Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ciasto:
Ścieramy na średnich oczkach marchew około 5 sztuk, tak żeby wyszły 2 ubite szklanki (250ml) marchwi. Do miski wsypujemy 1,5 szklanki mąki, 3-4 płaskich łyżeczek cynamonu, pół opakowania cukru z wanilią, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, około 150ml oleju, 50g rozpuszczonego przestudzonego masła, około 200g serka Danio waniliowego i 4 całe uprzednio ubite na piankę jajka. Całość stale mieszamy, dodajemy marchew, zmiażdżone orzechy włoskie (ilość wedle uznania) oraz pokrojone w kostkę 2 banany.
Masę (powinna wyjść taka półpłynna) przelewamy na średniej wielkości blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy w takiej temperaturze przez około 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy dalej przez około 30 minut (najlepiej sprawdzać co pewien czas nożem czy ciasto jest już upieczone). Ciasto stanie się brązowe, więc po wyglądzie nie określi się jego gotowości:P Poza tym trzeba mieć na uwadze, że ciasto jest wilgotne także po upieczeniu.
Masa na wierzch ciasta:
250g serka Mascarpone mieszamy z około 50g serka Danio waniliowego. Do tego dodajemy drugie pół opakowania cukru z wanilią i szklankę cukru pudru.
Masę kładziemy na dość głęboko ponacinane w kratkę gorące ciasto i chowamy całość ponownie do wyłączonego, ale gorącego piekarnika, aż masa wsiąknie.
Smacznego:)

Posted

No i co z tą wpłatą od irysek....Przeczytałam i przykro mi się zrobiło, że znowu jakieś nieporozumienia.....kurde lat mi przybywa a mądrości życiowej chyba ubywa...jak się coś kupuje to się płaci ...przecież to oczywiste....

Posted (edited)

[quote name='ranias']a ja jeszcze nie wiem....:roll:[/QUOTE]

raniasku, spróbujesz i się zakochasz w tym cieście - smakuje jak czekoladowe a nawet lepiej, bo jest wilgotne i nie wysycha :)

Edited by Marinka
Posted

[quote name='Aimez_moi']I sernik...... chcialam tez makowiec ale nie mam zadnego sprawdzonego przepisu.......[/QUOTE]

Ja na makowca niestety też nie mam...zawsze idę na łatwiznę i kupuję gotowca ze sprawdzonej piekarni

Posted

[quote name='Kamila Proc']dzieki za przepis[/QUOTE]

Proszę bardzo :) Ciasto jest po prostu pyszne :)
Podobnie jak lody marchewkowe...których ostatnio nie widuję, a sama zrobić nie potrafię :(

Posted

[quote name='Aimez_moi']A mnie to by sie przydala tygodniowa glodowka.....cos czuje, ze zaczynam sie toczyc......[/QUOTE]

to już raczej zostaw na "po Świętach" :eviltong:

Posted

[quote name='ranias']ja mięso jem bardzo rzadko, uwielbiam mączne potrawy, wszelkie pierogi, kluski, racuchy, makarony...[/QUOTE]

raniasku zapomniałaś o cekuladzie i tureckich delicjach :)