Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mój 7 tygodniowy Bernardyn na spacerze sam chce wytyczac trasę i nie reaguje na upomnienia. Nie chciałbym się z nim szarpac bo mi i jemu to nie sprawia przyjemności. Co mam robic ??

Guest Mrzewinska
Posted

Sprawic by trasa, jaka Ty proponujesz, byla ciekawsza. A nade wszystko by ciekawsze bylo Twoje towarzystwo. Za pomoca smakolykow, zabawy lub zabawek. A upomnienia - jak moze reagowac na nie pies, skoro nie rozumie znaczenia slow? I bardzo dlugo musi sie uczyc, by skojarzyc jakies nasze slowo z sytuacja lub czynnoscia?

Zofia

Posted

On jeszcze jest dośc mały i moze nie rozumieć co do niego mówisz... Ja swojego zaczelam uczyc jak mial jakies 3 i pol mesiaca i mniej wiecej zaczal kapowac o co mi chodzi... Oraz podpisuje sie pod slowami poprzedniczki

Posted

3,5 miesięczny bernardyn to kawał kloca. Jeżeli za jego wychowanie i posłuszeństwo zabierzesz się w tym czasie to będzie to męczące (także fizycznie - szarpanie) i frustrujące dla Ciebie oraz psa. Im wcześniej rozpoczniesz naukę (już teraz!!) tym pójdzie wam to wszystko łatwiej i przyjemniej.
Niech chesz mieć chyba 80 kilogramowego konia, który ma Ciebie w nosie i miota Cię na smyczy gdzie chce i kiedy chce? :razz:

Posted

taki maluch nie jest swiadomy jeszcze wszytskiego. Musisz juz teraz uczyc go podazania za Toba. Mozesz go prowadzic na lince, ciagnacej sie po ziemi i uniemozliwiajacej oddalanie sie w inna strone, jednak nie mozna na niej ciagnac psa. a zachecac glosem, smakolykami, zabawkami, tak jak napisala Zofia-trzeba stac sie dla psa atrakcyjniejszym.

Mam nadzieje ze nie myslisz piszac ze probuje wytyczac trase- ze probuje zdominowac Cie?:mad: to szczeniak poprostu, maluch ciekawy swiata i jak narazie widac nie wie ze ma podazac za Toba, ale latwo to mozna zmienic ;)
powodzenia.