Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam,
mój znajomy chce kupić red nose. Problem w tym, że nie podobają mu się "polskie" egzemplarze, otóż chce on jak to mówi "w typie amerykańskiego". Pokazał mi różnice w wyglądzie. I rzeczywiście, polskie są bardzo masywne, ważą pewnie ok. 30 - 35 kg. Te, które mu się podobają są bardzo szczupłe, taki jakby typ sportowy.
Znajomy bardzo chce mieć psa takiego jak sobie wymarzył, więc jest w stanie sprowadzić sobie szczeniaczka z USA.
No i teraz pytanie do Was - znawców. Czy znacie jakieś hodowle amerykańskie warte polecenia? Podobno te psy są zatwierdzone przez jakąś organizację kynologiczną w USA i on chciałby kupić psa, który ma tamtejsze "papiery".
Z góry dziękuję za pomoc.

Posted

Red Nose'a wcale nie trzeba ściągać aż ze stanów , u nas w Polsce też jest dużo naprawde świetnych psów. Znajdź strony takich hodowli jak Forest Hill , Chain Kennel, Roman's Kennel, Red Joker Kennel, Black Gold Kennel czy Madziar Kennel.
Mówiąc o dużym mocnym psie mógł mieć na myśli Borysa po którym szczeniąt jest całe mnóstwo a jest on faktycznie bardzo duży wg mnie.

Posted

Przejrzałam dosyć pobieżnie te hodowle skupiając się głównie na zdjęciach psów.
No i nasunęły mi się dwie refleksje:
Pierwsza - co mnie podkusiło, żeby pomóc znajomemu:lol:
Druga - (i mam nadzieję, że miłośnicy rasy nie będą mieli mi za złe, gdyż jestem [B]totalnym[/B] laikiem) - ze jest to rasa szalenie nierówna. Niektóre psy wyglądają jak amstafy, niektóre jak amstafy wysokonożne, niektóre to dla mnie staffiki, jeszcze inne jak nie wiem co... Jednak natrafiłam także na psy w typie jaki pokazywał mi znajomy, czyli szczuplutkie, nie za szeroka głowa, no i rude.
I bądź tu teraz człowieku mądry...
Zupełnie nie wiem co mu poradzić.:-(

Posted

rude to red nosy (pigment nosa) sa takze wszystkie wersje kolorystyczne oraz duża dowolnosć wagowo wzrostowa :) ważne zeby pies był proporcjonalny i jeśli uprawia sporty dobrze zbudowany nie "otłuszczony", ;) a co sie z tym wiąże sylwetka jest wyżyłowana szczupła :) trzeba poszukać kogos kto sie zna ;)

Posted

[quote name='Patka']rude to red nosy (pigment nosa)[/quote] I o takiego właśnie mu chodzi.
[quote] trzeba poszukać kogos kto sie zna ;)[/quote] Ha!:hmmmm:

Posted

[quote][URL="http://amstaff.civ.pl/forum/index.php"]http://amstaff.civ.pl/forum/index.php[/URL][/quote]
tutaj powinnas znalezc duzo osob ktore beda mialy w tej kwestii sporo do powiedzenia a poza tym warto to forum czytac jesli sie interesuje ast i pitami, duzo tam hodowcow wystawcow i tych co sie na rzeczy znaja.;)

• 4 weeks later...