Gosia&Aston Posted February 23, 2006 Posted February 23, 2006 Zastanawiam sie, czy szpicom wilczym podcina sie wloski przy paznokciach. chodzi mi o te dlugie i wiszace:) bylam dzis u psiego fryzjera i wlasnie zastanawialysmy sie, czy zostawia sie te klaczki, czy mozna przyciac je na półokrągło. wyszczypałyśmy mu tylko te włoski za uszami, tzw. "wicherki"!hehe w ogole jak powinien wygladac idealnie uczesany szpic wilczy? Quote
Wiola Posted February 23, 2006 Posted February 23, 2006 Witam !!! Jeżeli chodzi o przygotowanie szpica niemieckiego do wystawy /w tym przypadku mówimy o wilczym/,jeżeli nie jesteśmy pewni jak łapa ma wyglądać w dużym stopniu pomoże nam wzorzec rasy,który przewiduje,iż stopa przednia ma być możliwie mała,okrągła tzw stopa kocia podobnie wzorzec obowiązuje w stosunku do stóp tylnych -mozliwie małe,okrągłe tzw stopy kocie. Ja radziłabym obcięcie tych wystających piórek przy paznokciach i ładne kształtne zaokrąglenie łapy wskazane przy szpicach niemieckich wszelkiej wielkości -od wilczego do pomeraniana. Wizualnie przednia i tylna łapa nie powinny sprawiać wrażenia- łapy z mało wysklepionymi palcami tzn tzw płaskie łapy zajęcze. Lapy powinny sprawiać wrażenie krótkich o wysklepionych palcach jkw wspomniałam łapy kocie- niestety wszelkie odstające i wychodzące za linię pazurów piórka optycznie wydłuzają łapę.Jeżeli chodzi o szczotkowanie to ja preferuję zawsze czesanie szpica pod włos to nadaje piękny wygląd i puszystość i podszerstka i włosów okrywowych. To tak :lol:w małym skrócie mam nadzieję,że choc w malutkim stopniu pomogłam .Pozdrawiam;) Quote
Gosia&Aston Posted February 26, 2006 Author Posted February 26, 2006 Wielkie dzieki za pomoc:) zastosuje sie do zalecen na 100%!!!! Quote
Atrisko Posted November 10, 2006 Posted November 10, 2006 Piórka przy pazurkach....o qurcze, a ja to robiłam tylko w zimie,żeby się bąble lodowe nie przyklejały,a to przed wystawą też wypada....hmmm...czego to się człowiek nie dowie... No dzięki i pozdrawiam....z zastosowaniem przed następnym pokazem... Quote
Zygzak Posted November 11, 2006 Posted November 11, 2006 "Wystawowe łapy" doskonale już przedstawiła Wiola i tak rzeczywiście szpice na wystawach mają skorygowane włoski na stopach, ale można też wycinać włosy między palcami (ostrożnie!) w ramach ograniczenia wnoszenia do mieszkania błota i piasku. Tak przygotowana łapka nie będzie też zbierać śniegu zimą a miejskie szpice latem nie narażą się na przyklejanie ciepłych drobin asfaltu i ... gumy do żucia. Quote
Recommended Posts