Jump to content
Dogomania

Bokser Spike i dwie proski - Toffii i Daga ;)

Recommended Posts

Posted

Kazdy boksiu to zupelnie odmienna osobowosc:loveu: Jeden nie ufny, drugi zadny przygod, jeden uczy sie szybciej drugi wolniej itd.
Jezeli Spike nie chce przchodzic do nogi bo interesuje go cos innego, bo UDAJE ze Cie nie slyszy, ignoruje, to zrob tak zebys to TY byla centrum zainteresowania i tego spaceru, to TY masz smakolyk, to Ty sie chcesz z nim bawic to TY go zaprowadzasz w ciekawe miejsca;) On idzie na spacer z TOBA;) Oczywiscie Twoj glos podczas wydawania komendy musi byc mocny i zdecydowany, nie krzyk i nie prosby. Spike musi wiedziec -przyjde bedzie nagroda, glasianko, tulanko, Pancia rzadzi nie ja, jak nie przyjde bedzie zla a wtedy np. nie bedzie zbawy, nie bedzie samkolyka;)
On nie moze Cie ignorowac,udawac ze nie slyszy bo to znaczy ze on zadzi a Ty masz mu pokazac ze niestety Spike ale jest naodwrot
I pamietaj wiecej nagrod mniej kar;)

PS Moja Sara tez nie raz poczuje sie za bardzo swobodnie gdy zobaczy siebie bez smyczy ale ja odrazu mowie ciezkim glosem ,, nawet nie probuj" i odrazu jest taka mina : no ok tak tylko chcialam panciu ...hehe

• Replies 2.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ja sie zastanawiam czy u nas niema zamalo kar ....
Jak mam go ukarac za nieposluszenstwo gdy niechce przyjsc ???

Moniek - musze zastosowac ten glos na nastepnych spacerach jak sie bedzie ciagnol czy w pozniejszym czasie oddalal zadaleko ;>

Posted

[quote name='Aga K']ja sie zastanawiam czy u nas niema zamalo kar ....

Moniek - musze zastosowac ten glos na nastepnych spacerach jak sie bedzie ciagnol czy w pozniejszym czasie oddalal zadaleko ;>[/quote]
prosta sprawa
podniesiony glos przy zawołaniu , ja pokazuje palcem za ma mi wrocic do nogi kaze siadac albo sie klasc i nie zmieniajac tonu glosu zapinam ja na smycz i odrazu "przyszarpuję " do swojej nogi i idziemy.

z doswiadczenia wlasnego wiem ze pieszczenie i nagradzanie psa ktory wkoncu raczyl do mnie przyjsc konczylo sie tym ze Tigra robila co chciala i miala mnie gdzies .

Posted

[quote name='Moniek193']Jak masz go ukarac?? bardzo prosto!!
Musisz mu dac glosem do zrozumienia ze to zachowanie Ci sie nie podoba i nie bedziesz tego tolerowac. Musisz mu pokazac Spike musisz przyjsc TERAZ. Mozesz tez odejsc troche i jesli zobaczy ze znikasz i przybiegnie -pochwal;)
NIGDY nie karaj gdy juz przyjdzie bo pomysli ze wlasnie za to ze przyszedl, zreszta nigdy tez kary cielesnej.
Satnowczy glos, udawaj obrazona, ze Ty masz ciekawe zajecie a jak on nie chce sie z Toba bawic (jesc) to bedziesz sama i juz. Zaraz przyleci;)[/quote]
i teraz mamy dwa sprzeczne zdania :evil_lol:
mysle ze Agnieszka musi zaobserwowac na co "młody" lepiej "reaguje" bo takjak pisalas kazdy pies ma inna osobowość ;)

Posted

Odchodzilam - znikalam, a on nieprzybiegl ....
mial mnie totalnie gleboko daleko w ......
Potem - fakt - podchodzil jak sie bawilam zaqbawkami, ale to tez fakt ja niebawilam sie tylko wabilam jego i tu chyba moj blad bo powinnam sie zarabicie bawic jego zabawkami a nie jesc. On ma jeszcze taki problem ze jak juz sie zacznie bawic to skonczyc niemoze - jak boks, tylko ze on nie w ta strone co [potrzeba ;/ czyli nieprzychodzi do konca tylko podbiega, probuje zabawke wyrwac i wraca se biegac sdalej ;/

ide sobie herbaty zrobic bo sie zaphalam tostami :evil_lol:

Posted

[quote name='Aga K']ja sie zastanawiam czy u nas niema zamalo kar ....

Moniek - musze zastosowac ten glos na nastepnych spacerach jak sie bedzie ciagnol czy w pozniejszym czasie oddalal zadaleko ;>[/quote]
Jak masz go ukarac?? bardzo prosto!!
Musisz mu dac glosem do zrozumienia ze to zachowanie Ci sie nie podoba i nie bedziesz tego tolerowac. Musisz mu pokazac Spike musisz przyjsc TERAZ. Mozesz tez odejsc troche i jesli zobaczy ze znikasz i przybiegnie -pochwal;)
NIGDY nie karaj gdy juz przyjdzie bo pomysli ze wlasnie za to ze przyszedl, zreszta nigdy tez kary cielesnej.
Satnowczy glos, udawaj obrazona, ze Ty masz ciekawe zajecie a jak on nie chce sie z Toba bawic (jesc) to bedziesz sama i juz. Zaraz przyleci;)

Posted

no dobra, a jak juz wkoncu gnojek przyjdzie - to co ? mam sie cieszyc jak szalona tak jak teraz przychodzi na smyczy ??? czy co ? no bo chyba tak ?

i dziewczyny sprostujcie mi juz wszystko dokonca - effa radzi sotrosc - u niego to dziala jakotrao poki co w domu ;> a Moniek ? bo ja juz sie zakrecilam jak jasna cholerka :(

Posted

no ja tez lubie pracowac z psem, - dlatego chcialam bokserka - szczegolnie na spacerze - jest to cos :) co mnie pociaga. Tylko zeby ten pies na spuszczeniu chcial pracowac ze mna ehh

I fakt, ten "wzrok" moze zadzialac na niego. Pozniej jak juz bedzie lepiej - mam nadzieje - mozna bedzie zmienic taktyke szkolenia

Posted

[quote name='evaxon']i teraz mamy dwa sprzeczne zdania :evil_lol:
mysle ze Agnieszka musi zaobserwowac na co "młody" lepiej "reaguje" bo takjak pisalas kazdy pies ma inna osobowość ;)[/quote]
Pewnie ze tak ;)Jak czytam Twoja metoda tez jest zapewne skuteczna;) Na moja zadziala ta na Twojego Twoja a na Spike -wielka zagadka:evil_lol:
Jednak nie chodzi mi o to zeby pies w koncu do mnie przyszedl ( bo tu masz racje jest to bez skuteczne) ale zeby widzial moje zdenerwowanie, ze zarty sie skonczyly, i przyszedl teraz ( jest tez cos takiego jak zabojczy wzrok- wkoncu sie psu robi glupio:evil_lol: ) ale nie na kazdego dziala chociaz sa przypadki;)

Posted

[quote name='Moniek193']Pewnie ze tak ;)Jak czytam Twoja metoda tez jest zapewne skuteczna;) Na moja zadziala ta na Twojego Twoja a na Spike -wielka zagadka:evil_lol:
Jednak nie chodzi mi o to zeby pies w koncu do mnie przyszedl ( bo tu masz racje jest to bez skuteczne) ale zeby widzial moje zdenerwowanie, ze zarty sie skonczyly, i przyszedl teraz ([B] jest tez cos takiego jak zabojczy wzrok[/B]- wkoncu sie psu robi glupio:evil_lol: ) ale nie na kazdego dziala chociaz sa przypadki;)[/quote]
ooo takkkk :diabloti: Tigra zna go bardzo dobrze :diabloti::diabloti::diabloti::diabloti::diabloti:

hahaha dochodze do wniosku ze moj pies jest zastraszony :grin:

a tak serio Agnieszka musisz sprawdzic różne metody. teraz jest snieg lep kulki ze sniegu pokazuj psu i rzucaj jak patyka czy cos moze to podziala :cool3: Tigra dla śnieżnej kulki zrobi wszystko :grin:

a jak nie reaguje to rzucaj w niego :evil_lol::evil_lol::evil_lol: przynajmniej ty sie pobawisz troche

Posted

[quote name='Aga K']Odchodzilam - znikalam, a on nieprzybiegl ....
mial mnie totalnie gleboko daleko w ......
Potem - fakt - podchodzil jak sie bawilam zaqbawkami, ale to tez fakt ja niebawilam sie tylko wabilam jego i tu chyba moj blad bo powinnam sie zarabicie bawic jego zabawkami a nie jesc. On ma jeszcze taki problem ze jak juz sie zacznie bawic to skonczyc niemoze - jak boks, tylko ze on nie w ta strone co [potrzeba ;/ czyli nieprzychodzi do konca tylko podbiega, probuje zabawke wyrwac i wraca se biegac sdalej ;/

ide sobie herbayty zrobic bo sie zaphalam tostami :evil_lol:[/quote]
To moze wlasnie na niego zadziala ten WZROK czyli nie spuszczaj go z oka daj mu do zrozumienia ze czekasz az przyjdzie a Twoja cierpliosc sie skonczyla i nie ma ze zaraz przestaniesz patrzec i wolac a jemu ujdzie na sucho patrzysz, pokazujesz co chcesz i zeby to bylo natychmiast nie za 20min, Spike w koncu zrozmie ze nie odpuscisz a zlosc narasta i chyba lepiej przyjsc teraz niz...:diabloti:I jednak doradzam CIERPLIWOSCI z psiakiem da sie wszytsko wypracowac, ja sie z Sara nie ktorych rzeczy ucze do tej pory
Praca z psem podczas spacerow to sama przyjemnosc, czerp ja z samej nauki nie tylko osigniec Spike;)

Posted

[quote name='evaxon']ooo takkkk :diabloti: Tigra zna go bardzo dobrze :diabloti::diabloti::diabloti::diabloti::diabloti:

hahaha dochodze do wniosku ze moj pies jest zastraszony :grin:

a tak serio Agnieszka musisz sprawdzic różne metody. teraz jest snieg lep kulki ze sniegu pokazuj psu i rzucaj jak patyka czy cos moze to podziala :cool3: Tigra dla śnieżnej kulki zrobi wszystko :grin:

a jak nie reaguje to rzucaj w niego :evil_lol::evil_lol::evil_lol: przynajmniej ty sie pobawisz troche[/quote]

hhaahahahahahahaha :D :D :D :D :D :D :D ....
tak, tak - pobawiem siem :D

moj dla kulki snieznej tez porafi zrobic co nieco :)
jutro pojde na pola z ta noga i go puszcze ze smycza - wezme kuraka no i kulki sniezne ;)
Mamy jakÄ…Å› takÄ… bylejaka adresowke to ja wezmiemy z obrzoka i koniec ;)

Posted

i pamietaj ze spies weszac i odchodzac od ciebie poznaje okolice a jak ma to zrobic skoro wiecznie na smyczy jest??;) wiec jak raz na miesiac go spuscisz to nie oczekuj od niego ze przybiegnie na kazde twoje zawolanie skoro ma jedna niepowtarzalnÄ… okazjÄ™ zeby wrescie poznac swoje okolice

Posted

[quote name='Aga K']hhaahahahahahahaha :D :D :D :D :D :D :D ....
tak, tak - pobawiem siem :D

moj dla kulki snieznej tez porafi zrobic co nieco :)
jutro pojde na pola z ta noga i go puszcze ze smycza - wezme kuraka no i kulki sniezne ;)
Mamy jakÄ…Å› takÄ… bylejaka adresowke to ja wezmiemy z obrzoka i koniec ;)[/quote]
no widzisz lubi kulki lep rzucaj mu podrzucaj niech je łapie ale nie caly czas bo mu sie znudzi

powodzenia :multi:

p.s uważaj na noge :evil_lol: ja dzisiaj myslalam ze sie posikam z bólu jak Tigra mi przywalila wchora kostke i piszczel z patyka :evil_lol:

Posted

[quote name='Aga K']no dobra, a jak juz wkoncu gnojek przyjdzie - to co ? mam sie cieszyc jak szalona tak jak teraz przychodzi na smyczy ??? czy co ? no bo chyba tak ?

i dziewczyny sprostujcie mi juz wszystko dokonca - effa radzi sotrosc - u niego to dziala jakotrao poki co w domu ;> a Moniek ? bo ja juz sie zakrecilam jak jasna cholerka :([/quote]
Faktycznie troche namotalysmy i jescze do tego te skaczace posty:angryy:
Wiec reasumujac moje wypowiedzi i pozstalych po trochu tez to:
Masz tu podane wiele mozliwosci wplyniecie na zachwanie i psychike psa, jak juz powiedzialam kazdy boksio jest inny a wiec Twoj Spikus tez ma swoja wlasna niepowatrzalna osobowosc;) Przeczytaj jeszcze raz dokladnie te rady, poukladaj sobie w glowie i probuj. Spike moze nie reagowac na 1czy 2 metoda a ta 3 przywola go do pionu;) Znajdz te odpowiednia i juz jej nie zmieniaj;) Moje rady:
stanowczy ton (nie krzyk nie prosby)
konsekwencja (zaczelas to skoncz- nie odpuszcaj mu!)
To Ty rzadzisz ( ale to nie znaczy ze masz byc zla pania- z Toba mozna sie bawic, to Ty dajesz nagrosy itp. ale mozesz sie zdenerwowac i psina ma sluchac)
Narazie postaw sobie niska poprzeczke ( przyjdzie w domu super, rzyjdzie na lince super super, przybiegnie z 5 m extra z 10m jeszcze lepiej itp.)
On musi sie interesowac Toba( wymyslaj nowe zabawy, sciganiny, smakolyki, wspolne dluugie spacery itp.= ptaszek na galazce juz go nie zainteresuje)
Badz cierpliwa i czerp z tego duuuuzo radosci, nie uda sie trudno sprubujemy jutro, wazne jest szczescie Twoje i psiny (nie bij nie krzycz nie zmartwiaj na zapas) z kazdym dniem bedzie coraz lepiej ani sie obejrzysz a Spike bedzie najgrzeczniejszym psem w okolicy, radosnym i kochajacym.
Macie przed soba cale zycie ale prace zacznijcie od jutra;)

ale sie rozpisalam:oops:

Posted

[quote name='Moniek193']Faktycznie troche namotalysmy i jescze do tego te skaczace posty:angryy:
Wiec reasumujac moje wypowiedzi i pozstalych po trochu tez to:
Masz tu podane wiele mozliwosci wplyniecie na zachwanie i psychike psa, jak juz powiedzialam kazdy boksio jest inny a wiec Twoj Spikus tez ma swoja wlasna niepowatrzalna osobowosc;) Przeczytaj jeszcze raz dokladnie te rady, poukladaj sobie w glowie i probuj. Spike moze nie reagowac na 1czy 2 metoda a ta 3 przywola go do pionu;) Znajdz te odpowiednia i juz jej nie zmieniaj;) Moje rady:
stanowczy ton (nie krzyk nie prosby)
konsekwencja (zaczelas to skoncz- nie odpuszcaj mu!)
To Ty rzadzisz ( ale to nie znaczy ze masz byc zla pania- z Toba mozna sie bawic, to Ty dajesz nagrosy itp. ale mozesz sie zdenerwowac i psina ma sluchac)
Narazie postaw sobie niska poprzeczke ( przyjdzie w domu super, rzyjdzie na lince super super, przybiegnie z 5 m extra z 10m jeszcze lepiej itp.)
On musi sie interesowac Toba( wymyslaj nowe zabawy, sciganiny, smakolyki, wspolne dluugie spacery itp.= ptaszek na galazce juz go nie zainteresuje)
Badz cierpliwa i czerp z tego duuuuzo radosci, nie uda sie trudno sprubujemy jutro, wazne jest szczescie Twoje i psiny (nie bij nie krzycz nie zmartwiaj na zapas) z kazdym dniem bedzie coraz lepiej ani sie obejrzysz a Spike bedzie najgrzeczniejszym psem w okolicy, radosnym i kochajacym.
Macie przed soba cale zycie ale prace zacznijcie od jutra;)

ale sie rozpisalam:oops:[/quote]

jestes kochana .....
i piszesz z takimi nadziejami :)
na lince 5 m czasem przychodzi a czasem jest rozkojarzony - wiadomo ;)

ale ja i tak wiem, ze mam superowego psa bo zebyscie go widzieli jak on wopkol mnie biega jak mam kuraka czy cos innego co go interesuje :)
jest ulegly, no tylko ta uucieczka ...

Posted

[quote name='evaxon']i pamietaj ze spies weszac i odchodzac od ciebie poznaje okolice a jak ma to zrobic skoro wiecznie na smyczy jest??;) wiec jak raz na miesiac go spuscisz to nie oczekuj od niego ze przybiegnie na kazde twoje zawolanie skoro ma jedna niepowtarzalnÄ… okazjÄ™ zeby wrescie poznac swoje okolice[/quote]

hmmm, no to kotek cos mi tu niegra ...
Mam z nim chodzic w nieznane okolice zeby sie lepiej trzymal. A z grugiej strony on ma okolice poznac - okolice pod blokiem ma poznane jak zaden inny psiak - wkoncu ma dluga linke i spacerki we wszystkie mozliwe psie dziurska i miejsca obok bloku ;)

I jak ja mam to polaczyc ;> mowiac o okolicach np polach czy lesie
Bo ja glupia niejestem - pod blokiem go spuszczac niebede jak moj sasiad spuscil swego dobermanka a ten myk przez ulice :roll: szczescie ze jemu i nikomu nic sie niestalo ...

Posted

[quote name='evaxon']i pamietaj ze spies weszac i odchodzac od ciebie poznaje okolice a jak ma to zrobic skoro wiecznie na smyczy jest??;) wiec jak raz na miesiac go spuscisz to nie oczekuj od niego ze przybiegnie na kazde twoje zawolanie skoro ma jedna niepowtarzalnÄ… okazjÄ™ zeby wrescie poznac swoje okolice[/quote]
Zgadzam sie;)

Posted

[quote name='evaxon']no widzisz lubi kulki lep rzucaj mu podrzucaj niech je łapie ale nie caly czas bo mu sie znudzi

powodzenia :multi:

p.s uważaj na noge :evil_lol: ja dzisiaj myslalam ze sie posikam z bólu jak Tigra mi przywalila wchora kostke i piszczel z patyka :evil_lol:[/quote]

Niom, jutro na polach porobie kulki ;) i sie z nim pobawie - on uuuwielbia snieg ( w tamtym roku tego tak niewykazywal :) )

heheh, bede uwazala :) ty tez tam sie kuruj :)

A powiedzcie mi - lepiej isc jutro z tymi dzisiejszymi myslami i probowac z marna adresowka czy lepiej poczekac az przysla mi szele i adresowke rogzowska - czytelniejsza i bardziej widoczna ???

Posted

[quote name='Aga K']hmmm, no to kotek cos mi tu niegra ...
Mam z nim chodzic w nieznane okolice zeby sie lepiej trzymal. A z grugiej strony on ma okolice poznac - okolice pod blokiem ma poznane jak zaden inny psiak - wkoncu ma dluga linke i spacerki we wszystkie mozliwe psie dziurska i miejsca obok bloku ;)

I jak ja mam to polaczyc ;> mowiac o okolicach np polach czy lesie
Bo ja glupia niejestem - pod blokiem go spuszczac niebede jak moj sasiad spuscil swego dobermanka a ten myk przez ulice :roll: szczescie ze jemu i nikomu nic sie niestalo ...[/quote]
chodzi o to ze w lesie nie ma jego sladow i bedzie sie bac dalej odejsc bo czuje sie nie pewnie bedzie mial cie w zasiegu wzroku. natomiast miejsca takie jak osiedle zna ale zna tylko na smyczy,sa jego slady on je czuje i dlatego czuje sie pewnie jak go spuscisz biegnie gdzie chce bo cos cekawego lezy bo jakis inny pies nasikal bo w tych krzakach jeszcze nie byl bo tam cos dobrego do jedzenia lezy ;) na lince jaka dluga by nie byla nie ma pelnej swobody , idzie tam gdzie ty chcesz itd.

Posted

[quote name='Aga K']Niom, jutro na polach porobie kulki ;) i sie z nim pobawie - on uuuwielbia snieg ( w tamtym roku tego tak niewykazywal :) )

heheh, bede uwazala :) ty tez tam sie kuruj :)

A powiedzcie mi - lepiej isc jutro z tymi dzisiejszymi myslami i probowac z marna adresowka czy lepiej poczekac az przysla mi szele i adresowke rogzowska - czytelniejsza i bardziej widoczna ???[/quote]
hahaha Aga to nie rewja mody ty masz cwiczyc z psem :)
nie zakladaj z gory ze pies ucieknie.
masz adresowke jaka masz i jak juz by sie takstalo ze zginie to jak ktos bedzie chcial ci go oddac i pomoc to to zrobi nawet i bez adresowki ;)

Posted

Ty mnie wsparlas na duchu
Effunia :)
a Marta mnie przywolala do porzadlu - cwiczyc cwiczyc i jeszcze raz cwiczyc

kobietki - wieeelkie buuuzialki dla Was.

Moniek - ja zawsze zdaje relacje ze spacerkow, no a ze ich malo no to bu ehh :roll:

malo takich tresciwych kiedy Pajek sie slucha ...

Posted

[quote name='Aga K']jestes kochana .....
i piszesz z takimi nadziejami :)
na lince 5 m czasem przychodzi a czasem jest rozkojarzony - wiadomo ;)

ale ja i tak wiem, ze mam superowego psa bo zebyscie go widzieli jak on wopkol mnie biega jak mam kuraka czy cos innego co go interesuje :)
jest ulegly, no tylko ta uucieczka ...[/quote]
No tak boksie i jedzenie to dwa nie rozlaczne slowa:evil_lol:
Fajnie ze Was na duchu troche wsparlam;) Ja te uwarzam ze psina jest superowy ale jak kazdy boks potrzebuje uwagi i czasu- i nie poddawaj sie, cierpliwosci TRZYMAMY za was kciuki:loveu:
Aha i piszcie nam tu codzienna relacje co??:eviltong:

Ja juz lece bo jutro musze o 6 wstac:placz:

Posted

no a oto caly bohater tej rozmowy
niezbyt grzeczny przystojniak moj ;>

[URL="http://img26.imageshack.us/my.php?image=fotkiaparat1648wc5.jpg"][IMG]http://img26.imageshack.us/img26/6069/fotkiaparat1648wc5.jpg[/IMG][/URL]

kanapowiec :evil_lol:

[URL="http://img294.imageshack.us/my.php?image=fotkiaparat1264gy3.jpg"][IMG]http://img294.imageshack.us/img294/1687/fotkiaparat1264gy3.jpg[/IMG][/URL]

[URL="http://img13.imageshack.us/my.php?image=fotkiaparat1577uo7.jpg"][IMG]http://img13.imageshack.us/img13/7976/fotkiaparat1577uo7.jpg[/IMG][/URL]

c...d...n...