r_2005 Posted January 1, 2006 Posted January 1, 2006 Witam, mój znajomy chce kupić red nose. Problem w tym, że nie podobają mu się "polskie" egzemplarze, otóż chce on jak to mówi "w typie amerykańskiego". Pokazał mi różnice w wyglądzie. I rzeczywiście, polskie są bardzo masywne, ważą pewnie ok. 30 - 35 kg. Te, które mu się podobają są bardzo szczupłe, taki jakby typ sportowy. Znajomy bardzo chce mieć psa takiego jak sobie wymarzył, więc jest w stanie sprowadzić sobie szczeniaczka z USA. No i teraz pytanie do Was - znawców. Czy znacie jakieś hodowle amerykańskie warte polecenia? Podobno te psy są zatwierdzone przez jakąś organizację kynologiczną w USA i on chciałby kupić psa, który ma tamtejsze "papiery". Z góry dziękuję za pomoc. Quote
wfh85 Posted January 1, 2006 Posted January 1, 2006 Red Nose'a wcale nie trzeba ściągać aż ze stanów , u nas w Polsce też jest dużo naprawde świetnych psów. Znajdź strony takich hodowli jak Forest Hill , Chain Kennel, Roman's Kennel, Red Joker Kennel, Black Gold Kennel czy Madziar Kennel. Mówiąc o dużym mocnym psie mógł mieć na myśli Borysa po którym szczeniąt jest całe mnóstwo a jest on faktycznie bardzo duży wg mnie. Quote
r_2005 Posted January 1, 2006 Author Posted January 1, 2006 Dzięki. Zaraz przejrzę te hodowle i powiem, czy to o taki typ chodziło. Quote
r_2005 Posted January 1, 2006 Author Posted January 1, 2006 Przejrzałam dosyć pobieżnie te hodowle skupiając się głównie na zdjęciach psów. No i nasunęły mi się dwie refleksje: Pierwsza - co mnie podkusiło, żeby pomóc znajomemu:lol: Druga - (i mam nadzieję, że miłośnicy rasy nie będą mieli mi za złe, gdyż jestem [B]totalnym[/B] laikiem) - ze jest to rasa szalenie nierówna. Niektóre psy wyglądają jak amstafy, niektóre jak amstafy wysokonożne, niektóre to dla mnie staffiki, jeszcze inne jak nie wiem co... Jednak natrafiłam także na psy w typie jaki pokazywał mi znajomy, czyli szczuplutkie, nie za szeroka głowa, no i rude. I bądź tu teraz człowieku mądry... Zupełnie nie wiem co mu poradzić.:-( Quote
Patka Posted January 1, 2006 Posted January 1, 2006 rude to red nosy (pigment nosa) sa takze wszystkie wersje kolorystyczne oraz duża dowolnosć wagowo wzrostowa :) ważne zeby pies był proporcjonalny i jeśli uprawia sporty dobrze zbudowany nie "otłuszczony", ;) a co sie z tym wiąże sylwetka jest wyżyłowana szczupła :) trzeba poszukać kogos kto sie zna ;) Quote
r_2005 Posted January 1, 2006 Author Posted January 1, 2006 [quote name='Patka']rude to red nosy (pigment nosa)[/quote] I o takiego właśnie mu chodzi. [quote] trzeba poszukać kogos kto sie zna ;)[/quote] Ha!:hmmmm: Quote
MSMIMI Posted January 2, 2006 Posted January 2, 2006 [quote][URL="http://amstaff.civ.pl/forum/index.php"]http://amstaff.civ.pl/forum/index.php[/URL][/quote] tutaj powinnas znalezc duzo osob ktore beda mialy w tej kwestii sporo do powiedzenia a poza tym warto to forum czytac jesli sie interesuje ast i pitami, duzo tam hodowcow wystawcow i tych co sie na rzeczy znaja.;) Quote
r_2005 Posted January 29, 2006 Author Posted January 29, 2006 Znajomy już się zdecydował na hodowlę, dziękuję wszystkim za pomoc, tym bardziej, że skorzystał z linków które mi podaliście:bigcool: Quote
Patka Posted January 29, 2006 Posted January 29, 2006 BARDZO fajnie !!! gratulacje prosże o fotki malucha jak juz bedzie w nowym domu :) mam nadzieję ze wybrał mojego faworyta ;) Quote
r_2005 Posted January 29, 2006 Author Posted January 29, 2006 Na razie maluszki są w brzuszku mamy:loveu: Quote
Kati Posted February 2, 2006 Posted February 2, 2006 [quote name='r_2005']Na razie maluszki są w brzuszku mamy:loveu:[/quote] Może zdradzisz nam z jakiej hodowli będzie piesek. :multi: Quote
Claudia18 Posted February 3, 2006 Posted February 3, 2006 Jeśeli to miot Gosi i Yacuza to mogę powiedzieć tylko,że lepiej trafić nie mógł.I zazdroszczę mu niesamowicie.:multi::multi::multi::multi: Quote
Recommended Posts