wwwcyc Posted March 18, 2006 Posted March 18, 2006 Mój 7 tygodniowy Bernardyn na spacerze sam chce wytyczac trasę i nie reaguje na upomnienia. Nie chciałbym się z nim szarpac bo mi i jemu to nie sprawia przyjemności. Co mam robic ?? Quote
Guest Mrzewinska Posted March 18, 2006 Posted March 18, 2006 Sprawic by trasa, jaka Ty proponujesz, byla ciekawsza. A nade wszystko by ciekawsze bylo Twoje towarzystwo. Za pomoca smakolykow, zabawy lub zabawek. A upomnienia - jak moze reagowac na nie pies, skoro nie rozumie znaczenia slow? I bardzo dlugo musi sie uczyc, by skojarzyc jakies nasze slowo z sytuacja lub czynnoscia? Zofia Quote
Asta Posted March 18, 2006 Posted March 18, 2006 On jeszcze jest dośc mały i moze nie rozumieć co do niego mówisz... Ja swojego zaczelam uczyc jak mial jakies 3 i pol mesiaca i mniej wiecej zaczal kapowac o co mi chodzi... Oraz podpisuje sie pod slowami poprzedniczki Quote
Tośka_m Posted March 19, 2006 Posted March 19, 2006 3,5 miesięczny bernardyn to kawał kloca. Jeżeli za jego wychowanie i posłuszeństwo zabierzesz się w tym czasie to będzie to męczące (także fizycznie - szarpanie) i frustrujące dla Ciebie oraz psa. Im wcześniej rozpoczniesz naukę (już teraz!!) tym pójdzie wam to wszystko łatwiej i przyjemniej. Niech chesz mieć chyba 80 kilogramowego konia, który ma Ciebie w nosie i miota Cię na smyczy gdzie chce i kiedy chce? :razz: Quote
wwwcyc Posted March 19, 2006 Author Posted March 19, 2006 Oczywiście że nie chce dopuścic do tej sytuacji i dlatego chciałem się dowiedziec jak sobie z tym poradzic. Quote
betty_labrador Posted March 19, 2006 Posted March 19, 2006 taki maluch nie jest swiadomy jeszcze wszytskiego. Musisz juz teraz uczyc go podazania za Toba. Mozesz go prowadzic na lince, ciagnacej sie po ziemi i uniemozliwiajacej oddalanie sie w inna strone, jednak nie mozna na niej ciagnac psa. a zachecac glosem, smakolykami, zabawkami, tak jak napisala Zofia-trzeba stac sie dla psa atrakcyjniejszym. Mam nadzieje ze nie myslisz piszac ze probuje wytyczac trase- ze probuje zdominowac Cie?:mad: to szczeniak poprostu, maluch ciekawy swiata i jak narazie widac nie wie ze ma podazac za Toba, ale latwo to mozna zmienic ;) powodzenia. Quote
Recommended Posts