Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Pomóżcie....Mam 7 miesieczną yorczycę...jest przecudowna i przekochana ale bardzo lubi załatwiać swoje potrzeby w mieszkaniu...Ma swoje ulubione miejsca pod stołem czy koło drzwi...Zastanawiam się czy wtym wieku mozna ją jeszcze nauczyć czystości> Czy już jest za poźno:placz: ??? Zimą nie chciała wychodzić na dwór a kuweta w ogóle jej nie interesuje.....:shake: Już nie wiem co zrobić....

Posted

[quote name='aska_1501']...Zastanawiam się czy wtym wieku mozna ją jeszcze nauczyć czystości> Czy już jest za poźno:placz: ???
Nawet dorosłego psa można nauczyć czystości, robi się to tak samo jak ze szczeniakiem. A jak tematów o tym jak uczyć szczeniaka jest już kilkanaście... rozejrzyj się na forum.

Zimą nie chciała wychodzić na dwór

Tzn? Przez całą zimę nie wychodziła? Uczyłaś ją w ogóle kiedykolwiek załatwiania się na zewnątrz?
Poczytaj troszkę i bierz się do roboty, im szybciej tym lepiej :kciuki:

Posted

Jest z nami od wrzesnia...ne wychodziłysmy w grudniu przez jakieś 2 tyg...wtedy wyprowadzałam mała na balkon...nie wiem czy ona nie sygnalizuje swoich potrzeb czy tego nie dostrzegam:placz: ? Jak wyjdziemy na dworek to na ogól się załatwi...ile czasu powinien taki psiak wytrzymywac bez siusiania?

Posted

[quote name='aska_1501']ne wychodziłysmy w grudniu przez jakieś 2 tyg
Może trzeba było kupić sobie kotka, albo chomika? :hmmmm:
[quote name='aska_1501']nie wiem czy ona nie sygnalizuje swoich potrzeb czy tego nie dostrzegam:placz: ?
Skoro nie wie, że w domu nie wolno sikać to po co ma sygnalizować... :hmmmm:

ile czasu powinien taki psiak wytrzymywac bez siusiania?

Moja suka w tym wieku już sikała 4 razy dziennie (wyłącznie na dworze), tylko, że ona była uczona od początku i nie było taryfy ulgowej.

Twoja mała najpierw musi się nauczyć, że dobrze jest sikać na dworze, i nie wolno sikać w domu. A potem możesz zacząć oczekiwać od niej sygnalizowania czy wytrzymywania. A na razie traktuj ją jak 8 tygodniowe szczenię: czyli stała obserwacja, spacerki co 1-2 godziny, sikanie na dworze= ogromna, entuzjastyczna pochwała połączona ze wspaniałym smakołykiem, a do sikania w domu nie dopuszczaj. I żadnych "wolnych dni", czy zimno, czy deszcz- naukę trzeba kontynuować!

Posted

Przy okazji zaznaczam ze yorki to teriery - potrzebuja duzo ruchu i zajecia.
Ja wychodze z moimi maluchami 4 razy dziennie. W programie obowiązkowe bieganie, tarzanie sie w sniegu i inne atrakcje.
Tola ma 8 miesiecy wiec prawie w wieku Twojego pieska. W nocy nawet 11 godzin wytrzyma, tyle ze my rano zawsze o zelaznej porze idziemy na spacer to wie juz ze warto czekac :P Inaczej lipa - drops szynkowy przepadnie. :lol:

Moze pomyslisz potem o psim przedszkolu lub agility?
Yoreczki potrzebuja duzo zajecia i spacerow (zreszta jak kazdy pies, ale akurat w przypadku tej rasy jest to najczesciej zaniedbywane)

Posted

Przeczytaj 4 razy powyższe porady i do pracy. Ja mam 5 miesięcznego owczarka szetlandzikiego i od 2 tygodni nie zdażyło mu się załatwić w domu. Poza tym pies jest nauczony ze nie zalatwia się na chodniku tylko na trawce, co w przyszlosci zapobiegnie wielu niesymatycznym sytuacjom. W dni wolne wychodzimy z nim srednio co 4 godziny, wtedy kiedy idziemy do pracy i do szkoly siedzi w domu 8 godzin sam i zawsze jest czysto. Jedna uwaga po 8 godzinach siedzenia w domu jeszcze wynosimy go na rękach (mógłby nie wytrzymać wędrówki z 4 piętra izrobic siusiu na klatce schodowej a tego też należy unikać) Powodzenia Uda się;)

Posted

moja bullinka ma troche ponad 3 miesiace,skutecznosc zalatwiania sie na dworze 95%[tfu tfu zeby nie zapeszyc], noce zawsze wytrzymywala cale..

sunia mojej kolezanki [ponad rok ma] do tej pory zalatwia sie w domu[tylko w lazience ale w domu]! kupa na dworzu to swieto!! podpowiadalam jej ostatnio zeby ja nagradzala-zobaczymy co z tego wyjdzie..

Posted

Pies musi mieć proste zasady, gdzie się sika a gdzie nie. Jeśli szczeniak na początku jest uczony załatwiania potrzeb na gazetę i jest za to chwalony to nic dziwnego że się załatwia w domu. Jeśli nie wychodziłaś z psem na dwór przez te 2 tyg to też nic dziwnego że załatwia sie w domu. Jak mówisz robi to przy dzwiach, czyli coś jej w głowie świta. I co to za pomysły z tą kuwetą:crazyeye: Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie kiedy pies robi kupę i wtedy w porę zareagować i wynieść na dwór. Jeśli to jest po przebudzeniu to bierzesz psa po pachę i fru na dwór, jeśli po jedzeniu to to samo.

• 3 weeks later...
Posted

Moja suczka jest u mnie od 2 miesięcy, a ma 4.Próbowałam już chyba wszystkich sposobów, żeby naczyć ją załatwiania się na dworze, a nie w domu.Nic nie skutkuje.Na początku nie mogliśmy jej uczyć załatwiania się na dworze, ponieważ miała dosyć mocno chory pęcherz.Była wychudzona i wystraszona, dlatego też nie wychodziliśmy z nią często na dwór.Teraz jest już zdrowa.W domu jak nasika zostaje skarcona, a na dworze dostaje smakołyka.Po każdym wysikaniu się na dworze juz wie, że ma dostać nagrode, a za każdym razem jak narobi w domu to też wie, że zle zrobiła, ale dalej robi i w domu i na dworze.Dosyć długo nie możemy sobie z nią dać rady...jednego psa juz wychowaliśmy i normalnie załatwia swoje potrzeby na dworze.Prosze o jakieś rady.Metoda z kupą na gazecie i wynoszeniem tego coraz dalej nie skutkuje...

Posted

Gosix napisał(a):
Moja suczka jest u mnie od 2 miesięcy, a ma 4

Spokojnie, rzadko się zdarza, zeby taki maluch już sikał wyłącznie na dworze ;)
Zajrzyj do tematu "Pierwszy spacerek", tam jest w tej chwili przerabiany temat sikania i na bieżąco dziewczyny omawiają postępy swoich suniek. :cool1:

• 2 weeks later...
Posted

Nie ma zadnych postępów ze strony Omegi w załatwianiu swoich potrzeb na dworze, a co najgorsze jak zostaje sama w domu to sika nam złośliwie na łóżko :shake: ...nie wiem może ktoś zna jakis sposób, żeby ją tego oduczyć???

• 2 weeks later...
Posted

Jak narazie dalej nie umie załatwiac się na dworze...był moment, że wogóle się nie załatwiała na dworze tylko czekała, aż wrócimy do domu i wtedy...ale teraz już zpowrotem obi na dworze, ale jak jej się chce, to nie umie tego "pokazać" i robi w domu...

Posted

Gosix napisał(a):
ale jak jej się chce, to nie umie tego "pokazać" i robi w domu...

Wiele psów nie sygnalizuje potrzeby wyjścia, albo opiekunowie nie potrafią zauważyć sygnałów. Dlatego trzeba często i bardzo regularnie z pieskiem wychodzić w okresie nauki czystości, nie czekać na sygnał, tylko brać psa na smycz i na trawkę marsz ;)

Posted

coztego napisał(a):
Wiele psów nie sygnalizuje potrzeby wyjścia, albo opiekunowie nie potrafią zauważyć sygnałów. Dlatego trzeba często i bardzo regularnie z pieskiem wychodzić w okresie nauki czystości, nie czekać na sygnał, tylko brać psa na smycz i na trawkę marsz ;)
Ja z moim ON-kiem wychodziłem po każdym jego przebudzeniu bez względu na porę dnia.W ciągu dnia spacery co 1,5 godziny.Męka trwała 2 tygodnie,ale teraz widzę że warto było bo załatwia się tylko na dworze.A jak chce wyjść to stoi przy drzwiach:multi::loveu::sweetCyb:

Posted

Wiem, że tak trzeba i tak właśnie robie, ale i tak przeważnie załatwia sie w domciu...:shake: Ale rozmawiałam ze swoją sąsiadką, która ma Beagle (suczke) i czystości uczyła ją do 8 miesiąca życia...ale w końcu nauczyła, więc może i mi się uda?:eviltong:

Posted

Co najgorsze Omega dzisiaj po południu zaczęła popuszczać...teraz co chwile ma parcie na pęcherz...nie wiemy nawet o co tu chodzi....:shake:

Posted

Gosix napisał(a):
Co najgorsze Omega dzisiaj po południu zaczęła popuszczać...teraz co chwile ma parcie na pęcherz...nie wiemy nawet o co tu chodzi....:shake:

Łap siki i do weta na badanie moczu zanieś.

Posted

Gosix napisał(a):
Ale tak nagle to sie zaczeło....a co to może byc?Bo chyba nie zwykłe przeziębienie pęcherza?
I co z pieskiem, byłaś u weta?:placz:

Posted

Jeszcze nie.chcieliśmy zobaczyc czy dzisiaj tez tak będzie...i nie jest.Przestała już...i nie wiemy wogóle o co chodzi...nie wiem teraz juz czy iść do tego weta czy nie...może lepiej poczekam...jak znowu sie zacznie to wtedy już na 100%pójde...?