martan Posted December 16, 2009 Posted December 16, 2009 Witam Chciałabym zapytać o taką rzecz. W Stanach kolor błękitny a raczej szary tak jak oni to nazywają jest uznawany przez standard. Wiem że w Polsce rzadko rodzą się także psy o takim umaszczeniu. Przeczytałam artykuł Pani Klimowicz, który mi niestety nie wyjaśnił pewnej kwestii Otóz z tego co widzę na zdjęciach amerykańskich, psy o tym umaszczeniu posiadają ten kolor także w życiu dorosłym, czytałam jednak i spotkałam się także z szczeniakiem który był szary do około 6 miesiąca potem się wybarwił i do końca życia był koloru kruczo czarnego? Czy spotkaliście z tym zjawiskiem? W/W szczeniak nie miał błękitnych oczu, a jego wygląd w wieku 3-4 miesięcy to kruczoczarna głowa, łapy na dole, wszędzie tam gdzie sierść była bardzo krótka, cała reszta sierści była koloru szaro-błękitnego. Quote
vege* Posted December 24, 2009 Posted December 24, 2009 Niektóre Niufki rodzą się z takim błękitnym nalotem ale z wiekiem im on wypada i wyrasta sierść o kolorze czarnym :-) Quote
Recommended Posts