Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Fajnie,że jest wykastrowany i że wszystko ok. Luiza ja bym pomyślała przedewszystkim poważnie nad zmianą stosunków Cerber-Ali. Z tego co widziałam na hali młody w pewnym momencie się strasznie pobudza i zaczyna z Cerberem zabawę-walkę tak jak robią to psy walczące o dominację. Nie pozwalałabym na takie zachowania dla Cerbera nie mają one raczej konsekwencji,bo on nie ma problemu w kontaktach z psami. Natomiast Ali potem to samo robi z obcymi psami co się kończy tak jak w przypadku Miki,ona tylko przeszła koło niego,a on rzucił się na nią,w bardzo charakterystyczny dla dominanta sposób tzn wskoczył od rau jej na kark i do ziemi. Co tego Ali jest lękliwy,więc utrudnia to pracę z nim. Robiła bym z nim dużo szkolenia klikerowego z socjalizacji na takiej zasadzie jak ja pracowałam z nim na zawodach. Na początku obca osoba daje mu k/s,k/s jak tylko spokojnie koło niej stoi. Potem może kazać mu zrobić klika komend które on dobrze zna i za każdym razem dawać smakołyki. To samo z akceptacją dotyku obcych,uważam,że ma z tym duży problem,bo mimo,że wykonywał moje komendy i brał smakołyki,dał się tylko leciutko pogłaskać. Tu bym robiła tak,że osoba daje mu smakołyki,a jednocześnie leciutko go głaszcze. W tym kontakcie bardzo ważne jest również używanie i odczytywanie sygnałów uspokajających. Do lękliwego psa nigdy nie podchodzimy frontalnie,zawsze bokiem,możemy po łuku,stajemy bokiem,bez kontaktu wzrokowego z psem,tylko kątem oka obserwujemy jego zachowanie,dajemy się obwąchać,podajemy jakiś smakoły. Bez żadnych gwałtownych ruchów czy karcenia za agresję. Pamiętaj,że jeśli będziesz go karciła za agresję,a nie nagradzała akceptowanych zachowań to przestanie on ostrzegać. Ali w tej chwili nie wysyła wyraźnych sygnałów uspokających,nie warczy,nie jeży się,nie sztywnieje przed atakiem,poprostu się rzuca(przynajmniej tak było w sytuacjach,które osobiscie widziałam). To,ze nie wykazuje typowych oznak agresji daje posdstawę do rozważania czy nie jest to agresja lękowa w stosunku do psów. Nie wiem czy czytałaś Sygnały Uspokające i ksiązki klikerowe,ale gorąco polecam. Spróbuj jak najwięcej tych sygnałów rozpoznać u Aliego jak widzi innego psa,jak się z nim mija. Spróbuj pracować z nim nad kontaktem wzrokowym,przywołanie. Zacznij wychodzić na spacery tylko z nim,bez Cerbera i zobacz czy jakoś zmienia on wtedy swoje zachowanie. Dużo z nim pracuj,u psa agresywnego bądz lękliwego posłuszeństwo to podstawa.

• Replies 9.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Klaudia :-)']Fajnie,że jest wykastrowany i że wszystko ok. Luiza ja bym pomyślała przedewszystkim poważnie nad zmianą stosunków Cerber-Ali. Z tego co widziałam na hali młody w pewnym momencie się strasznie pobudza i zaczyna z Cerberem zabawę-walkę tak jak robią to psy walczące o dominację. Nie pozwalałabym na takie zachowania dla Cerbera nie mają one raczej konsekwencji,bo on nie ma problemu w kontaktach z psami. Natomiast Ali potem to samo robi z obcymi psami co się kończy tak jak w przypadku Miki,ona tylko przeszła koło niego,a on rzucił się na nią,w bardzo charakterystyczny dla dominanta sposób tzn wskoczył od rau jej na kark i do ziemi. Co tego Ali jest lękliwy,więc utrudnia to pracę z nim. Robiła bym z nim dużo szkolenia klikerowego z socjalizacji na takiej zasadzie jak ja pracowałam z nim na zawodach. Na początku obca osoba daje mu k/s,k/s jak tylko spokojnie koło niej stoi. Potem może kazać mu zrobić klika komend które on dobrze zna i za każdym razem dawać smakołyki. To samo z akceptacją dotyku obcych,uważam,że ma z tym duży problem,bo mimo,że wykonywał moje komendy i brał smakołyki,dał się tylko leciutko pogłaskać. Tu bym robiła tak,że osoba daje mu smakołyki,a jednocześnie leciutko go głaszcze. W tym kontakcie bardzo ważne jest również używanie i odczytywanie sygnałów uspokajających. Do lękliwego psa nigdy nie podchodzimy frontalnie,zawsze bokiem,możemy po łuku,stajemy bokiem,bez kontaktu wzrokowego z psem,tylko kątem oka obserwujemy jego zachowanie,dajemy się obwąchać,podajemy jakiś smakoły. Bez żadnych gwałtownych ruchów czy karcenia za agresję. Pamiętaj,że jeśli będziesz go karciła za agresję,a nie nagradzała akceptowanych zachowań to przestanie on ostrzegać. Ali w tej chwili nie wysyła wyraźnych sygnałów uspokających,nie warczy,nie jeży się,nie sztywnieje przed atakiem,poprostu się rzuca(przynajmniej tak było w sytuacjach,które osobiscie widziałam). To,ze nie wykazuje typowych oznak agresji daje posdstawę do rozważania czy nie jest to agresja lękowa w stosunku do psów. Nie wiem czy czytałaś Sygnały Uspokające i ksiązki klikerowe,ale gorąco polecam. Spróbuj jak najwięcej tych sygnałów rozpoznać u Aliego jak widzi innego psa,jak się z nim mija. Spróbuj pracować z nim nad kontaktem wzrokowym,przywołanie. Zacznij wychodzić na spacery tylko z nim,bez Cerbera i zobacz czy jakoś zmienia on wtedy swoje zachowanie. Dużo z nim pracuj,u psa agresywnego bądz lękliwego posłuszeństwo to podstawa.[/quote]

spoko dam radę... to co opisałaś już jest wypróbowane od dawna... także wiesz... ale luz...

Posted

[quote name='anetta']O rany :shake: to aż tak z nim było źle...A nie wyglądał na takiego.
Trzymam kciuki za szkolenie.[/quote]

[quote name='Asia & Ginger']Ja też nie wiedziałam, że było aż tak źle. :-o :shake:

Trzymaj się Luiza. Życzę powodzenia w szkoleniu i szybkich rezultatów. :kciuki: :kciuki:[/quote]

spokojnie, damy radę... musimy dać... jesteśmy na etapie bardzo intensywnego i trudnego ( dla mnie) szkolenia, także tylko kciuki trzymajcie :) mam bardzo dużo roboty przed sobą..

Posted

na kliker fajnie, nie mam zastrzeżeń... nie zawsze tej metody stosuję co prawda, bo często zapominam klikera brać, ale jak wezmę to jest ok, reaguje na dźwięk... nie wiem z resztą czy coś z tego klikera wyjdzie, bo tak intensywnie nie ćwiczymy... aż tak nas nie rajcuje

Posted

[quote name='Klaudia :-)']a jakiś filmik z klikania? ogólnie są jakieś postępy?[/quote]

niestety nie mam filmików i nie będę miała, bo nie mam odpowiedniego sprzętu bądź programu do przetworzenia pliku...
Generalnie jeśli o szkolenie chodzi to idzie nam świetnie, ostatnio 2 miejsce zajęliśmy w takim wewnętrznym egzaminie na siad, zostań, waruj przy nodze, równaj...

Posted

witam
Macie kilka fot, jeszcze przed zabiegiem... nie wiem czy ich nie wstawiałam, jeśli tak to chyba się nic nie stanie :P

klub - nie cały oczywiście...
[IMG]http://images33.fotosik.pl/159/9ed761a1b50ab100.jpg[/IMG]

[IMG]http://images28.fotosik.pl/101/d2848fdd224fd2cfmed.jpg[/IMG]
[SIZE="1"]Foto by viris[/SIZE]

[IMG]http://images34.fotosik.pl/123/6058d8c539126eac.jpg[/IMG]

[IMG]http://images31.fotosik.pl/123/4fb2cd199b7cc0e9med.jpg[/IMG]

[IMG]http://images29.fotosik.pl/148/60ea2cc7aa8629a2.jpg[/IMG]

Posted

Ali dziś się czuje znacznie lepiej, nawet zabawiać się już chciał z cerberkiem... rana się pięknie goi, o i wraca mi belg do życia :) o niebo wole takiego belga jak przed zabiegiem, niż takiego jakiego miałam jeszcze wczoraj czy przedwczoraj :P

aaa tak ap ropo może napisze co w najbliższej przyszłości planujemy :P
Otóż 5-6 kwietnia 2008 - jedziemy na zawody do Płocka organizowane przez nasz klub agility - psi sport...\
w między czasie w kwietniu pewnie weźmiemy udział w jakiś pokazach agility blisko Włocławka...
24 maja 2008 - jedziemy Do Płocka z cerberkiem na zewnętrzny egzamin PT przed sędzią kynologicznym bodajże :)
1 czerwca na pewno będą jakieś pokazy agility z okazji dnia dziecka...
to taki skrócony grafik, gdzie na pewno będziemy się udzielać, ale jest możliwość, ze pomiędzy tymi datami będzie coś jeszcze :)
Zaczynamy z cerberkami również Tropienie! :) :multi: im więcej zabawy z psem, tym lepiej i dla mnie i dla piesa :D ja jestem po prostu w niebo wzięta... jeszcze rok temu siedziałam przed kompem i jedyne co robiłam to pstrykałam domowo-spacerowe foty i na tym się kończyło... a teraz zwiedzamy Polskę, a w tym roku zapewne i Europę :P

Posted

[quote name='Cerber']

Otóż 5-6 kwietnia 2008 - jedziemy na zawody do Płocka organizowane przez nasz klub agility - psi sport...\
[/quote]

zatem do zobaczenia;)

Posted

mieliśmy dziś wewnętrzny egzamin PT z alim no i...... zajęliśmy 2 miejsce na 7 psów, które sie stawiły... generalnie na szkoleniu było więcej psów... jestem cholernie z niego dumna! przypomnę, ze na egzaminie, który kończyłam z cerberkiem w listopadzie zajęłam 1 miejsce! mam po prostu prze kochane psy!!

Posted

[quote name='Asiaczek']Uuuuuu, gratuluję! Psy - OK, ale i Twoja praca oraz zaangazowanie się liczy!
Pzdr.[/quote]

jeśli o Alego chodzi to jak najbardziej... wychodzę z siebie, żeby był przykładnym obywatelem... na ile nam się to uda to pokaże czas... na razie się szkolimy pod okiem wspaniałej trenerki :)

Posted

[quote name='Cerber']mieliśmy dziś wewnętrzny egzamin PT z alim no i...... zajęliśmy 2 miejsce na 7 psów, które sie stawiły... generalnie na szkoleniu było więcej psów... jestem cholernie z niego dumna! przypomnę, ze na egzaminie, który kończyłam z cerberkiem w listopadzie zajęłam 1 miejsce! mam po prostu prze kochane psy!![/quote]
Gratulacje!!! :cool3: :multi: :p