Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dwa tygodnie temu adoptowałam rocznego, pięknego młodzieńca - Karo. Jest wspaniały, ale niestety podsikuje wybrane miejsca w domu - głównie framugi drzwi i jeszcze róg kanapy. Dziś rano, nie mając już sił do ciagłego latania ze szmatą, gdy karo zamierzał się podsikać tym razem róg story - a by;ismy tuz po porannym spacerze - nie wytrzamałam i głośno krzyknęłam "Karo, nie wolno!". Pożałowałam, bo Karo jest bardzo wrażliwy na krzyk, odskoczył z lękiem od razu się skulił i odchodząc z pokoju sprawiał wrażenie spodziewającego się lania (czego ode mnie nigdy nie zaznał, ale jak widać upoprzedniego właściciela tak). Tak bardzo się biedak zestresował, tak mi się go żal zrobiło :oops: . Póki co, nic dziś jeszcze nie "zmalował" (dpukać), ale czy taka metoda ma/maiła sens? Czy nie wysrtaszę go i nie zniechęcę do sikania w ogóle? W psich sprawach ciągle niestety jestem zielona - co krok to dokrywam ;) .
Ps. Dodatkowe informacje: spacery 3 razydziennie (m.w. co 8 godzin), stałe pory, minimum 15 minut

Posted

[quote name='migotqa']Dwa tygodnie temu adoptowałam rocznego, pięknego młodzieńca - Karo. Jest wspaniały, ale niestety podsikuje wybrane miejsca w domu - głównie framugi drzwi i jeszcze róg kanapy. Dziś rano, nie mając już sił do ciagłego latania ze szmatą, gdy karo zamierzał się podsikać tym razem róg story - a by;ismy tuz po porannym spacerze - nie wytrzamałam i głośno krzyknęłam "Karo, nie wolno!". Pożałowałam, bo Karo jest bardzo wrażliwy na krzyk, odskoczył z lękiem od razu się skulił i odchodząc z pokoju sprawiał wrażenie spodziewającego się lania (czego ode mnie nigdy nie zaznał, ale jak widać upoprzedniego właściciela tak). Tak bardzo się biedak zestresował, tak mi się go żal zrobiło :oops: . Póki co, nic dziś jeszcze nie "zmalował" (dpukać), ale czy taka metoda ma/maiła sens? Czy nie wysrtaszę go i nie zniechęcę do sikania w ogóle? W psich sprawach ciągle niestety jestem zielona - co krok to dokrywam ;) .
Ps. Dodatkowe informacje: spacery 3 razydziennie (m.w. co 8 godzin), stałe pory, minimum 15 minut

Spróbuj popryskać miejsca, w których chcesz, aby się załatwiał specjalnym preparatem

http://animalia.pl/produkt.php?kat=157&id=5050

mozesz wejsc i poczytac o tym preparacie
pozdrawiam

Posted

PS. Są również preparaty odstraszające, które pryska się miejsca gdzie pies sika najczęściej, aby go tego oduczć.

PS2. Jeśli mu czegoś zabraniasz nigdy nie wymawiaj jego imienia, gdyz wtedy "Karo" zacznie mu się kojarzyć negatywni, a powinno być na odwrót.

Pozdrawiam

Posted

Jeżeli przyłapiesz na psa na groącym uczynku to stanowczym, kosekwentnym głosem, ale nie krzykiem powiedz nie wolno lub fe. Jeśli tylko przestanie zawołaj psa do siebie i daj mu nagrode. Wydłużyła bym też chociaż jeden spacerk,tak żeby pies poznawał nowe otoczenie,uczył się posłuszeństwa,a przedewszystkim socjalizował(bo mogło mu tego zabraknąć w szczenięcych latach). Oprócz tego używaj preparatów w sprayu.

Posted

Musisz wydłużyć czas spacerow oraz ich częstotliwość.Za każde siku na dworze wybuch radości z twojej strony.Miejsca posikane w domu możesz popsikać dezodorantem.No i przede wszystkim zero krzyku.Tylko spokój może cię uratować.;):lol: