Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 3.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Popatrzyłam w rodowody.
Pina niesie gen tri. Po Ofiku ma prawo dać szczenię trindle wtedy kiedy gen tri spotka się z brindle. Po prostu bedzie nie hodowlany. Tylko to bzdura. Bo trindel pokryty rudym da rude i brindle. BOŻE ... CO TO JEST ZA GENETYCZNY C I E M N O G R Ó D

Posted

Wiedza jest ogólnie dostępna i jak ma się trochę czasu to można wszystko znaleźć. Maściami basenji specjalnie nikt się nie interesował. Dlatego nikt nie rozpisał i nie podał.

Posted

[quote name='zielona']Popatrzyłam w rodowody.
Pina niesie gen tri. Po Ofiku ma prawo dać szczenię trindle wtedy kiedy gen tri spotka się z brindle. Po prostu bedzie nie hodowlany. Tylko to bzdura. Bo trindel pokryty rudym da rude i brindle. BOŻE ... CO TO JEST ZA GENETYCZNY C I E M N O G R Ó D[/QUOTE]
Niestety ale taka prawda - genetyka jest podstawą hodowli a hodowcy w 90% nie maja o niej bladego pojęcia.To smutne. Wiedza pozwoliła by na zmiany a tak ciemnogrod pozostanie ciemnogrodem z jej braku :( Ale nie to jest najgorsze. Najgorsze jest to ,ze ludzie chcą trwać w swojej niewiedzy i nie czują potrzeby poszerzania horyzontów . Tym sposobem nie ma postępu a stanie w miejscu to uwstecznianie się .

Posted

[quote name='Cienka']zielona tylko ja to ciemna w tym jestem upewnij mnie czy dobrze myślę Pina i Ofik mogą dać trindle?[/QUOTE]
Tak . Pinka niesie gen tri po Wazirku i szczeniaczki , którym przekaże ten gen ( nie wszystkie w miocie go dostaną) po spotkaniu z brindle dadzą trindle . Może ci sie urodzic parę trindelków , jeden lub wcale ale nie mniej masz 50% szansy ,ze taki szczeniak Ci sie urodzi

Posted

[quote name='lourdnes']Tak . Pinka niesie gen tri po Wazirku i szczeniaczki , którym przekaże ten gen ( nie wszystkie w miocie go dostaną) po spotkaniu z brindle dadzą trindle . Może ci sie urodzic parę trindelków , jeden lub wcale ale nie mniej masz 50% szansy ,ze taki szczeniak Ci sie urodzi[/QUOTE]

O dzięki za przetłumaczenie z Polskiego na nasze :)

Posted

[quote name='Cienka']O dzięki za przetłumaczenie z Polskiego na nasze :)[/QUOTE]
Dalej Zielona napisala ,ze jak juz Ci sie urodzi trindelek to w kojarzeniu z rudym psem otrzymasz znowu brindla:) I tak to dziala więc jak trindel moze byc nie hodowlany? To jest koło zamknięte :)stąd pijemy do ciemnogrodu :diabloti:

Posted

Chodzi o to ,ze maść trindle u Basenji jest jak najbardziej naturalna i prawdziwa a to ,ze nie jest uznana to tylko czyjeś widzimisię kosmetyczne- po prostu ta maść się nie podobała ale dziedziczy sie silnie w pewnych kojarzeniach tj Twoje i nie da się tej maści wyeliminować więc unika sie tych kojarzeń zeby nie ryzykować pojawienia sie trindli w miocie .W każdym razie ta maśc niczego nie falszuje jest tak naturalna jak pozostałe 4 uznane :)

Posted

[quote name='zielona']Nie zniechęcaj się
Może nie urodzi się żaden, a może jeden.
Ale wiesz, że jest taka możliwość.[/QUOTE]

To rozumiem może nie musi

[quote name='lourdnes']Dalej Zielona napisala ,ze jak juz Ci sie urodzi trindelek to w kojarzeniu z rudym psem otrzymasz znowu brindla:) I tak to dziala więc jak trindel moze byc nie hodowlany? To jest koło zamknięte :)stąd pijemy do ciemnogrodu :diabloti:[/QUOTE]

[quote name='lourdnes']Chodzi o to ,ze maść trindle u Basenji jest jak najbardziej naturalna i prawdziwa a to ,ze nie jest uznana to tylko czyjeś widzimisię kosmetyczne- po prostu ta maść się nie podobała ale dziedziczy sie silnie w pewnych kojarzeniach tj Twoje i nie da się tej maści wyeliminować więc unika sie tych kojarzeń zeby nie ryzykować pojawienia sie trindli w miocie .W każdym razie ta maśc niczego nie falszuje jest tak naturalna jak pozostałe 4 uznane :)[/QUOTE]

To też rozumiem nic nie mam do trindlii basenji to basenji a kolor jest sprawą gustu;) Nie ładne co ładne tylko co się komu podoba.

Posted

[quote name='Asiaczek']No to chyba Pinka pozostanie dziewicą;)
Ja uważam, że warto ryzykować, nawet, jak urodzą się trindelki:)

pzdr.[/QUOTE]

Ja myślałam by ją kryć na 4 a nie na 3 cieczkę powiem szczerze Tomek mnie zaskoczył ta nagłą chęciom posiadania szczeniaków:roll:. On najchętniej chciałby męża który dałby Pinie same rude baski :evil_lol:

Posted

[quote name='Asiaczek']Może Dżezik?

Pzdr.[/QUOTE]

Albo Serek zobaczymy jak będę 100% pewna (tych szczeniaków) to poproszę [B]zieloną [/B]o obliczenia prawdopodobnych maści teraz nie będę gitary zawracać.

Posted

Z rudym bedą rude :) Bo ta maść sie najsilniej dziedziczy.Jest dominującą maścią rasy. A z trindlami to prawda co napisałaś -sprawa gustu. Maść powinna być uznana. Dziedziczy się na tych samych zasadach co pozostale 4 maści i nie jest maścia fałszującą kolor .Z genetycznego pkt widzenia Basenji ma 5 maści głównych( i ileś maści rozjaśnionych tj ten niebieski tricolorek na fotce u Zielonej oraz odmastki np maść zdaje sie wilczata czy beagle :)Jak będę w domciu to wezme te maści do białego -bo teraz lecę z głowy)więc trindle jako maśc głowna jak najbardziej powinna obowiązywać .Niepojęte ,ze jest nieuznana ale sam brindle długo się nie podobał i nie był uznany. W tłumaczonej przeze mnie histori jest o tym troszkę ;)
Mam nadzieję ,ze nie pomieszałam odmastek psich z konskimi :evil_lol: W każdym razie sprobuje to opisać żeby była jasnośc z tymi maściami na przyszłość jak przywioze opracowanie Zielonej

Posted

[quote name='lourdnes']Z rudym bedą rude :) Bo ta maść sie najsilniej dziedziczy.Jest dominującą maścią rasy. A z trindlami to prawda co napisałaś -sprawa gustu. Maść powinna być uznana. Dziedziczy się na tych samych zasadach co pozostale 4 maści i nie jest maścia fałszującą kolor .Z genetycznego pkt widzenia Basenji ma 5 maści głównych( i ileś maści rozjaśnionych tj ten niebieski tricolorek na fotce u Zielonej oraz odmastki np maść zdaje sie wilczata czy beagle :)Jak będę w domciu to wezme te maści do białego -bo teraz lecę z głowy)więc trindle jako maśc głowna jak najbardziej powinna obowiązywać .Niepojęte ,ze jest nieuznana ale sam brindle długo się nie podobał i nie był uznany. W tłumaczonej przeze mnie histori jest o tym troszkę ;)
Mam nadzieję ,ze nie pomieszałam odmastek psich z konskimi :evil_lol: W każdym razie sprobuje to opisać żeby była jasnośc z tymi maściami na przyszłość jak przywioze opracowanie Zielonej[/QUOTE]

Jest dominująca ale i tak natura zrobi jak będzie chciała i może nam dać szczeniaczki tricolor. Bo przecież takie przypadki były.

Posted

[quote name='zielona']Matka Ofika niesie gen tri ale to nie znaczy, że niesie go Ofik.
Po dzieciach będzie widać. Ja bym próbowała.[/QUOTE]

Tomek chce rudziaki :) Powiedział, że Ofik mu się podoba ale najbardziej pobada mu się Serek. Tylko co na to Pina ona uwielbia ser i czy nie będzie chciała zjeść Serka jak usłyszy serek :)

Posted

[quote name='Cienka']Jest dominująca ale i tak natura zrobi jak będzie chciała i może nam dać szczeniaczki tricolor. Bo przecież takie przypadki były.[/QUOTE]
Hej Cienka mam juz maści od Zielonej i juz Ci mówię .Po czytych rudych rodzicach otrzymasz tylko i wyłącznie rude szczeniaczki bez niespodzianek od natury ;) Dalej- jeżeli jeden rudy rodzic niesie w sobie gen tri a drugi jest czysty też nie otrzymasz innych szczeniąt jak rude ale rodzic niosący gen tri moze go przekazać na potomstwo stąd w kolejnym pokoleniu mozesz miec z rudego Basenji (gdzie w miocie były tylko rude)po odpowiednim kojarzeniu tricolora:) I dalej -jezeli oboje rudych rodziców niesie gen tri to w miocie mozesz otrzymać jak najbardziej tricolora gdyz spotkały sie oba geny warunkujące tą maść .W urodzonych w takim miocie rudych szczenietach będą osobniki czyste rude ale przeważą rudzi nosiciele tri :)W skali procentowej wychodzi największe prawdopodobieństwo urodzenia nosicieli i potem czyste rude i tricolor po równo ;) Mam nadzieje ,ze cosik rozjaśniłam .To sie wszystkim przyda choc wiekszosc zapewne o tym wie .
Teraz skupimy sie na małżeństwie Piny z Ofikiem :loveu:
Pina niesie po Wazirku gen tri. To łatwo sprawdzic bo rudzi nosiciele często miewają czarne włosy w ogonku( chociaż wcale nie muszą - z tym ,ze psy nie niosące genu tri takich czarnych włosów nie posiadają w ogóle).
1.Teraz kojarzenie Piny niosącej gen tri z Ofikiem , który go nie niesie daje nam szczenieta tylko rude i brindle .Ofik nie ma genu tri więc maści tricolor i trindle nie mogą wystąpić
2.Kojarzenie Piny niosacej gen tri i w przypadku gdy Ofi również go niesie otrzymujemy szczenieta maści w % przewadze brindle i rude oraz w % mniejszości trindle i tricolor , które mogą sie urodzic ale nie muszą ;)
Jeśli Ofik jest czystym brindlem i nie niesie genu tri to nie ma zadnego ryzyka ,ze urodzą Ci sie trindle :lol::lol::lol:

Posted

[quote name='Cienka']Albo Serek zobaczymy jak będę 100% pewna (tych szczeniaków) to poproszę [B]zieloną [/B]o obliczenia prawdopodobnych maści teraz nie będę gitary zawracać.[/QUOTE]

Kombinuj, kombinuj byle Ci fulablack nie wyszły ;) bo to wprawdzie też basenji ale jednak...drobny kłopot jak z trindelkami ;)