Jump to content
Dogomania

Owczarkowaty w pilnej potrzebie !!! - schronisko - Inowrocław

Recommended Posts

Posted

Ten psiaczek pilnie potrzebuje pomocy !!!

Niestety w inowrocławskim schronisku nie ma wolontariuszy, podejrzewam, że te zdjęcia były zrobione z ukrycia (niestety).
Na dogo z Inowrocławia jest elinka i bazyliszek (od której dostałam zdjęcia).

Czy jest szansa aby wyciągnąć go ze schroniska, umieścić w przyjaznym miejscu i leczyć ? Kto mu pomoże ??

Posted

Tak zdjęcia robione z ukrycia.:(
Piesek jest bardo miły nie wykazuje agresji w stosunku do ludzi jak i do innych psów w boksie na tyle co zaobserwowałam. Jest dość spokojny ale może to jest spowodowane nie najlepszym stanem zdrowia. Martwią mnie te zmiany na jego skórze nieładnie to wygląda ;/ No i to że jest z innymi psami w boksie.

Posted

Czyli tak:roll: nie ma co zwracać się do schroniska, tylko na własna rękę go wyciagać, bo jak zadzwonię do weta i będę go wypytywała o tego psiaka, to może być aferka.......
Chyba, że Bazyliszek zadzwoniłabyś do schroniska i porozmawiała z wetem, że byłaś, że widziałaś i że chciałabyś się czegoś więcej o nim dowiedzieć:roll: (nie wspominając o zdjęciach)

Posted

Już kiedyś próbowałam rozmawiać z kilkoma osobami tam i to nie były miłe rozmowy. Jak pytałam o psa w złym stanie to dostawałam odpowiedź że on niedawno został oddany i jest leczony. Kiedyś chciałam nakarmić psa który był strasznie wychudzony miał tak brudną miskę że woda w niej była zielona i wiedziałam dobrze że nie był tam od kilku dni. Nawet zamkniętej karmy nie mogłam mu dać bo ponoć był na diecie. A taka skóra i kości. W tym schronisku nie dzieje się dobrze i to nie od dziś. Kiedy zapytałam o wolontariat usłyszałam że jest za dużo psów żeby wolontariusze mogli pomóc. :roll:Postaram się porozmawiać z wetem ale to dopiero w weekend bo będę w schronisku ( mam zamiar zabrać kociaka i znaleźć mu dom na własną rękę) Może uda mi się coś więcej dowiedzieć i zrobić inne zdjęcie.

Posted

Dokładnie tak jak piszesz, kiedyś było tam bardzo żle, prokurator..... Mam nadzieje, że wszystko idzie w dobrym kierunku :roll:
Wet powinien wiedzieć co mu jest..... widocznie nic poważnego skoro siedzi w jednym boksie z innymi psami :roll:
Bazyliszek, a czy to jest pies ? czy suka ? (którego kociaka chcesz zabrać?)

Posted

Bazyliszek, a kiedy Ty tę karmę chciałaś psu podać, bo rzeczywiście kiedyś w schronie nie działo się dobrze, niektórzy pracownicy niestety, nadal tkwią tam w marazmie i są niemili, ale teraz czasy się zmieniły. W schronie pracuje nowy weterynarz i wiem, że wraz z kierownikiem jest otwarty na wszelką współpracę i uwagi. Tylko trzeba iść do nich, a nie do pracowników. Wcześniej sama miałam problemy z porobieniem zdjęć szczeniakom, a teraz kiedy byłam porobić zdjęcia sharpejce Czekoladce pracownicy na polecenie weta sami wyprowadzili mi psa z boksu, aby sunia miała ładne zdjęcia do ogłoszeń. Dlatego ata, do weta można śmiało dzwonić i zapewniam Cię, że żadnej afery z tego nie będzie. Kilka razy byłam w schronie w czasie karmienia psów i widziałam, że wszystkie psy były karmione mieszanką kaszy z mięsem i z czymś jeszcze. Zimą psy dostawały do karmy dodatek energetyczny. Na zapleczu widziałam worki z suchą karmą, widziałam też jak każdy pies z ręki pracowników otrzymywał prosto do pyszczka smakołyk - wędzony snack, aby inny pies mu go przypadkiem nie odebrał. Dlatego trochę dziwi mnie opinia, że psy tam głodują. Wydaje mi się, że jeżeli jakiś pies tam głoduje to raczej z powodu dominacji i rywalizacji innych psów w boksie o miskę lub z powodu choroby.

Posted

Tak to prawda, juz jakiś czas temu miała miejsce ta sytuacja. Jest coraz lepiej ale nadal nie jest idealnie. Postaram sie porozmawiać z wetem na temat wolontariatu i tego żebym chociaz raz w tygodniu mogła iść porobić zdjęcia psom i wstawiać na forum ;) ( A kociaka taki malutki może z 2 miesięczny szaraczek jest. Niestety pracownicy nie potrafili mi określić czy to kot czy kotka.) Dzisiaj po godzinie 14 zadzwonię do weta i wypytam o tego pieska :)

Posted

Dzwoniłam i dowiedziałam się że:
- pies nie jest młody
- był leczony na świerzbowca i nużyce
- Jeszcze nie jest do adopcji
- Teraz obserwują czy będzie nawrót choroby
- jest płci męskiej

Posted

Bazyliszek napisał(a):
Dzwoniłam i dowiedziałam się że:
- pies nie jest młody
- był leczony na świerzbowca i nużyce
- Jeszcze nie jest do adopcji
- Teraz obserwują czy będzie nawrót choroby
- jest płci męskiej

No nieżle, cholibka, tylko na zdjęciu widać, że do pełnego zdrowia mu dużo brakuje :roll: W domowych warunkach ciężko wyleczyć psa z nużycy, mogą być nawroty, a co dopiero w schronisku......

Posted

Ale co w takim razie z nim teraz zrobić...:roll: Wetowi nie powiem że ma go odizolować bo później już nie będzie chciał ze mną współpracować, on nie lubi jak ktoś mu mówi jak powinno być ( zresztą jak każdy )

Posted

Bazyliszek napisał(a):
Ale co w takim razie z nim teraz zrobić...:roll: Wetowi nie powiem że ma go odizolować bo później już nie będzie chciał ze mną współpracować, on nie lubi jak ktoś mu mówi jak powinno być ( zresztą jak każdy )

Może zajrzysz do niego za tydzień, dwa i zobaczysz czy faktycznie skóra zaczyna pokrywać się sierścią.....

Posted

Bazyliszek napisał(a):

W piątek będę u weta to podpytam czy dla Oneczka nie wskazana by była izolatka.;)

Dziewczyny, a może wymyślimy dla chłopaka jakieś imię?

Posted

Kiedy będzie gotowy do adopcji..... ?
Przy okazji zapytaj jeszcze o tego psiaka, jutro to wykasuję, aby nie zaśmiecać wątek Nero.

Nr psa: 152g
Data przyjęcia: 01.03.2010r.