Grazka77 Posted November 29, 2008 Posted November 29, 2008 Trzymamy kciuki za wszystkie chorowitki :kciuki: Quote
saganka Posted November 29, 2008 Posted November 29, 2008 [quote name='Grazka77']Trzymamy za Was kciuki. U Was musi być dobrze bo wtedy i my mamy większą nadzieję. My wczoraj i dziś byliśmy u dr Neski - wczoraj o 16;00. Widziałam kalendarz z Brunem. Sliczniacha. Wczoraj mieliśmy badani krwi. Moczu się nie udało bo Pufcio wyskoczył pierwszy i wysikał wszystko na krzaczki - wiec badanie moczu było dziś. Wyniki krwi też niestety trochę gorsze - mocznik 203, kreatynina 3,0, Fosfor -w normie i OB bardzo wysokie. To podobnież duży stan zapalny - czyli kontynuujemy antybiotyk. Po Pufciu "odpukać" - nic specjalnie nie widac. Dziś uczylismy się (dr Neska uczyła mojego męża strażaka) robić kroplówkę podskórną i teraz przez 4 dni mamy to robić sami w domu (to będzie sporo taniej). Mam nadzieję, że uda nam sie to dobrze zrobić[/QUOTE] Grazka, dzieki za sliczniache :loveu: Neska pokazywala Ci akurat jego, czy caly kalendarz? Kroplowki to proscizna ;) , wlasnie robie mojej szurnietej kotce, bo mi sie odwadnia ciagle.. A uwierz, ze szurnietym kotom jest gorzej zrobic :evil_lol: Bedzie dobrze i u Was i u nas. Kurcze musi byc, bo ja i tak juz siwa :eviltong: Ja tez za wszystkie chorowitki trzymam! Quote
betka-sp Posted November 29, 2008 Posted November 29, 2008 [quote name='jaanna019']betka nie martw się, moja Kyrunia miała wiele razy taki stan, po którym wracała do normy. Będzie dobrze. Trzymam za was kciuki.[/quote] ciężko tak się nie martwić... ale i tak dzis lepiej mi trochę ...i suni chyba też :lol:..pocieszające jest że nie wymiotuje więc to co ma dostawac doustnie tak jest dawkowane..plus dieta :oops: węglowodany.... zero mięsa... ciasteczka, biszkopciki, woda z miodem lub glukozą.... wiec lecimy na słodko :-o:-o a zawsze mówili, że nie wolno psu słodyczy dawać :-o:-o:-o:-o;);) Quote
Grazka77 Posted November 30, 2008 Posted November 30, 2008 [quote name='saganka']Grazka, dzieki za sliczniache :loveu: Neska pokazywala Ci akurat jego, czy caly kalendarz? Kroplowki to proscizna ;) , wlasnie robie mojej szurnietej kotce, bo mi sie odwadnia ciagle.. A uwierz, ze szurnietym kotom jest gorzej zrobic :evil_lol: Bedzie dobrze i u Was i u nas. Kurcze musi byc, bo ja i tak juz siwa :eviltong: Ja tez za wszystkie chorowitki trzymam![/quote] Pani Dr pokazała mi specjalnie Twojego Bruna. Całego kalendarza nie obejrzałam, bo zawsze jak tam jestem to chcę o wszystko wypytać, a i tak jak wrocimy do domu to dzwonie, bo mam jeszcze jakies pytania. Zrobilismy dziś pierwszą kroplowkę podskorną -sami. Poszło niezle. Pufiemu co prawda cięzko wysiedzieć parę minut spokojnie. Quote
Grazka77 Posted December 1, 2008 Posted December 1, 2008 Jesteśmy po kolejnej kroplówce, oj ciężko było wysiedzieć 15 min, cięzko :shake: W moczu nadal białko. Skad to się bierze jak pokarm niskobiałkowy ?? Quote
saganka Posted December 1, 2008 Posted December 1, 2008 Ze zlej pracy nerek. One przepuszczaja. Ale musze Ci cos powiedziec - u nas po kastracji zniklo bialko zupelnie... NIe twierdze bron boze, ze zawsze tak jest, ale u nas akurat bylo. A pokarm jest niskobialkowy, ale jednak bialko ma bo musi miec. Choc dzisiaj sie zastanawialam, czysto hipotetycznie, co by bylo, gdyby podawac choremu na nerki pokarm pozbawiony bialka.. Pewnie nic dobrego, bo jednak tak sie nie robi :lol: Quote
Grazka77 Posted December 4, 2008 Posted December 4, 2008 Witam Nasz Puffi ciągle szuka "normalnego" jedzenia. Ciągle sprawdza co Kubuś (kot) ma w miseczce. Ostatnio rano jak wstaję to wypuszczam piesia na dwor i szybko kroję pierś z kurczaka kotu. Pufcio szybko załapał - więc siku robi na schodach i juz jest spowrotem i pilnuje jak szykuję jesć kotu. Potem sprawdza co my będziemy jeść. Na koncu zostaje mu puszka. Royal mu nie smakuje. Wczoraj dostał na probę Hilsa. Wczoraj smakowała, ale to nic trwałego. Strasznie mi cięzko jak patrzę ,że jest głodny i szuka jedzenia - a tu tylko jakies chrupki i pucha.:shake: Z jego dawnego jedzenia została mu marchew i węgiel. podjada ze mna tez chleb. Jutro jedziemy do dr Neski na kolejne badanie krwi. Czy antybiotyk da radę rozpędzić ten stan zapalny ?? Juz sie boję co nam wyjdzie - jakas panika mnie dopada:placz: A co u Bruna?? Pozdrawiamy gorąco Quote
saganka Posted December 4, 2008 Posted December 4, 2008 U nas sytuacja stala. Zrobie mu badania na poczatku stycznia, na razie apetyt dopisuje i humor tez. Ja mojego Bruna w jedzeniu oszukuje, dodaje cos smakowitego w niewielkiej ilosci, zeby tylko zapaszek byl. ostatnio karme posypuje odrobinka (ale doslownie szczypta) sera typu parmezan :eviltong: I dziala! jak poleje jeszcze oliwa i ten zapach sie rozniesie po karmie, to zjada ze smakiem. Grazka, sprobuj mu nastepnym razem kupic Sano-croqa Happy doga, ona czesto psom dobrze smakuje. Tez oczywiscie dla nerkowcow. Quote
Grazka77 Posted December 4, 2008 Posted December 4, 2008 [quote name='saganka']U nas sytuacja stala. Zrobie mu badania na poczatku stycznia, na razie apetyt dopisuje i humor tez. Ja mojego Bruna w jedzeniu oszukuje, dodaje cos smakowitego w niewielkiej ilosci, zeby tylko zapaszek byl. ostatnio karme posypuje odrobinka (ale doslownie szczypta) sera typu parmezan :eviltong: I dziala! jak poleje jeszcze oliwa i ten zapach sie rozniesie po karmie, to zjada ze smakiem. Grazka, sprobuj mu nastepnym razem kupic Sano-croqa Happy doga, ona czesto psom dobrze smakuje. Tez oczywiscie dla nerkowcow.[/quote] Cieszę się, ze u Was dobrze, tak bym chciała żeby u Pufcia sytuacja się ustabilizowała. Teraz na kolacje dałam mu ryz z marchewka i odrobina gotowanego kurczaka. Co to jest to "Sano-croqa Happy doga" - to jakis smakołyk. Zupełnie się na tym nie znam. Quote
saganka Posted December 4, 2008 Posted December 4, 2008 To jest karma firmy Happy Dog, nazywa sie Sano-croq, dla nerkowcow. Quote
GoskaGoska Posted December 5, 2008 Posted December 5, 2008 WITAM. Prośba dla psa ze schroniska potrzebna karmą dla nerkowców jesli ktoś z Wam ma może w domu nie potrzebą karmę to proszę dać znać to jest piesek z tego wątku: [URL]http://www.dogomania.pl/forum/f28/jutro-strzykawka-albo-ktos-nam-pomoze-dt-nawet-platny-124420/[/URL] Quote
olgaj Posted December 7, 2008 Posted December 7, 2008 [URL]http://www.dogomania.pl/forum/f28/fpr-zwp-umierajacy-west-terrier-pomocy-126603/[/URL] Prosze o pomoc, nie mam sily brnac przez watek w poszukiwaniu rad. Prosze zajrzyjciem, moze ktos mial podobny problem. Quote
Grazka77 Posted December 9, 2008 Posted December 9, 2008 Piątkowe wyniki badania wyszły nam lepsze - jak teraz je utrzymać. Teraz kroplowki podskorne po poł co drugi dzień. Quote
ramzes123 Posted December 9, 2008 Posted December 9, 2008 Ja też mam psa chorego na nerki - niewydolność... Quote
saganka Posted December 9, 2008 Posted December 9, 2008 Ramzes napisz cos wiecej.. Grazka, to super wiesci!! A co Wam wyszlo teraz? Jak mocznik i reszta? Quote
Grazka77 Posted December 9, 2008 Posted December 9, 2008 Mocznik 101, Kreatynina 1,8 - (odpukać). OB z 114 spadło do 24. Reszta podobnież ok. Tak bym chciała aby udało sie aby to utrzymać. Czytałam na watku tego chorego pieska o ziołach na nerki - czy Ty coś podajesz?? Ziołowe tabletki z pokrzywy sama łykam - to może Puciowi też :) Quote
saganka Posted December 9, 2008 Posted December 9, 2008 Super wiesci!!!! :loveu: Ja zamowilam to [url=http://www.cdvet.pl/?p=productsMore&iProduct=36&sName=cdvet-dogfit-(nerki-i-watroba)-(500ml]cdVet DogFit (nerki i wątroba) (500ml) - cdvet - z miłości do zwierząt naturalnie[/url]) Quote
ramzes123 Posted December 9, 2008 Posted December 9, 2008 saganka, mój bokserek ma 7 lat. od 3 lat borykamy się z niewydolnością. Wszystko co opisałaś wyżej nie jest mi obce. w tej chwili pies jes na lekach, ale nie daje mu karmy weterynaryjnej. Nie ma po prostu takiej potrzeby, Dostaje seniora z niską zawartością białka, fosforu i sodu. Quote
saganka Posted December 9, 2008 Posted December 9, 2008 A jakiego seniora mu dajesz? Bo wlasnie zauwazylam, ze np Hills senior ma fajny sklad, a w sumie lepiej smakuje niz karma renalowa. No i przy jakiej okazji dowiedzieliscie sie o nerkach? Jestescie dla mnie pociecha, bo juz 3 lata walczycie.. znaczy, ze moze i nam sie uda choc troche powalczyc.. I jakie ma wyniki teraz? Quote
ramzes123 Posted December 9, 2008 Posted December 9, 2008 Daję Nutrę Senior i dorzucam troche kurczaka.Jak się dowiedziałam? nagle zaczął dużo pić i dużo sikać, więc wykonane zostały badania. teraz ma chyma białko w moczu 160 i stosunek białka do kreatyniny 0.86. jest na lekach oczywiście. Jak ma się Twój pies? Quote
Grazka77 Posted December 10, 2008 Posted December 10, 2008 Ramzes napisz coś więcej - jesteś tu jak lampka nadzieji. O chorobie mojego psiaka dowiedzieliśmy się przed miesiacem i walczymy :) Narazie wszystkiego się uczę i staram sie jak najwięcej dowiedzieć jak żyć z chorymi nerkami. Quote
ramzes123 Posted December 10, 2008 Posted December 10, 2008 Chętnie pomogę a przede wszystkim postaram się wspomóc, bo wiem , co to znaczy walczyć o ukochanego psa. Jakieś konkretne pytanie? Quote
saganka Posted December 10, 2008 Posted December 10, 2008 Jakie mial wyniki na poczatku, gdy sie dowiedzielisci i jak mu sie zmienialy z czasem?? jakie leki bral przez ten czas i co dodatkowo? I jakie ma teraz wyniki mocznika i kreatyniny we krwi? dzieki Ramzes, wlewasz w nasze serca nadzieje, serio! Tu wiekszosc psow, ktore sie pojawiaja odchodza szybko.. :-( A Twoj zyje :multi: Quote
Grazka77 Posted December 10, 2008 Posted December 10, 2008 Dokładnie te pytania co pisze Saganka. Mnie jeszcze cały czas martwi co może jeść a co nie?? Quote
ramzes123 Posted December 10, 2008 Posted December 10, 2008 mocznik do kreatyniny - tego nie pamiętam,ponieważ te wyniki zostały w lecznicy, ale wiem, że we krwi nie było źle. Gorzej w moczu. Białko było 190. Najgorszy wynik białka do kretyniny to było chyba 1,16. Teraz tak jak pisałam 0.86. Z leków mój pies bierze Enarenal 20mg na dobę. Gdy wyniki były złe - dawka podwojona. Teraz 20mg. Karma tak jak pisałam - Senior, obecnie Nutra. Ważne aby było mało sodu i potasu, i białka co oczywiste w tym przypadku. Dorzucam kurczaka, ale raczej na zasadzie na smak. Nic poza tym. Ponadto mój pies ma rewelacyjny apetyt. Cóż, nerki się nie regenerują. Pewne procesy są nieodwracalne, możemy zatrzymać pewne procesy, spowolnić je, ale ich nie zawrócimy całkiem. A jak Wasze psiaki? U mojego psa objaw dużo pije - dużo sika został szybko zauważony i zdiagnozowany. Quote
Recommended Posts