Asiaczek Posted May 28, 2012 Author Posted May 28, 2012 [SIZE=3][B]- Ile szczoteczek do zębów ma dentysta? - Sto ma, to logiczne :)[/B][/SIZE] Pzdr. Quote
Vectra Posted May 28, 2012 Posted May 28, 2012 [quote name='Asiaczek'][SIZE=3][B]- Ile szczoteczek do zębów ma dentysta? - Sto ma, to logiczne :)[/B][/SIZE] Pzdr.[/QUOTE] :evil_lol: Quote
Ciapkowa. Posted May 28, 2012 Posted May 28, 2012 [quote name='Asiaczek']Dla [COLOR=#800080][B]Vectry, Alicji, Ciapkowej [/B][/COLOR]- przepis na ciasto, zwane tez inaczej szarlotka amerykańska... składniki: 4 duze jabłka 4 całe jajka 1 szkl. cukru 1 op. cukru waniliowego 2 szkl. mąki 1 łyzeczka cynamonu 1 łyzeczka sody 1 łyzeczka proszku do pieczenia 3/4 szkl. oleju zapach do ciast (dowolny) bakalie (te, które są w domu) --------------------------------------- Jabłka obrac i pokroic w kostę/kawałki/plasterki - jak kto lubi. Jakja (całe) + cukier + c.waniliowy = ukręcic. Dodac: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon = ukręcic. Dodać: olej = ukręcic. Dodać: bakalie = ukręcic. Blacha wysmarowana tłuszczem + posypana bułką tartą. Wylac ciasto (jest dosyc gęste). Piec ok. godziny w temp. 150 stopni C. To proporcje na formę jak do babywielkanocnej lub na 2 foremki jak na keks. smacznego! pzdr.[/QUOTE] Dzięęęęęęęękuję za przepis :loveu::loveu::loveu::loveu: Ten pierwszy kawał widziałam na fb :D Quote
kaskaSz Posted May 28, 2012 Posted May 28, 2012 a o przepis na drożdżowe mogę się uśmiechnąć? mi z drożdżowego zawsze wychodzi kruche :D a te widzę pięknie urosło, może i i mi się uda? Przymierzam się do drożdżowego i szukam sprawdzonego przepisu. Quote
Korenia Posted May 28, 2012 Posted May 28, 2012 Asia wpadniecie w tym roku do Wrocławia na wystawę? Quote
Asiaczek Posted May 28, 2012 Author Posted May 28, 2012 Ja tez miałam podobne problemy z ciastem drożdżowym. Ale kiedys zaprosiłam do siebie moja ciocię i ona przy mnie robiła ciasto, ja to wsio zapisywałam. Po Jej wyjeździe - sama zaczełam męczarnie i.... ciasto wyszło super! jedyne zastrzeżenia, jakie miał mój Jacek ["], to to, że bylo za duzo rodzynek, hahaha, bo Jacek ["] lubił ciastz Z RODZYNKĄ , z nie Z RODZYNKAMI:) Pzdr. Quote
Asiaczek Posted May 28, 2012 Author Posted May 28, 2012 [quote name='Korenia']Asia wpadniecie w tym roku do Wrocławia na wystawę?[/QUOTE] Przymierzam się, ale prawdopodobnie Tull nam wejdzie w droge. zobaczymy jeszcze. Bo sędzia na Wrocek kusi, oj kusi... pzdr. Quote
kaskaSz Posted May 28, 2012 Posted May 28, 2012 ja akurat w babcinym drożdżowym lubiłam dużo rodzynków :) chyba ze 2 lata temu robiłam makowiec z drożdżowym i wyszedł mi kamień. A mamuśka nie chciała uwierzyć, że to drożdżowe. Quote
Asiaczek Posted May 28, 2012 Author Posted May 28, 2012 Przepis na ciasto drożdzowe:) Składniki: 1 kg maki 1/2 l mleka (2 szklanki) 20 dag cukru (niepełna szklanka),le mozna więcej 1 op. cukru waniliowego 15 dag masła(masła, a nie margaryny, nie roslinnego itp.) 6 jajek 10 dag drożdży bakalie lub nadzienie --------------------------------- Uwaga: w kuchni ma byc cieplo, a nawet gorąco! 1 szk. ciepłego mleka (nie gorącego!), rozkruszone drożdże, 2-3 łyżki stołowe mąki, łyzeczka od herbaty cukru: rozkruszone drożdże zalać ciepłym mlekiem, posypać mąką i cukrem. Masa ma miec konsystencję śmietany. lekko wymieszać. poczekąć na wyrośnięcie drożdży. Przykryc ściereczką i nie ruszać pojemnikiem z masą. Do dużej miski wsypać przesianą i wczesniej leżakującą na kaloryferze mąkę. Wlać wyrośnięte drożdże, dodać resztę cukru + cukier waniliowy, jaja (2 całe + 4 żółtka), szczyptę soli i esztę mleka (czyli 1 szkl. ciepłego mleka). Wyrabiać, az ciasto będzie lśniące i będzie odstawało od ręki. Gdy ciasto lepi się do rąk - można dodać jeszcze troche mąki. Do tej masy wlac roztopione letnie masło. Dodac bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa, skórka cytrynowa...). Wyrabiac, aż tłuszcz "wejdzei" do ciasta. Odstawić w ciepłe miejsce, nakryć ściereczką. Ciasto powinno rosnąć i powiększyc swoja objętość 2-krotnie. W zależności od foremek, w których chcemy piec, dzielimy ciasto na 2-3 części. pzekładamy do foremek wysmarowych tłuszczem i wysypanych mąką (NIE bułka tartą!). Ciasto w foremce nie powinno przekraczać 1/2 głębokości foremki. Odstawiamy ciasto w foremkach do wyrośnięcia. Ciasto można posypać kruszonką, rozmąconym białkiem lub wiórkami kokosowymi. Można tez posypać owocami. Kruszonka: mąka, masło, cukier; proporcje: 2:1:1. Wymieszac i "kruszyc" na wierzch ciasta. Piekarnik nagrzac do 200 stopni C i piec na złoty kolor ok. 45-50 min. ciasto bedzie upieczone, gdy wsadzony patyczek będzie suchy przy wyciąganiu i nie będzie na nim przylepionego ciasta. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i z foremki. Przykryc sciereczką i tak ciasto ma wystygnąć. Z tak przygotowanego (do pkt.5) ciasta można robić równieć bułeczki nadziewane marmoladą, serem (ser+cukier+masło), makiem. Można tez robić strucle makowe, serowe, z marmolada... Smacznego! pzdr. Quote
Asiaczek Posted May 28, 2012 Author Posted May 28, 2012 Ja tez lubię, jak jest duzo rodzynek. a ten przepis zawsze mi wychodzi:) pzdr. Quote
kaskaSz Posted May 28, 2012 Posted May 28, 2012 dziękuję bardzo, będę miała co robić w długi weekend :) Quote
Korenia Posted May 28, 2012 Posted May 28, 2012 [quote name='Asiaczek']Przymierzam się, ale prawdopodobnie Tull nam wejdzie w droge. zobaczymy jeszcze. Bo sędzia na Wrocek kusi, oj kusi... pzdr.[/QUOTE] O to mam nadzieję, że w tym roku wpadniecie :D! Już tak dawnooo was nie było we Wrocku! ;) Co do ciast z rodzynkami - ja najchętniej tak jak J. Z rodzynką :D tudzież najlepiej bez ;) Quote
Asiaczek Posted May 28, 2012 Author Posted May 28, 2012 [quote name='Alicja']Przepisik zanotowany :) Dzięki :)[/QUOTE] Który przepisik? na te szarlotkę amerykąńską czy na drożdzowe...? [quote name='kaskaSz']dziękuję bardzo, będę miała co robić w długi weekend :)[/QUOTE] Pochwal się PO zrobieniu ciasta. Bo tak, to kazdy bierze przepis, ale jakos potem nikt nic nie pisze... [quote name='Korenia']O to mam nadzieję, że w tym roku wpadniecie :D! Już tak dawnooo was nie było we Wrocku! ;) Co do ciast z rodzynkami - ja najchętniej tak jak J. Z rodzynką :D tudzież najlepiej bez ;)[/QUOTE] Faktycznie, dawno mnie nie było we Wrocku. Może ten rok będzie dla nas przychylniejszy:) pzdr. Quote
kaskaSz Posted May 28, 2012 Posted May 28, 2012 postaram się zrobic w ten weekend, bo od dawna chodzi za mną ciasto drożdżowe :) mam jeszcze 1 przepis do wypróbowania, ale ten będzie pierwszy. Quote
Buszki Posted May 28, 2012 Posted May 28, 2012 [quote name='Asiaczek']Ja tez miałam podobne problemy z ciastem drożdżowym. Ale kiedys zaprosiłam do siebie moja ciocię i ona przy mnie robiła ciasto, ja to wsio zapisywałam. Po Jej wyjeździe - sama zaczełam męczarnie i.... ciasto wyszło super! jedyne zastrzeżenia, jakie miał mój Jacek ["], to to, że bylo za duzo rodzynek, hahaha, bo Jacek ["] lubił ciastz Z RODZYNKĄ , z nie Z RODZYNKAMI:) Pzdr.[/QUOTE] Ja też wolę wersję z rodzynką ;). Quote
Vectra Posted May 28, 2012 Posted May 28, 2012 Nienawidzę biedronek w cieście , ogólnie nie jadam i nie lubię biedronek. Więc popieram Jacka [`] w cieście może być jedna rodzynka ... którą i tak się wydłubie i wywali do śmieci :diabloti: Quote
Asiaczek Posted May 29, 2012 Author Posted May 29, 2012 [quote name='Korenia']O to mam nadzieję, że w tym roku wpadniecie :D! Już tak dawnooo was nie było we Wrocku! ;) Co do ciast z rodzynkami - ja najchętniej tak jak J. Z rodzynką :D tudzież najlepiej bez ;)[/QUOTE] Nie wiesz, co dobre;) [quote name='Alicja']Oba Asiu , oba :) Ja LUBIĘ dużo rodzynek[/QUOTE] Ja tez, ja tez!!!! [quote name='gosiaja']dodałam przepisy[/QUOTE] Dziekowac, Kochana:) [quote name='kaskaSz']postaram się zrobic w ten weekend, bo od dawna chodzi za mną ciasto drożdżowe :) mam jeszcze 1 przepis do wypróbowania, ale ten będzie pierwszy.[/QUOTE] Super! Jakby co - dzwoń, pisz.... [quote name='Buszki']Ja też wolę wersję z rodzynką ;).[/QUOTE] Łeeeee...... [quote name='Vectra']Nienawidzę biedronek w cieście , ogólnie nie jadam i nie lubię biedronek. Więc popieram Jacka [`] w cieście może być jedna rodzynka ... którą i tak się wydłubie i wywali do śmieci :diabloti:[/QUOTE] Matko...... szarganie świętości w postaci rodzynki;) pzdr. Quote
Asiaczek Posted May 29, 2012 Author Posted May 29, 2012 [B]- Czy są rodzynki? - Nie ma! - A bułki z rodzynkami? - Tak! - no to niech mi pan naskubie tak z 30 deko![/B] hahahaha... pzdr. Quote
Asiaczek Posted May 29, 2012 Author Posted May 29, 2012 A ja mam dla Was foteczki z WDS 2012 + Miodzika na spacerku + Czekoladki w domowych pieleszach:) ale to nie tak zaraz. Na kompie będe dopiero ppłd. Pzdr. Quote
Anecioreczek Posted May 29, 2012 Posted May 29, 2012 o to czekamy na fotunie ;p a ja widzę że tutaj się robi program kulinarny, Gotuj z Asiaczkiem :) Quote
kaskaSz Posted May 29, 2012 Posted May 29, 2012 [quote name='Asiaczek'][B]- Czy są rodzynki? - Nie ma! - A bułki z rodzynkami? - Tak! - no to niech mi pan naskubie tak z 30 deko![/B] hahahaha... pzdr.[/QUOTE] dobre! [quote name='Asiaczek'] Super! Jakby co - dzwoń, pisz.... pzdr.[/QUOTE] zadzwonić nie zadzwonie, bo nie mam nr, ale pisać pewnie będę i prosic o pomoc :D Własnie nad ranem się zastanawiałam jak ja sobie poradzę? [quote name='Asiaczek']A ja mam dla Was foteczki z WDS 2012 + Miodzika na spacerku + Czekoladki w domowych pieleszach:) ale to nie tak zaraz. Na kompie będe dopiero ppłd. Pzdr.[/QUOTE] Ja również czekam na fotki. Quote
Recommended Posts