie mu np. o 1/3 za długi nie dopuszczają go do wystawy i nie ma jak tych uprawnień zdobyć dopuszcza go do suczki z tym samym problemem i powstają szczeniaki po rodowodowych rodzicach. Tylko, że rozmnażanie takich psów to psucie rasy. Bo jeśli ojciec o 1/3 za długi, a matka np. ma jakąś wrodzoną wadę serca to szczenięta nie będą idealne. Quote
ewunian Posted June 25, 2011 Posted June 25, 2011 [quote name='Bolonczyk11']juz ci mowie o co chodzi w tej dziedzinie.Moja sunia bolonczyk [b]ma rodowod ale nigdy nie byla wystawiana[/b] i ja ja dopuszczam raz w roku ale sa ludzie ktorzy niestety robia biznes na tych psach i maja szczeniaki co pol roku!!!!!!!!!!!!!!!![/QUOTE] czyli ty też masz piękny "byssnes".. nie była wystawiana = nie ma trzech pozytywnych ocen = nie ma papierków reproduktora = nie może mieć rodowodowych szczeniąt. Jesteś kolejnym, co ma kundelki w typie po rodowodowej suce. I to jeszcze co roku :( Quote
broownie Posted August 11, 2012 Posted August 11, 2012 [quote name='Bolonczyk11']juz ci mowie o co chodzi w tej dziedzinie.Moja sunia bolonczyk ma rodowod ale nigdy nie byla wystawiana i ja ja dopuszczam raz w roku ale sa ludzie ktorzy niestety robia biznes na tych psach i maja szczeniaki co pol roku!!!!!!!!!!!!!!!![/QUOTE] To nic innego jak pseudohodowla, zwykłe oszustwo... psujesz piękną rasę, z piękną historią... tragedia :-( Quote
Recommended Posts