Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

W urzędzie pracy rozpatrzono pozytywnie moją prośbę o sfinansowanie kursu groomerskiego, problem w tym że zakład zmusi być wpisany w rejestr instytucji szkoleniowych przy wojewódzkim urzędzie pracy a czas mam do końca listopada inaczej pieniądze przepadną :roll:
Znacie zakłądy na śląsku, najlepiej okolice tychów lub mysłowic, gdzie mogłabym się na taki kurs zgłosić i gdzie warto iść.
Pani z UP wręcz dała mi do zrozumienia że powinnam poszukać na własną rękę, gdyż ona ma stos jeszcze innych pozytywnie rozpatrzonych wniosków i kursów do wyszukania.

Posted

[url=http://www.bobik.katowice.pl/index.php]Bobik Katowice, Zakład Fryzjersko - Kosmetyczny dla zwierząt, fryzjer dla psów, dystrybucja sprzętu i akcesoriów do pilęgnecji zwierząt, zgrzebła, stoły, trymery, psy, koty[/url], to chyba niedaleko:lol:

Posted

niedaleko, ale czy o Bobiku niepochlebne opinie że robią sznaucery maszynką :shake:
choć też z drugiej strony czytałam że kurs u nich trwa 4 tyg, zadzwonię jutro na kiedy mają w ogóle terminy

Posted

już po sprawie, z UP nie pogadasz, niby każą szukać, a tak naprawde nie ma się nic do gadania. Przed chwila miałam telefon że skierowano mnie na kurs do Cezara w Tychach, był ktoś z was na tym kursie?

Posted

[B]hekate811[/B] - nie daj się! Mnie też tam skierowano,bo mój PUP wysyłał tam,gdzie taniej...nie patrząc na to,co oferuje dany kurs i ile trwa. Ja się uparłam,napisałam odwołanie w którym m.in.wyliczyłam różnicę w ofertach obu firm szkolących (60 a 187 godzin to chyba spora różnica),wykazałam,że de facto Bobik jest tańszy a oferuje gruntowniejsze przygotowanie do zawodu,napisałam,że 12 dniowe szkolenie nie przygotuje mnie do samodzielnego wykonywania zawodu,rzecz oparła się o dyrektora PUP,zrzekłam się refundacji kosztów noclegów i wyżywienia i po pół roku od złożenia podania,po prawie cotygodniowych wizytach w PUP dostałam skierowanie na to szkolenie,które chciałam. Nie można dać się wodzić za nos urzędom - oni nie mają bladego pojęcia o temacie groomingu,więc trzeba ich oświecić - to Ty potem będziesz wykonywać pracę i to TY masz być do tego zawodu odpowiednio przygotowana...

PS.mój PUP wysłał nawet w trakcie kursu kontrolę:evil_lol: - pani urzędniczka po obserwacji kilku godzin naszej pracy stwierdziła,że teraz rozumie czemu tak się uparłam przy Bobiku:evil_lol:

Posted

dzwoniłąm do Bobika, wolne miejsce mają dopiero pod koniec przyszłego roku, dla mnie to za długo by stać w miejscu. Myślę że pujdę jednak tam gdzie mnie kierują, przynajmniej coś liznę, sprawdzę jak się w tym czuję i tak najpierw wolałabym się gdzieś zachaczyć na stażu i dalej się uczyć. A do Bobika zawsze mogę się sama zapisać i przez rok kase odłożyć.

Posted

W Tychach szkoli także Pani Bożena Czempas - z tego co wiem,to dużo więcej nauczyła byś się tam,niż tu gdzie kieruje Cię urząd. A w Bobiku zdarza się,że ktoś wypada z kolejki i wtedy można wskoczyć na wolne miejsce dużo szybciej.

• 2 months later...
Posted

Cockermanko chyba mi sie odechcialo czekac na skierowanie z PUPU po tym co piszesz:shake:
Paranoja jakas ale dobrze ze ci sie udalo:)
Ja sie zapytam w swoim PUPie o kursy groomingu ale pewnie zrobia wielkie oczy:roll:

Posted

dziewczyny ja wlasnie chcialam sie w wakacje wybrac na taki kurs

ale jak to jest z tym finansowaniem ? czy to jest jakas tylko czesc finansowana czy jak ?

i jakie trzeba zlozyc dokumenty czy cos zeby mozna bylo skorzystac z takiego dofinansowania ??

Posted

[B]Cockermaniaczka[/B], to akurat z moim urzędem było trochę zabawy - nie każdy urząd robi takie problemy.

[B]zeberka161[/B],kurs może być w całości finansowany przez urząd - jeśli jesteś zarejestrowaną osobą bezrobotną i nie ma dla Ciebie ofert pracy - a masz tzw.przyrzeczenie zatrudnienia bądź będziesz uruchamiać działalność gospodarczą (to tak w skrócie).

Posted

Dokladnie tak...Tyle ze jak ktos ma zaklad to najczesciej robi w nim sam...:(
Chyba ze jakis kontrakt z wetem czy sklepem co maja lokal na wynajecie...
A z tym drugim to jak jest?Najpierw ide prosic o kurs i jednoczesnie skladam papiery o zalozenie dzialalnosci czy najpierw dzialalnosc a potem kurs<co chyba jest troche nie logiczne jak dla mnie?;/ >

Posted

Dokladnie tak...Tyle ze jak ktos ma zaklad to najczesciej robi w nim sam...:(
A z tym drugim to jak jest?Najpierw ide prosic o kurs i jednoczesnie skladam papiery o zalozenie dzialalnosci czy najpierw dzialalnosc a potem kurs<co chyba jest troche nie logiczne jak dla mnie?:cool1::roll:

Ja juz mysle nad tym powaznie bo znow pracy szukam a UP kochany chce mnie na staze wysylac a one mi sa zbedne:mad::angryy:A cale zycie u kogos robic to tez nie ciekawie:roll:

Posted

no wlasnie
tylko znajac zycie jak bym sie zarejstrowala do UP to odrazu mi przydziela oferte pracy bo ja jestem po technikum fryzjerskim :(

i na to wychodzi ze kurs bede musiala sobie sama sfinansowac

• 4 weeks later...
Posted

[quote name='Cockermaniaczka']Dokladnie tak...Tyle ze jak ktos ma zaklad to najczesciej robi w nim sam...:(
A z tym drugim to jak jest?Najpierw ide prosic o kurs i jednoczesnie skladam papiery o zalozenie dzialalnosci czy najpierw dzialalnosc a potem kurs<co chyba jest troche nie logiczne jak dla mnie?:cool1::roll:

Ja juz mysle nad tym powaznie bo znow pracy szukam a UP kochany chce mnie na staze wysylac a one mi sa zbedne:mad::angryy:A cale zycie u kogos robic to tez nie ciekawie:roll:[/QUOTE]

W Naszym pięknym Kraju dużo rzeczy jest nie logicznych nawet dla Nas, że już o obcokrajowcach nie wspomnę.

Jednak do tematu.
W mojej opini chyba lepszym rozwiązaniem (nie najłatwiejszym) byłoby ubieganie się o fundusze na otwarcie nowego biznesu (podobno każdemu przyznają) a następnie porozumieć się z osobą uprawnioną do udzielania kursu żeby udokumentować wydatki..

Pozdrawiam
Łukasz
Profesjonalne ostrzenie ostrzy/nożyczek Fryzjerskich , Groomerskich

Posted

Tak tylko zeby dostac takie fundusze z UP na otwarcie wlasniej dzalalnosci trzeba miec 2 osoby co beda zarabiac 1400 zl brutto i podżyrują ten niby kkredyt:shake::roll:
I nie wiem czy kurs si zliczy do tego...Wiem ze na wyposazenie i nie wiecej niz 20 prc sumy na towar mozna przeznaczyc...

Posted

Tak tylko zeby dostac takie fundusze z UP na otwarcie wlasniej dzalalnosci trzeba miec 2 osoby co beda zarabiac 1400 zl brutto i podżyrują ten niby kkredyt:shake::roll:
I nie wiem czy kurs si zliczy do tego...Wiem ze na wyposazenie i nie wiecej niz 20 prc sumy na towar mozna przeznaczyc...

Posted

[quote name='Cockermaniaczka']Tak tylko zeby dostac takie fundusze z UP na otwarcie wlasniej dzalalnosci trzeba miec 2 osoby co beda zarabiac 1400 zl brutto i podżyrują ten niby kkredyt:shake::roll:
I nie wiem czy kurs si zliczy do tego...Wiem ze na wyposazenie i nie wiecej niz 20 prc sumy na towar mozna przeznaczyc...[/QUOTE]

dokladnie.

wiec chyba na wakacje sama sobie zrobie kurs bo biurokracja w naszym kraju mnie przeraza :shake:

• 5 months later...
Posted

ja chciałm isc na kurs groomingu to z PUPu wcisneli mi dwa wnioski, zeby ktos podpisał ze w razie mozliwosci mogłby mnie kiedys po kusrie przyjąc do roboty, ale w naszej wiosce same sępy i ze strachu nic nie podpisały.Więc nici z kursu. a na kurs czeka sie i tak ponad miesiąc. Wiec zapewne jakby wybrali to najtanszy i byle gdzie bo do najlepszych kolejka była aż do grudnia,widziałam na necie.
Ten kraj mnie przerasta...

Fakt najlepiej jakos samemu zrobic ten kurs...

• 1 year later...
Posted

Chciałam się dowiedzieć czegoś więcej na temat kursu u Pani Czempas . Może ktoś się tam szkolił ?
Wiem , że kurs trwa dwa tygodnie , ale ile psów obcina kursant sam przez ten czas , czy potrafi przekazać wiedzę ?
Napiszcie proszę swoje opinie .