filonek_bezogonek Posted July 19, 2010 Posted July 19, 2010 Serdecznie zapraszam do Łodzi. Jeśli nic nie ulegnie zmianie to szpice niemieckie sędziuje sędzia Leos Jancik. Pozdrawiam Quote
filonek_bezogonek Posted July 20, 2010 Author Posted July 20, 2010 cieszę się ale miło by było zobaczyć was wszystkich jako uczestników a nie tylko widzów ;) Quote
filonek_bezogonek Posted July 23, 2010 Author Posted July 23, 2010 wszystkie córki i synów HONEYKIST IMPROVISATORA zapraszam do zgłaszania :) A Neutralko Ciebie zapraszam, zebys zgłosiła Improwizatora do konkurencji najlepszy reproduktror :) Quote
filonek_bezogonek Posted September 13, 2010 Author Posted September 13, 2010 moi kochani ... odliczacie już dni ? Psy wytrzepane i odkurzone ? A teraz tak na marginesie .... wiecie, ze w tym roku mija 20 rocznica sprowadzenia pomeraniana do Polski przez Neutralkę ? Jak pomysleć jak się rasa rozwinęła to aż nie chce się wierzyć ( na marginesie, nasz th FCI wzorzec pozostaje niezmieniony od 1998 r.....) Neutralko, czy jeśli to nie będzie problem mogła byś wziąć swoje albumy ze zdjęciami ? Quote
filonek_bezogonek Posted September 16, 2010 Author Posted September 16, 2010 [FONT=Times New Roman]stawka:[/FONT][FONT=Times New Roman] SZPIC MAŁY BIAŁY [/FONT] [FONT=Times New Roman]suki:[/FONT][FONT=Times New Roman] pośrednia: [/FONT] [FONT=Times New Roman]MARGARETKA Krisanda championów: [/FONT] [FONT=Times New Roman]ANASTASIA Volpino-Mini (FCI) [/FONT] [FONT=Times New Roman]SZPIC MAŁY KOLOROWY- Współczesny[/FONT][FONT=Times New Roman] [/FONT] [FONT=Times New Roman]PSY[/FONT][FONT=Times New Roman] młodzieży: [/FONT] [FONT=Times New Roman]OTTO del Cantico delle Creature Championów: [/FONT] [FONT=Times New Roman]GASPAR Imparato MARTINI BOY Złote Gwiazdy Szkocji SZPIC MIniaturowy / Pomeranian [/FONT] [FONT=Times New Roman]PSY[/FONT][FONT=Times New Roman] baby: [/FONT] [FONT=Times New Roman]THE BARON VON FANTAZJA SZPICMOLL [/FONT][FONT=Times New Roman]THE GRAF VON FANTAZJA SZPIC-MOLL [/FONT][FONT=Times New Roman]POLISH AND PROUD Premiera młodzież: [/FONT] [FONT=Arial][FONT=Times New Roman][SIZE=3]RIGHT ON TIME Premiera [/FONT] [FONT=Arial][FONT=Times New Roman][SIZE=3]GRINGO Smocze Pole GOOD GUY Smocze Pole MADOX LITTLE BOY Z łote Gwiazdy Szkocji FREDDY Lvi domov pośrednia: REGGAE KNIGHT FANTAZJA SZPICMOLL [/FONT][FONT=Times New Roman]otwarta: [/FONT] [FONT=Times New Roman]Finch's AMERICAN GOLD O' DEL CANTICO[/FONT] [FONT=Times New Roman] BEAUTIFUL STARS TRACKER championów: GROOVY LITTLE AMORIST von Palatina Aurora CHAR'S RISKY BUSINESS POWERPOM BORN TO SUCCESS Kontrapunkt TRANSCEDENTUS ASLAN Smocze Pole [/FONT] [FONT=Times New Roman]SUKI[/FONT] [FONT=Times New Roman] [/FONT] [FONT=Times New Roman]baby: [/FONT] [FONT=Times New Roman]THE CARMEN FANTAZJA SZPIC-MOLL[/FONT] [FONT=Times New Roman] [/FONT][FONT=Times New Roman]szczeniąt: [/FONT] [FONT=Times New Roman]QUEEN VICTORIA FANTAZJA SZPIC-MOLL[/FONT] [FONT=Times New Roman] ARYA Bla-Mer-Cze (FCI) [/FONT][FONT=Times New Roman]pośrednia: [/FONT] [FONT=Times New Roman]YELLOW BUTTERFLY iz Kaskada Grez[/FONT] [FONT=Arial][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/FONT] [FONT=Times New Roman]TIFANNI Now-Gar[/FONT] [FONT=Arial][FONT=Times New Roman][SIZE=3] [/FONT][FONT=Times New Roman]otwarta: [/FONT] [FONT=Times New Roman]BEES KNEES FANTAZJA SZPICMOLL[/FONT] [FONT=Times New Roman] [/FONT][FONT=Times New Roman]FInch's Strike a pose [/FONT] [FONT=Times New Roman]Kontrapunkt WIERNA RZEKA[/FONT] [FONT=Times New Roman] championów: Sasquehanna(FCI) EUFORIA B4 [/FONT][FONT=Times New Roman]weteranów: [/FONT] [FONT=Times New Roman]EVITA Sarmacja[/FONT] [FONT=Times New Roman] [/FONT] [/FONT][/FONT][/FONT][/FONT] Quote
Błyskotka Posted September 16, 2010 Posted September 16, 2010 Marta czy orientujesz się o której godzinie zaczynają się konkurencje hodowlane ? W potwierdzeniu listownym pisze że sędziowanie zaczyna się od godziny 10tej. W latach ubiegłych ocena w ringach była o godzinie 11tej a konkurencje hodowlane o 10tej. Czy coś się zmieniło ? Quote
filonek_bezogonek Posted September 16, 2010 Author Posted September 16, 2010 @ błyskotka tak - konkurencje hodowlane rozpoczynają się przed sędziowaniem poszczególnych ras tj. od godziny 10.00 Quote
Błyskotka Posted September 16, 2010 Posted September 16, 2010 Dzięki za info :). No to wcześnie rano trzeba wyjechać ;). Quote
J.G Posted September 18, 2010 Posted September 18, 2010 Życzę Wszystkim powodzenia,i aby Pan sędzia oceniał "pomki" a nie drugie końce smyczy,pięknej słonecznej pogody i liczę na bardzo dużo fotek bo mnie niestety nie będzie. Quote
filonek_bezogonek Posted September 18, 2010 Author Posted September 18, 2010 J.G napisał(a):Życzę Wszystkim powodzenia,i aby Pan sędzia oceniał "pomki" a nie drugie końce smyczy,pięknej słonecznej pogody i liczę na bardzo dużo fotek bo mnie niestety nie będzie. Jacku zdam CI relację bo jako asystent będę miała tą przyjemność, żeby pomacać, zerknąć w paszcze i ocenić zgłoszone pomeraniany. Stawka imponująca - oglądać jest co - pomeraniany to najliczniej reprezentowana rasa u sędziego L. Jancika. Quote
filonek_bezogonek Posted September 19, 2010 Author Posted September 19, 2010 [FONT=Times New Roman] SZPIC MAŁY BIAŁY [/FONT] [FONT=Times New Roman]suki:[/FONT][FONT=Times New Roman] pośrednia: [/FONT] [FONT=Times New Roman]MARGARETKA Krisanda - cwc championów: [/FONT] [FONT=Times New Roman]ANASTASIA Volpino-Mini (FCI)- cwc, bob [/FONT] [FONT=Times New Roman]SZPIC MAŁY KOLOROWY- Współczesny[/FONT][FONT=Times New Roman] [/FONT] [FONT=Times New Roman]PSY[/FONT][FONT=Times New Roman] młodzieży: [/FONT] [FONT=Times New Roman]OTTO del Cantico delle Creature - NJwR - bob Championów: [/FONT] [FONT=Times New Roman]GASPAR Imparato - zw. klubu, I , CWC MARTINI BOY Złote Gwiazdy Szkocji SZPIC MIniaturowy / Pomeranian [/FONT] [FONT=Times New Roman]PSY[/FONT][FONT=Times New Roman] baby: [/FONT] [FONT=Times New Roman]THE BARON VON FANTAZJA SZPICMOLL [/FONT][FONT=Times New Roman]THE GRAF VON FANTAZJA SZPIC-MOLL [/FONT][FONT=Times New Roman]POLISH AND PROUD Premiera - I młodzież: [/FONT] [FONT=Arial][FONT=Times New Roman][SIZE=3]RIGHT ON TIME Premiera - njwr , bob [/FONT] [FONT=Arial][FONT=Times New Roman][SIZE=3]GRINGO Smocze Pole - IV GOOD GUY Smocze Pole - nb MADOX LITTLE BOY Z łote Gwiazdy Szkocji II FREDDY Lvi domovm - III pośrednia: REGGAE KNIGHT FANTAZJA SZPICMOLL - cwc [/FONT][FONT=Times New Roman]otwarta: [/FONT] [FONT=Times New Roman]Finch's AMERICAN GOLD O' DEL CANTICO - II [/FONT] [FONT=Times New Roman] BEAUTIFUL STARS TRACKER - cwc , I championów: GROOVY LITTLE AMORIST von Palatina Aurora - III CHAR'S RISKY BUSINESS - nb POWERPOM BORN TO SUCCESS - I, zw kl Kontrapunkt TRANSCEDENTUS - II ASLAN Smocze Pole - IV [/FONT] [FONT=Times New Roman]SUKI[/FONT] [FONT=Times New Roman] [/FONT] [FONT=Times New Roman]baby: [/FONT] [FONT=Times New Roman]THE CARMEN FANTAZJA SZPIC-MOLL - naj. baby [/FONT] [FONT=Times New Roman] [/FONT][FONT=Times New Roman]szczeniąt: [/FONT] [FONT=Times New Roman]QUEEN VICTORIA FANTAZJA SZPIC-MOLL - I - naj.szcz. w rasie [/FONT] [FONT=Times New Roman] ARYA Bla-Mer-Cze (FCI) - II [/FONT][FONT=Times New Roman]pośrednia: [/FONT] [FONT=Times New Roman]YELLOW BUTTERFLY iz Kaskada Grez - nb [/FONT] [FONT=Arial] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]TIFANNI Now-Gar - [/FONT] [FONT=Arial][FONT=Times New Roman][SIZE=3] [/FONT][FONT=Times New Roman]otwarta: [/FONT] [FONT=Times New Roman]BEES KNEES FANTAZJA SZPICMOLL -I [/FONT] [FONT=Times New Roman]FInch's Strike a pose - II [/FONT] [FONT=Times New Roman]Kontrapunkt WIERNA RZEKA - III [/FONT] [FONT=Times New Roman] championów: Sasquehanna(FCI) EUFORIA B4 - zw. kl , cwc [/FONT][FONT=Times New Roman]weteranów: [/FONT] [FONT=Times New Roman]EVITA Sarmacja - naj. weteran [/FONT] [FONT=Times New Roman] [/FONT] [/FONT][/FONT][/FONT][/FONT] pomozcie bo nie pamietam calosci Quote
filonek_bezogonek Posted September 22, 2010 Author Posted September 22, 2010 jak makiem zasiał ..... ja wiem, że nie ma co komentować wyników :) ale chociaż skomentujecie sędziego i asystentkę ? Quote
J.G Posted September 22, 2010 Posted September 22, 2010 Gratulacje dla ZWYCIĘZCÓW klas. Ja skomentuje wyniki,jestem bardzo rozczarowany wyborem Pana sędziego,myślałem że w tej stawce ZWYCIĘZCĄ RASY zostanie pies który był wystawiany w klasie... (KTO ZGADNIE,CZEKAM NA PROPOZYCJE ODPOWIEM):diabloti:. Quote
filonek_bezogonek Posted September 23, 2010 Author Posted September 23, 2010 no cóż Jacku ...niezbadane są wyroki sędziów kynologicznych ... ja w części werdyktów się z sędzią zgadzałam , w części moje oceny diametralnie odbiegały od tych wskazanych przez sędziego. Ale to chyba każdy tak ma, że nie zawsze nasze oceny pokrywają się z ocenami sędziego. Mam kilka uwag odnośnie oglądanych przeze mnie pomeranianów na wystawie: - większość pomeranianów pokazywana na ringu w Niedziele "fatalnie" się porusza - wąsko prowadzone kończyny przednie i tylne, nawet prowadzenie kończyn przednich na zakładkę, albo - na odwrót - bardzo szerokie fronty i odstające łokcie. - krowia postawia kończyn tylnych i francuska - kończyn przednich - najczęściej pomeraniany mają bardzo słabą muskulaturę - owszem to nie może być "paker" - ale brak odpowiedniego umięśnienia powoduje, że te psy od razu gorzej się poruszają -bardzo "mikre" klatki piersiowe, ożebrowanie bardzo "płaskie" - pojawiają się bardzo krótkie kości przedramienia, strome łopatki - to wszystko daje swój wyraz w dynamice - karpiowate grzbiety - i uwierzcie mi - to nie kwestia "złego ustawienia pieska" który się przestraszył i zgarbił - nisko noszone głowy - szeroko rozstawione uszy (nadal dość duże uszy) - okrągłe oczy - pojawiały się sporadyczne egzemplarze tzw " suczych psów" - ogony nisko osadzone - ale za to musze przyznać, że ładnie noszone (płasko na grzbiecie) Niektóre ogony stosunkowo krótkie (!) -zaniedbane zęby (to jest moim zdaniem plaga - ja wiem, ze małe pyszczki , małe ząbki i problem jest ze zgryzem - ale o higienę psiego pyska NALEŻY DBAĆ !!!! Stosunkowo młode psy bez zębów, albo z tak katastroficznym stanem dziąseł (stany zapalene) spowodowane kamieniem nazębnym , ze za chwilę będą wszystkie szczerbate.) - w większości zgryzy nożycowe, ale są zgryzy cęgowe, albo zgryz nożycowy i jedynie z pojedynczymi siekaczami w układzie cęgowym) Pocieszające jest to, że poprawia się jednak mimo wszystko jakość pomeraniana. Nie wiem jak wyglądała anatomia pomeranianów w Polsce jeszcze 10 lat temu czy nawet jeszcze 5 lat temu, bo ja dopiero czynnie obserwuję ringi od 4 lat ale już widzę poprawę do tego co pamiętam z tamtych całkiem nie zamierzchłych czasów. Z pewnością - lepsze futro, ładniejsze głowy, krótkie grzbiety. Również handling jest dużo lepszy. Są perfekcjoniści i potrafią tak pociągnąć psa na ringówce, że pies płynie. Niestety ładne psy - źle pokazane - bardzo tracą na ocenie. Prawie wszyscy wystawcy przekonali się już do groomingu pomeranianów i mimo, że był to sędzia z Czech to psy przyjechały "podstrzyżone" niektóre w sam raz, niektóre jak na oko sędziego troszkę za bardzo. Nadal jednak chyba nie wszyscy hodowcy są świadomi wad swoich psów - przez niewłaściwe cięcie eksponują niektóre wady. Obserwując "pogłowie" pomeranianów, które pokazało sięna ringu w NIedzielę można już dojść do jakiegoś przekonania odnośnie "cech" przekazywanych dzieciom. Na ringu pojawiły się dzieci psów, które znamy od lat. Pojawiły się dzieci takich psów jak: POWERPOM BORN TO SUCCESS - zresztą obecnego na na ringu. TOKIE TIME WILL TELL MORGAN'S BORN FREE GROOVY LITTLE AMORIST von PALATINA AURORA - również obecnego na ringu HONEYKIST IMPROVISATION - na ringu nie obecnego - ale kibicującego Nie mam zdjęć , ale jeśli ktoś się podzieli to miło byłoby rzucić okiem jeszcze raz na wszystkie psy. Quote
Karma Posted September 26, 2010 Posted September 26, 2010 Dziękuję Ci Marto za podsumowanie . Tak jak napisałaś pomeranian to nie tylko futerko ,ważne jest co kryje to futerko pod spodem .Najważniejsza jest jakość . Quote
Karma Posted September 26, 2010 Posted September 26, 2010 Pamientam jak 2 lata temu sędzia Jancik zwracał bardzo uwagę na grooming ,powiedział ,że ''spicek ma być nie srichany '', widać ,że bardzo mu się gust zmienił i dopuszcza mocne strychanie nawet u babby. Quote
filonek_bezogonek Posted September 26, 2010 Author Posted September 26, 2010 Karma napisał(a):Pamientam jak 2 lata temu sędzia Jancik zwracał bardzo uwagę na grooming ,powiedział ,że ''spicek ma być nie srichany '', widać ,że bardzo mu się gust zmienił i dopuszcza mocne strychanie nawet u babby. tylko krowa podobno nie zmienia zdania ... widocznie taka polityka :) Quote
Recommended Posts