Marinka Posted December 13, 2013 Author Posted December 13, 2013 Ja też szykuję mięsa...choć sama ich nie jadam. A pieczenie ciasta marchewkowego to sama przyjemność - nie jest nudne. Pyszne i zdrowe ciasto - POLECAM Quote
Aimez_moi Posted December 13, 2013 Posted December 13, 2013 No dobra........niech bedzie....:) Podasz przepisa? Quote
Marinka Posted December 13, 2013 Author Posted December 13, 2013 Ciasto: Ścieramy na średnich oczkach marchew około 5 sztuk, tak żeby wyszły 2 ubite szklanki (250ml) marchwi. Do miski wsypujemy 1,5 szklanki mąki, 3-4 płaskich łyżeczek cynamonu, pół opakowania cukru z wanilią, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, około 150ml oleju, 50g rozpuszczonego przestudzonego masła, około 200g serka Danio waniliowego i 4 całe uprzednio ubite na piankę jajka. Całość stale mieszamy, dodajemy marchew, zmiażdżone orzechy włoskie (ilość wedle uznania) oraz pokrojone w kostkę 2 banany. Masę (powinna wyjść taka półpłynna) przelewamy na średniej wielkości blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy w takiej temperaturze przez około 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy dalej przez około 30 minut (najlepiej sprawdzać co pewien czas nożem czy ciasto jest już upieczone). Ciasto stanie się brązowe, więc po wyglądzie nie określi się jego gotowości:P Poza tym trzeba mieć na uwadze, że ciasto jest wilgotne także po upieczeniu. Masa na wierzch ciasta: 250g serka Mascarpone mieszamy z około 50g serka Danio waniliowego. Do tego dodajemy drugie pół opakowania cukru z wanilią i szklankę cukru pudru. Masę kładziemy na dość głęboko ponacinane w kratkę gorące ciasto i chowamy całość ponownie do wyłączonego, ale gorącego piekarnika, aż masa wsiąknie. Smacznego:) Quote
Aimez_moi Posted December 13, 2013 Posted December 13, 2013 Az tyle pracy? Ciekawe jak ja se poradze?...... Quote
Marinka Posted December 13, 2013 Author Posted December 13, 2013 Roboty może dużo, ale za to jakie pyszne :) Quote
ranias Posted December 13, 2013 Posted December 13, 2013 No i co z tą wpłatą od irysek....Przeczytałam i przykro mi się zrobiło, że znowu jakieś nieporozumienia.....kurde lat mi przybywa a mądrości życiowej chyba ubywa...jak się coś kupuje to się płaci ...przecież to oczywiste.... Quote
Aimez_moi Posted December 13, 2013 Posted December 13, 2013 My teraz to juz chyba tylko czekac mozemy...... Quote
ranias Posted December 14, 2013 Posted December 14, 2013 Argusia przywitam, cmoknę w pychola....:lol: Quote
Aimez_moi Posted December 14, 2013 Posted December 14, 2013 [quote name='ranias']Argusia przywitam, cmoknę w pychola....:lol:[/QUOTE] A ja poprawie......:) Quote
Marinka Posted December 14, 2013 Author Posted December 14, 2013 I co skusicie się na ciasto marchewkowe? Quote
Aimez_moi Posted December 14, 2013 Posted December 14, 2013 JA juz wszystkie skladniki kupilam w sklepie polskim i ....... bede piekla tylko nie wiem kiedy....... chyba w przyszlym tygodniu pod koniec. Quote
Aimez_moi Posted December 14, 2013 Posted December 14, 2013 I sernik...... chcialam tez makowiec ale nie mam zadnego sprawdzonego przepisu....... Quote
Marinka Posted December 15, 2013 Author Posted December 15, 2013 (edited) [quote name='ranias']a ja jeszcze nie wiem....:roll:[/QUOTE] raniasku, spróbujesz i się zakochasz w tym cieście - smakuje jak czekoladowe a nawet lepiej, bo jest wilgotne i nie wysycha :) Edited December 15, 2013 by Marinka Quote
Marinka Posted December 15, 2013 Author Posted December 15, 2013 [quote name='Aimez_moi']I sernik...... chcialam tez makowiec ale nie mam zadnego sprawdzonego przepisu.......[/QUOTE] Ja na makowca niestety też nie mam...zawsze idę na łatwiznę i kupuję gotowca ze sprawdzonej piekarni Quote
Marinka Posted December 15, 2013 Author Posted December 15, 2013 [quote name='Kamila Proc']dzieki za przepis[/QUOTE] Proszę bardzo :) Ciasto jest po prostu pyszne :) Podobnie jak lody marchewkowe...których ostatnio nie widuję, a sama zrobić nie potrafię :( Quote
Aimez_moi Posted December 15, 2013 Posted December 15, 2013 Lody marchewkowe ????? W zyciu nie jadlam...... Quote
Marinka Posted December 15, 2013 Author Posted December 15, 2013 Żałuj...ja też żałuję, że już ich nie spotykam :(Niesamowity smak i kalorii mało :) Quote
Aimez_moi Posted December 15, 2013 Posted December 15, 2013 Coraz czesciej mysle o tym aby zrezygnowac z miesa........ Quote
ranias Posted December 15, 2013 Posted December 15, 2013 ja mięso jem bardzo rzadko, uwielbiam mączne potrawy, wszelkie pierogi, kluski, racuchy, makarony... Quote
Aimez_moi Posted December 15, 2013 Posted December 15, 2013 A mnie to by sie przydala tygodniowa glodowka.....cos czuje, ze zaczynam sie toczyc...... Quote
Marinka Posted December 16, 2013 Author Posted December 16, 2013 [quote name='Aimez_moi']A mnie to by sie przydala tygodniowa glodowka.....cos czuje, ze zaczynam sie toczyc......[/QUOTE] to już raczej zostaw na "po Świętach" :eviltong: Quote
Marinka Posted December 16, 2013 Author Posted December 16, 2013 [quote name='ranias']ja mięso jem bardzo rzadko, uwielbiam mączne potrawy, wszelkie pierogi, kluski, racuchy, makarony...[/QUOTE] raniasku zapomniałaś o cekuladzie i tureckich delicjach :) Quote
ranias Posted December 16, 2013 Posted December 16, 2013 [quote name='Marinka']raniasku zapomniałaś o cekuladzie i tureckich delicjach :)[/QUOTE] a to są dodatki........:razz: Quote
Recommended Posts