Hawanka Posted January 2, 2011 Posted January 2, 2011 [quote name='ann1']Rozsądna decyzja. Tylko wybieraj z całego miotu i patrz uważnie na rodowody rodziców.[/QUOTE] wiem wiem :) Chcem takiego pieska zeby nie był spokrewniony z żadna sunia w Polsce :D Quote
rodzice Posted January 2, 2011 Posted January 2, 2011 [quote name='ann1']http://i56.tinypic.com/208en1g.jpg[/QUOTE] mogę Ci szczerze pozazdrościć ? Oniemiałam po prostu ! Moja Meisi stracila teraz tyle wlosa ze wyglada jak po strzyzeniu i przy Pradzie wysiada ! Dziewczyno cudo masz w domu . Quote
rodzice Posted January 2, 2011 Posted January 2, 2011 ech nie wyszła mi zamiana fotki na linka , jak to sie robi ? Quote
ann1 Posted January 2, 2011 Author Posted January 2, 2011 Rodzice, pięknie dziękuję. Dla Prady prawdziwym sprawdzianem będą Rzeszów i Katowice. Stawka hawańczyków będzie pewnie większa niż na wystawach organizowanych w okolicach Warszawy. Nie mogę się już doczekać. Co do zamiany zdjęcia na link to chyba trzeba kliknąć na fotkę dwa razy prawą myszą i skopiować adres zdjęcia. Quote
Hawanka Posted January 2, 2011 Posted January 2, 2011 [quote name='ann1']Rodzice, pięknie dziękuję. Dla Prady prawdziwym sprawdzianem będą Rzeszów i Katowice. Stawka hawańczyków będzie pewnie większa niż na wystawach organizowanych w okolicach Warszawy. Nie mogę się już doczekać. Co do zamiany zdjęcia na link to chyba trzeba kliknąć na fotkę dwa razy prawą myszą i skopiować adres zdjęcia.[/QUOTE] Hihi ja do rzeszowa tez nie moge sie doczekać :D Oj tak Prada wymiata !!!!!!! Quote
rodzice Posted January 2, 2011 Posted January 2, 2011 próbuje [url]http://i56.tinypic.com/208en1g.jpg[/url] Quote
Hawanka Posted January 2, 2011 Posted January 2, 2011 [quote name='rodzice']próbuje [url]http://i56.tinypic.com/208en1g.jpg[/url][/QUOTE] <brawo > !!!!!!!!! Quote
Havany Posted January 2, 2011 Posted January 2, 2011 Po pierwsze - Hawanko piszesz, że piesek oczywiście z zagranicy. A dlaczego ? Ja uważam, że w Polsce jest teraz sporo bardzo ładnych psów, które dają wyśmienite potomstwo. Inaczej wygląda sprawa wśród hodowców, na których wręcz ciąży obowiązek wprowadzania nowych "bloodline" do hodowli. Ja sama wkrótce będę miała nowe dziewczyny, każdą z innej hodowli i z innej linii, właśnie po to, żeby było coś nowego. Po drugie - jeżeli chcesz kupić pieska z dobrej, zagranicznej hodowli raczej nie licz na to, że będziesz mogła wybierać. Chyba że dopłacisz. Ja na suczkę z Massivusa czekam już od roku i faktycznie mogłam teraz wybrać ale przede wszystkim dlatego, że wpłaciłam pół roku temu zaliczkę a suczka była z wadą uzębienia więc w ramach rekompensaty Aniko dała mi wybór jako pierwszej. Po trzecie - cena. W Polsce ludzie zwykle narzekają, że hawańczyki są drogie. Ale nasze ceny to przy zagranicznych hodowlach dyskonty !! 1500 EUR płacisz jak nic plus do tego droga po psa, zwykle prawie drugie tyle. Quote
Cezus80 Posted January 2, 2011 Posted January 2, 2011 OCH ZAKOCHAŁAM SIĘ !!!!!! BRAWO ANIA SUPER SUPER po prostu bomba !!!!!! Dziewczyny są śliczne !!!! A Prada ufff palce lizać !!!! Quote
Hawanka Posted January 2, 2011 Posted January 2, 2011 [quote name='Havany']Po pierwsze - Hawanko piszesz, że piesek oczywiście z zagranicy. A dlaczego ? Ja uważam, że w Polsce jest teraz sporo bardzo ładnych psów, które dają wyśmienite potomstwo. Inaczej wygląda sprawa wśród hodowców, na których wręcz ciąży obowiązek wprowadzania nowych "bloodline" do hodowli. Ja sama wkrótce będę miała nowe dziewczyny, każdą z innej hodowli i z innej linii, właśnie po to, żeby było coś nowego. Po drugie - jeżeli chcesz kupić pieska z dobrej, zagranicznej hodowli raczej nie licz na to, że będziesz mogła wybierać. Chyba że dopłacisz. Ja na suczkę z Massivusa czekam już od roku i faktycznie mogłam teraz wybrać ale przede wszystkim dlatego, że wpłaciłam pół roku temu zaliczkę a suczka była z wadą uzębienia więc w ramach rekompensaty Aniko dała mi wybór jako pierwszej. Po trzecie - cena. W Polsce ludzie zwykle narzekają, że hawańczyki są drogie. Ale nasze ceny to przy zagranicznych hodowlach dyskonty !! 1500 EUR płacisz jak nic plus do tego droga po psa, zwykle prawie drugie tyle.[/QUOTE] Co to ceny wiem ze tyle hawan kosztuje.co do Polski moge jedynie powiedzieć ze Flupsie FCI kryją zgranica i szczeniaczki sa piękne no nie mówie Havany o twoich szczeniakach bo tez sa piękne największy dowód to przepiękna Arabella i Boss.....Chociaż kontaktowałam sie z trzema hodowcami i pisali ze pedro podchodzi po linie amerykańska czyli włas fruwający...Mam nadzieze ze jakos włosa troszke sie zmieni im bedzie starszy no nie mówie ze bedzie taki jak np Buni bo to nie realne .wiec mam postanowienie na nowy rok piekny szczenieczek po utytuowanych rodzicach o prostym włosie (i napewno nie biały) :) Quote
ann1 Posted January 2, 2011 Author Posted January 2, 2011 Myślę, że decyzja zakupu pieska za granicą w dobrej , renomowanej hodowli jest jak najbardziej słuszna decyzją. Warto odłożyć troszkę pieniędzy , poczekać i kupić swojego wymarzonego psa.Tym bardziej , jeżeli ma zostać w przyszłości reproduktorem. Zauważyłam w Polsce jedną tendencję, wszystkie suki kryte są na okrągło tymi samymi reproduktorami. Może czas na zmiany?Ja czekałam na Pradę dziesięć miesięcy. Pierwszą rozmowę na temat szczeniaka zaczęłam z hodowcami w momencie gdy mieli Oni mgliste plany pierwszego miotu w swojej hodowli. Ale wiedziałam jedno, że są ogromnymi pasjonatami i kochają tą rasę i że miot z ich hodowli będzie pierwszym miotem z tego skojarzenia(niestety większość szczeniąt w Polsce opuszcza hodowle z identycznymi rodowodami) . Warto było czekać, Prada już spełniła wszystkie nasze oczekiwania.Ale jeżeli kiedyś zdecyduję się jeszcze na nowego hawańczyka to tylko z zagranicy (myślę tu o planach hodowlanych). Jeżeli Hawanko ma to być piesek z którym nie wiążesz planów wystawowych a co za tym idzie zdobycia uprawnień reproduktora, to faktycznie szukaj w kraju.Ale jeżeli ma to być w przyszłości reproduktor , to tu też potrzeba świeżej krwi. Quote
ann1 Posted January 2, 2011 Author Posted January 2, 2011 Dzięki Karolinko, zawsze zachwycałam się Twoimi pieskami . Teraz sama wiem jak to jest , gdy ma się pięknego psa i zna się jego wartość:p. Ślicznie dziękuję. Quote
Hawanka Posted January 2, 2011 Posted January 2, 2011 [quote name='ann1']Tym bardziej , jeżeli ma zostać w przyszłości reproduktorem. Zauważyłam w Polsce jedną tendencję, wszystkie suki kryte są na okrągło tymi samymi reproduktorami. Może czas na zmiany.[/QUOTE] Tak tak reproduktor to napewno :) co do kryc to to samo zauważyłam..... Quote
Havany Posted January 2, 2011 Posted January 2, 2011 Niestety, co do kryć w pełni się zgadzam. Ale każdy chce kryć jak najlepszymi psami a w Polsce najbardziej utytułowane psy to Visakoivun Yuppie Yente (INTCH, PLCH, JCHPL) oraz All (JCHPL, JCHBY, JCHLT, CHLT). Z tego co wiem, All gdyby spełniał wymogi wieku też chyba byłby już INTCH. Nie wiem jeszcze jakie osiągnięcia ma piesek chyba z katowic - też reproduktor, z czeskiej hodowli. Natomiast chcąc kupić pieska z naprawdę dobrej hodowli zagranicznej trzeba sobie zdawać sprawę z tego jak realnie taki zakup wygląda. Quote
Havany Posted January 2, 2011 Posted January 2, 2011 Dodam jeszcze, że gdybyś na przykład chciała kupić pieska w najlepszej hodowli w Europie (a być może nie tylko) Pillowtalk's to warunkiem zakupu jest sterylizacja !! Monika swoje psy chce rozmnażać wyłącznie pod swoim przydomkiem. Quote
ann1 Posted January 2, 2011 Author Posted January 2, 2011 Aniu to jakim cudem jest pełno reproduktorów z tej hodowli w rękach innych hodowców w całej Europie? Quote
Havany Posted January 2, 2011 Posted January 2, 2011 Tak dużo to nie jest. Większość była sprzedana do nich dużo wcześniej (Baribal's, Visakoivun) albo są na współwłasność z Moniką. Naprawdę wiem co piszę, bo miałam kupić od niej suczkę ale ostatecznie zrezygnowałam bo postawiła bardzo twarde warunki sprzedaży szczeniąt właśnie po tej suczce. Nawet nie chcę pisać o szczegółach bo moim zdaniem to już przesada. Uważają, że Polska to kraj zacofany, bez odpowiedniego zaplecza weterynaryjnego, gdzie ludzie nie dbają o zwierzęta itd., itd. Zanim Monika zdecydowała się, że jestem na tyle godna zaufania, żeby w ogóle przedstawić mi ofertę, musiałam bardzo długo ją przekonywać. Quote
ann1 Posted January 2, 2011 Author Posted January 2, 2011 Aniu, ale poza tą hodowlą są jeszcze inne, może z mniejszą renomą ale równie pięknymi pieskami.Trudno przekonywać kogoś do tego, że Polsce jak i w Niemczech są profesjonalni hodowcy i tacy którzy chcą się za takich uważać. Swoją długoletnią pracą z tą rasą może doszli już do takiego punktu , z którego dyktują twarde warunki(żeby nie powiedzieć fanaberie). W Skandynawii mają też cudne pieski i myślę, że wizerunek Polski troszkę się zmienia za granicą.Wszyscy musimy nad nim pracować i pokazywać swoje piękne psy na wystawach także zagranicznych. Quote
Havany Posted January 2, 2011 Posted January 2, 2011 I do tego właśnie zmierzam. Ja, jako hodowca, uważam, że powinnam wprowadzać nowe psy do hodowli. Ale zauważ, że każdy najchętniej chwali się zagranicznym zakupem, zagranicznym kryciem itp. A ja po prostu chciałabym, żeby hawańczyki z polskimi przydomkami odnosiły sukcesy w innych krajach. Przecież mamy się czym chwalić !!! Jest wiele psów, które miałyby olbrzymie szanse na wygraną - przykład mojej Arabelli, która wygrała klubówkę na Litwie. PS. Twoja Prada ma doskonałą głowę. U mnie Astorek też ma tak piękną tylko ja go inaczej czeszę. Tak jak Ty czeszesz to styl amerykański. Oni wszystkie hawańczyki własnie tak wystawiają, z grzywką zaczesaną do tyłu. A ja u Astorka lubię jak jest taka "do przodu". Quote
Hawanka Posted January 2, 2011 Posted January 2, 2011 [quote name='Havany'] Nie wiem jeszcze jakie osiągnięcia ma piesek chyba z katowic - też reproduktor, z czeskiej hodowli. [/QUOTE] chodzi o GUMOVEGO MEDVIDKA "Z Farmy zvirat" Quote
ann1 Posted January 2, 2011 Author Posted January 2, 2011 Powiem tak, fajnie by było, aby polscy hodowcy sprowadzali psy z dobrych hodowli zagranicznych a jednocześnie nasze psiaki trafiały w ręce zagranicznych wystawców.Nie wiem czy do tej pory hawańczyki z Polski trafiły gdzieś za granicę?(myślę tu o hodowlach.)U nas hawańczyk dopiero zyskuje na popularności, także długa droga przed nami.Zaczynamy nowy sezon wystawowy a w nim dużo młodzieży . Myślę że będzie fajnie. Quote
Havany Posted January 2, 2011 Posted January 2, 2011 Myślę, że tak właśnie będzie. Zwłaszcza, że nasze ceny są bardzo konkurencyjne w porównaniu z np. Austrią czy Niemcami. I myślę, że coraz lepsze psy będą w polskich hodowlach. Już to widać. Quote
Havany Posted January 2, 2011 Posted January 2, 2011 Ale najbardziej się cieszę, że w końcu na naszym forum zaczyna się merytoryczna dyskusja a nie blablanie. Quote
ann1 Posted January 2, 2011 Author Posted January 2, 2011 [quote name='Havany']Ale najbardziej się cieszę, że w końcu na naszym forum zaczyna się merytoryczna dyskusja a nie blablanie.[/QUOTE] To samo powiedziałam dzisiaj Czarkowi. Zakradła się na forum nuda.A jednak nie. Quote
Recommended Posts