Cienka Posted November 23, 2011 Author Posted November 23, 2011 No kiepy był ale trudno się mówi Quote
zielona Posted November 24, 2011 Posted November 24, 2011 Popatrzyłam w rodowody. Pina niesie gen tri. Po Ofiku ma prawo dać szczenię trindle wtedy kiedy gen tri spotka się z brindle. Po prostu bedzie nie hodowlany. Tylko to bzdura. Bo trindel pokryty rudym da rude i brindle. BOŻE ... CO TO JEST ZA GENETYCZNY C I E M N O G R Ó D Quote
zielona Posted November 24, 2011 Posted November 24, 2011 Wiedza jest ogólnie dostępna i jak ma się trochę czasu to można wszystko znaleźć. Maściami basenji specjalnie nikt się nie interesował. Dlatego nikt nie rozpisał i nie podał. Quote
lourdnes Posted November 24, 2011 Posted November 24, 2011 [quote name='zielona']Popatrzyłam w rodowody. Pina niesie gen tri. Po Ofiku ma prawo dać szczenię trindle wtedy kiedy gen tri spotka się z brindle. Po prostu bedzie nie hodowlany. Tylko to bzdura. Bo trindel pokryty rudym da rude i brindle. BOŻE ... CO TO JEST ZA GENETYCZNY C I E M N O G R Ó D[/QUOTE] Niestety ale taka prawda - genetyka jest podstawą hodowli a hodowcy w 90% nie maja o niej bladego pojęcia.To smutne. Wiedza pozwoliła by na zmiany a tak ciemnogrod pozostanie ciemnogrodem z jej braku :( Ale nie to jest najgorsze. Najgorsze jest to ,ze ludzie chcą trwać w swojej niewiedzy i nie czują potrzeby poszerzania horyzontów . Tym sposobem nie ma postępu a stanie w miejscu to uwstecznianie się . Quote
Cienka Posted November 24, 2011 Author Posted November 24, 2011 zielona tylko ja to ciemna w tym jestem upewnij mnie czy dobrze myślę Pina i Ofik mogą dać trindle? Quote
lourdnes Posted November 24, 2011 Posted November 24, 2011 [quote name='Cienka']zielona tylko ja to ciemna w tym jestem upewnij mnie czy dobrze myślę Pina i Ofik mogą dać trindle?[/QUOTE] Tak . Pinka niesie gen tri po Wazirku i szczeniaczki , którym przekaże ten gen ( nie wszystkie w miocie go dostaną) po spotkaniu z brindle dadzą trindle . Może ci sie urodzic parę trindelków , jeden lub wcale ale nie mniej masz 50% szansy ,ze taki szczeniak Ci sie urodzi Quote
Cienka Posted November 24, 2011 Author Posted November 24, 2011 [quote name='lourdnes']Tak . Pinka niesie gen tri po Wazirku i szczeniaczki , którym przekaże ten gen ( nie wszystkie w miocie go dostaną) po spotkaniu z brindle dadzą trindle . Może ci sie urodzic parę trindelków , jeden lub wcale ale nie mniej masz 50% szansy ,ze taki szczeniak Ci sie urodzi[/QUOTE] O dzięki za przetłumaczenie z Polskiego na nasze :) Quote
zielona Posted November 24, 2011 Posted November 24, 2011 Nie zniechęcaj się Może nie urodzi się żaden, a może jeden. Ale wiesz, że jest taka możliwość. Quote
lourdnes Posted November 24, 2011 Posted November 24, 2011 [quote name='Cienka']O dzięki za przetłumaczenie z Polskiego na nasze :)[/QUOTE] Dalej Zielona napisala ,ze jak juz Ci sie urodzi trindelek to w kojarzeniu z rudym psem otrzymasz znowu brindla:) I tak to dziala więc jak trindel moze byc nie hodowlany? To jest koło zamknięte :)stąd pijemy do ciemnogrodu :diabloti: Quote
lourdnes Posted November 24, 2011 Posted November 24, 2011 Chodzi o to ,ze maść trindle u Basenji jest jak najbardziej naturalna i prawdziwa a to ,ze nie jest uznana to tylko czyjeś widzimisię kosmetyczne- po prostu ta maść się nie podobała ale dziedziczy sie silnie w pewnych kojarzeniach tj Twoje i nie da się tej maści wyeliminować więc unika sie tych kojarzeń zeby nie ryzykować pojawienia sie trindli w miocie .W każdym razie ta maśc niczego nie falszuje jest tak naturalna jak pozostałe 4 uznane :) Quote
Asiaczek Posted November 24, 2011 Posted November 24, 2011 No to chyba Pinka pozostanie dziewicą;) Ja uważam, że warto ryzykować, nawet, jak urodzą się trindelki:) pzdr. Quote
Cienka Posted November 24, 2011 Author Posted November 24, 2011 [quote name='zielona']Nie zniechęcaj się Może nie urodzi się żaden, a może jeden. Ale wiesz, że jest taka możliwość.[/QUOTE] To rozumiem może nie musi [quote name='lourdnes']Dalej Zielona napisala ,ze jak juz Ci sie urodzi trindelek to w kojarzeniu z rudym psem otrzymasz znowu brindla:) I tak to dziala więc jak trindel moze byc nie hodowlany? To jest koło zamknięte :)stąd pijemy do ciemnogrodu :diabloti:[/QUOTE] [quote name='lourdnes']Chodzi o to ,ze maść trindle u Basenji jest jak najbardziej naturalna i prawdziwa a to ,ze nie jest uznana to tylko czyjeś widzimisię kosmetyczne- po prostu ta maść się nie podobała ale dziedziczy sie silnie w pewnych kojarzeniach tj Twoje i nie da się tej maści wyeliminować więc unika sie tych kojarzeń zeby nie ryzykować pojawienia sie trindli w miocie .W każdym razie ta maśc niczego nie falszuje jest tak naturalna jak pozostałe 4 uznane :)[/QUOTE] To też rozumiem nic nie mam do trindlii basenji to basenji a kolor jest sprawą gustu;) Nie ładne co ładne tylko co się komu podoba. Quote
Cienka Posted November 24, 2011 Author Posted November 24, 2011 [quote name='Asiaczek']No to chyba Pinka pozostanie dziewicą;) Ja uważam, że warto ryzykować, nawet, jak urodzą się trindelki:) pzdr.[/QUOTE] Ja myślałam by ją kryć na 4 a nie na 3 cieczkę powiem szczerze Tomek mnie zaskoczył ta nagłą chęciom posiadania szczeniaków:roll:. On najchętniej chciałby męża który dałby Pinie same rude baski :evil_lol: Quote
Cienka Posted November 24, 2011 Author Posted November 24, 2011 [quote name='Asiaczek']Może Dżezik? Pzdr.[/QUOTE] Albo Serek zobaczymy jak będę 100% pewna (tych szczeniaków) to poproszę [B]zieloną [/B]o obliczenia prawdopodobnych maści teraz nie będę gitary zawracać. Quote
Asiaczek Posted November 24, 2011 Posted November 24, 2011 To juz musisz obgadac sprawę z Tomeckim. Pzdr. Quote
lourdnes Posted November 24, 2011 Posted November 24, 2011 Z rudym bedą rude :) Bo ta maść sie najsilniej dziedziczy.Jest dominującą maścią rasy. A z trindlami to prawda co napisałaś -sprawa gustu. Maść powinna być uznana. Dziedziczy się na tych samych zasadach co pozostale 4 maści i nie jest maścia fałszującą kolor .Z genetycznego pkt widzenia Basenji ma 5 maści głównych( i ileś maści rozjaśnionych tj ten niebieski tricolorek na fotce u Zielonej oraz odmastki np maść zdaje sie wilczata czy beagle :)Jak będę w domciu to wezme te maści do białego -bo teraz lecę z głowy)więc trindle jako maśc głowna jak najbardziej powinna obowiązywać .Niepojęte ,ze jest nieuznana ale sam brindle długo się nie podobał i nie był uznany. W tłumaczonej przeze mnie histori jest o tym troszkę ;) Mam nadzieję ,ze nie pomieszałam odmastek psich z konskimi :evil_lol: W każdym razie sprobuje to opisać żeby była jasnośc z tymi maściami na przyszłość jak przywioze opracowanie Zielonej Quote
Cienka Posted November 25, 2011 Author Posted November 25, 2011 [quote name='lourdnes']Z rudym bedą rude :) Bo ta maść sie najsilniej dziedziczy.Jest dominującą maścią rasy. A z trindlami to prawda co napisałaś -sprawa gustu. Maść powinna być uznana. Dziedziczy się na tych samych zasadach co pozostale 4 maści i nie jest maścia fałszującą kolor .Z genetycznego pkt widzenia Basenji ma 5 maści głównych( i ileś maści rozjaśnionych tj ten niebieski tricolorek na fotce u Zielonej oraz odmastki np maść zdaje sie wilczata czy beagle :)Jak będę w domciu to wezme te maści do białego -bo teraz lecę z głowy)więc trindle jako maśc głowna jak najbardziej powinna obowiązywać .Niepojęte ,ze jest nieuznana ale sam brindle długo się nie podobał i nie był uznany. W tłumaczonej przeze mnie histori jest o tym troszkę ;) Mam nadzieję ,ze nie pomieszałam odmastek psich z konskimi :evil_lol: W każdym razie sprobuje to opisać żeby była jasnośc z tymi maściami na przyszłość jak przywioze opracowanie Zielonej[/QUOTE] Jest dominująca ale i tak natura zrobi jak będzie chciała i może nam dać szczeniaczki tricolor. Bo przecież takie przypadki były. Quote
zielona Posted November 25, 2011 Posted November 25, 2011 Matka Ofika niesie gen tri ale to nie znaczy, że niesie go Ofik. Po dzieciach będzie widać. Ja bym próbowała. Quote
Cienka Posted November 25, 2011 Author Posted November 25, 2011 [quote name='zielona']Matka Ofika niesie gen tri ale to nie znaczy, że niesie go Ofik. Po dzieciach będzie widać. Ja bym próbowała.[/QUOTE] Tomek chce rudziaki :) Powiedział, że Ofik mu się podoba ale najbardziej pobada mu się Serek. Tylko co na to Pina ona uwielbia ser i czy nie będzie chciała zjeść Serka jak usłyszy serek :) Quote
lourdnes Posted November 25, 2011 Posted November 25, 2011 [quote name='Cienka']Jest dominująca ale i tak natura zrobi jak będzie chciała i może nam dać szczeniaczki tricolor. Bo przecież takie przypadki były.[/QUOTE] Hej Cienka mam juz maści od Zielonej i juz Ci mówię .Po czytych rudych rodzicach otrzymasz tylko i wyłącznie rude szczeniaczki bez niespodzianek od natury ;) Dalej- jeżeli jeden rudy rodzic niesie w sobie gen tri a drugi jest czysty też nie otrzymasz innych szczeniąt jak rude ale rodzic niosący gen tri moze go przekazać na potomstwo stąd w kolejnym pokoleniu mozesz miec z rudego Basenji (gdzie w miocie były tylko rude)po odpowiednim kojarzeniu tricolora:) I dalej -jezeli oboje rudych rodziców niesie gen tri to w miocie mozesz otrzymać jak najbardziej tricolora gdyz spotkały sie oba geny warunkujące tą maść .W urodzonych w takim miocie rudych szczenietach będą osobniki czyste rude ale przeważą rudzi nosiciele tri :)W skali procentowej wychodzi największe prawdopodobieństwo urodzenia nosicieli i potem czyste rude i tricolor po równo ;) Mam nadzieje ,ze cosik rozjaśniłam .To sie wszystkim przyda choc wiekszosc zapewne o tym wie . Teraz skupimy sie na małżeństwie Piny z Ofikiem :loveu: Pina niesie po Wazirku gen tri. To łatwo sprawdzic bo rudzi nosiciele często miewają czarne włosy w ogonku( chociaż wcale nie muszą - z tym ,ze psy nie niosące genu tri takich czarnych włosów nie posiadają w ogóle). 1.Teraz kojarzenie Piny niosącej gen tri z Ofikiem , który go nie niesie daje nam szczenieta tylko rude i brindle .Ofik nie ma genu tri więc maści tricolor i trindle nie mogą wystąpić 2.Kojarzenie Piny niosacej gen tri i w przypadku gdy Ofi również go niesie otrzymujemy szczenieta maści w % przewadze brindle i rude oraz w % mniejszości trindle i tricolor , które mogą sie urodzic ale nie muszą ;) Jeśli Ofik jest czystym brindlem i nie niesie genu tri to nie ma zadnego ryzyka ,ze urodzą Ci sie trindle :lol::lol::lol: Quote
lourdnes Posted November 25, 2011 Posted November 25, 2011 Cienka jak cos jest niejasne to pisz :) Quote
taxelina Posted November 25, 2011 Posted November 25, 2011 Wow ile roboty z takim ustaleniem ew potomnstwa :diabloti: Quote
Bundustar Posted November 25, 2011 Posted November 25, 2011 [quote name='Cienka']Albo Serek zobaczymy jak będę 100% pewna (tych szczeniaków) to poproszę [B]zieloną [/B]o obliczenia prawdopodobnych maści teraz nie będę gitary zawracać.[/QUOTE] Kombinuj, kombinuj byle Ci fulablack nie wyszły ;) bo to wprawdzie też basenji ale jednak...drobny kłopot jak z trindelkami ;) Quote
Recommended Posts