Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

  • Replies 49.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Asiaczek

    18152

  • M&S

    1809

  • Alicja

    1483

  • taxelina

    1475

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Asiaczek']Dla [COLOR=#800080][B]Vectry, Alicji, Ciapkowej [/B][/COLOR]- przepis na ciasto, zwane tez inaczej szarlotka amerykańska...

składniki:
4 duze jabłka
4 całe jajka
1 szkl. cukru
1 op. cukru waniliowego
2 szkl. mąki
1 łyzeczka cynamonu
1 łyzeczka sody
1 łyzeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl. oleju
zapach do ciast (dowolny)
bakalie (te, które są w domu)
---------------------------------------

Jabłka obrac i pokroic w kostę/kawałki/plasterki - jak kto lubi.
Jakja (całe) + cukier + c.waniliowy = ukręcic.
Dodac: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon = ukręcic.
Dodać: olej = ukręcic.
Dodać: bakalie = ukręcic.

Blacha wysmarowana tłuszczem + posypana bułką tartą. Wylac ciasto (jest dosyc gęste).
Piec ok. godziny w temp. 150 stopni C.

To proporcje na formę jak do babywielkanocnej lub na 2 foremki jak na keks.

smacznego!

pzdr.[/QUOTE]

Dzięęęęęęęękuję za przepis :loveu::loveu::loveu::loveu:

Ten pierwszy kawał widziałam na fb :D

Posted

a o przepis na drożdżowe mogę się uśmiechnąć? mi z drożdżowego zawsze wychodzi kruche :D a te widzę pięknie urosło, może i i mi się uda? Przymierzam się do drożdżowego i szukam sprawdzonego przepisu.

Posted

Ja tez miałam podobne problemy z ciastem drożdżowym. Ale kiedys zaprosiłam do siebie moja ciocię i ona przy mnie robiła ciasto, ja to wsio zapisywałam. Po Jej wyjeździe - sama zaczełam męczarnie i.... ciasto wyszło super! jedyne zastrzeżenia, jakie miał mój Jacek ["], to to, że bylo za duzo rodzynek, hahaha, bo Jacek ["] lubił ciastz Z RODZYNKĄ , z nie Z RODZYNKAMI:)

Pzdr.

Posted

[quote name='Korenia']Asia wpadniecie w tym roku do Wrocławia na wystawę?[/QUOTE]
Przymierzam się, ale prawdopodobnie Tull nam wejdzie w droge. zobaczymy jeszcze. Bo sędzia na Wrocek kusi, oj kusi...

pzdr.

Posted

ja akurat w babcinym drożdżowym lubiłam dużo rodzynków :) chyba ze 2 lata temu robiłam makowiec z drożdżowym i wyszedł mi kamień. A mamuśka nie chciała uwierzyć, że to drożdżowe.

Posted

Przepis na ciasto drożdzowe:)
Składniki:
1 kg maki
1/2 l mleka (2 szklanki)
20 dag cukru (niepełna szklanka),le mozna więcej
1 op. cukru waniliowego
15 dag masła(masła, a nie margaryny, nie roslinnego itp.)
6 jajek
10 dag drożdży
bakalie lub nadzienie
---------------------------------
Uwaga: w kuchni ma byc cieplo, a nawet gorąco!

1 szk. ciepłego mleka (nie gorącego!), rozkruszone drożdże, 2-3 łyżki stołowe mąki, łyzeczka od herbaty cukru: rozkruszone drożdże zalać ciepłym mlekiem, posypać mąką i cukrem. Masa ma miec konsystencję śmietany. lekko wymieszać. poczekąć na wyrośnięcie drożdży. Przykryc ściereczką i nie ruszać pojemnikiem z masą.

Do dużej miski wsypać przesianą i wczesniej leżakującą na kaloryferze mąkę. Wlać wyrośnięte drożdże, dodać resztę cukru + cukier waniliowy, jaja (2 całe + 4 żółtka), szczyptę soli i esztę mleka (czyli 1 szkl. ciepłego mleka).

Wyrabiać, az ciasto będzie lśniące i będzie odstawało od ręki. Gdy ciasto lepi się do rąk - można dodać jeszcze troche mąki.

Do tej masy wlac roztopione letnie masło. Dodac bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa, skórka cytrynowa...). Wyrabiac, aż tłuszcz "wejdzei" do ciasta.

Odstawić w ciepłe miejsce, nakryć ściereczką. Ciasto powinno rosnąć i powiększyc swoja objętość 2-krotnie.

W zależności od foremek, w których chcemy piec, dzielimy ciasto na 2-3 części. pzekładamy do foremek wysmarowych tłuszczem i wysypanych mąką (NIE bułka tartą!). Ciasto w foremce nie powinno przekraczać 1/2 głębokości foremki. Odstawiamy ciasto w foremkach do wyrośnięcia.

Ciasto można posypać kruszonką, rozmąconym białkiem lub wiórkami kokosowymi. Można tez posypać owocami.

Kruszonka: mąka, masło, cukier; proporcje: 2:1:1. Wymieszac i "kruszyc" na wierzch ciasta.

Piekarnik nagrzac do 200 stopni C i piec na złoty kolor ok. 45-50 min. ciasto bedzie upieczone, gdy wsadzony patyczek będzie suchy przy wyciąganiu i nie będzie na nim przylepionego ciasta. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i z foremki. Przykryc sciereczką i tak ciasto ma wystygnąć.

Z tak przygotowanego (do pkt.5) ciasta można robić równieć bułeczki nadziewane marmoladą, serem (ser+cukier+masło), makiem. Można tez robić strucle makowe, serowe, z marmolada...

Smacznego!

pzdr.

Posted

[quote name='Asiaczek']Przymierzam się, ale prawdopodobnie Tull nam wejdzie w droge. zobaczymy jeszcze. Bo sędzia na Wrocek kusi, oj kusi...

pzdr.[/QUOTE]
O to mam nadzieję, że w tym roku wpadniecie :D! Już tak dawnooo was nie było we Wrocku! ;)

Co do ciast z rodzynkami - ja najchętniej tak jak J. Z rodzynką :D tudzież najlepiej bez ;)

Posted

[quote name='Alicja']Przepisik zanotowany :) Dzięki :)[/QUOTE]
Który przepisik? na te szarlotkę amerykąńską czy na drożdzowe...?

[quote name='kaskaSz']dziękuję bardzo, będę miała co robić w długi weekend :)[/QUOTE]
Pochwal się PO zrobieniu ciasta.
Bo tak, to kazdy bierze przepis, ale jakos potem nikt nic nie pisze...

[quote name='Korenia']O to mam nadzieję, że w tym roku wpadniecie :D! Już tak dawnooo was nie było we Wrocku! ;)
Co do ciast z rodzynkami - ja najchętniej tak jak J. Z rodzynką :D tudzież najlepiej bez ;)[/QUOTE]
Faktycznie, dawno mnie nie było we Wrocku. Może ten rok będzie dla nas przychylniejszy:)

pzdr.

Posted

postaram się zrobic w ten weekend, bo od dawna chodzi za mną ciasto drożdżowe :) mam jeszcze 1 przepis do wypróbowania, ale ten będzie pierwszy.

Posted

[quote name='Asiaczek']Ja tez miałam podobne problemy z ciastem drożdżowym. Ale kiedys zaprosiłam do siebie moja ciocię i ona przy mnie robiła ciasto, ja to wsio zapisywałam. Po Jej wyjeździe - sama zaczełam męczarnie i.... ciasto wyszło super! jedyne zastrzeżenia, jakie miał mój Jacek ["], to to, że bylo za duzo rodzynek, hahaha, bo Jacek ["] lubił ciastz Z RODZYNKĄ , z nie Z RODZYNKAMI:)

Pzdr.[/QUOTE]


Ja też wolę wersję z rodzynką ;).

Posted

Nienawidzę biedronek w cieście , ogólnie nie jadam i nie lubię biedronek. Więc popieram Jacka [`] w cieście może być jedna rodzynka ... którą i tak się wydłubie i wywali do śmieci :diabloti:

Posted

[quote name='Korenia']O to mam nadzieję, że w tym roku wpadniecie :D! Już tak dawnooo was nie było we Wrocku! ;)
Co do ciast z rodzynkami - ja najchętniej tak jak J. Z rodzynką :D tudzież najlepiej bez ;)[/QUOTE]
Nie wiesz, co dobre;)

[quote name='Alicja']Oba Asiu , oba :)
Ja LUBIĘ dużo rodzynek[/QUOTE]
Ja tez, ja tez!!!!

[quote name='gosiaja']dodałam przepisy[/QUOTE]
Dziekowac, Kochana:)

[quote name='kaskaSz']postaram się zrobic w ten weekend, bo od dawna chodzi za mną ciasto drożdżowe :) mam jeszcze 1 przepis do wypróbowania, ale ten będzie pierwszy.[/QUOTE]
Super! Jakby co - dzwoń, pisz....

[quote name='Buszki']Ja też wolę wersję z rodzynką ;).[/QUOTE]
Łeeeee......

[quote name='Vectra']Nienawidzę biedronek w cieście , ogólnie nie jadam i nie lubię biedronek. Więc popieram Jacka [`] w cieście może być jedna rodzynka ... którą i tak się wydłubie i wywali do śmieci :diabloti:[/QUOTE]
Matko...... szarganie świętości w postaci rodzynki;)

pzdr.

Posted

[quote name='Asiaczek'][B]- Czy są rodzynki?
- Nie ma!
- A bułki z rodzynkami?
- Tak!
- no to niech mi pan naskubie tak z 30 deko![/B]

hahahaha...

pzdr.[/QUOTE]
dobre!
[quote name='Asiaczek']
Super! Jakby co - dzwoń, pisz....
pzdr.[/QUOTE]
zadzwonić nie zadzwonie, bo nie mam nr, ale pisać pewnie będę i prosic o pomoc :D Własnie nad ranem się zastanawiałam jak ja sobie poradzę?
[quote name='Asiaczek']A ja mam dla Was foteczki z WDS 2012 + Miodzika na spacerku + Czekoladki w domowych pieleszach:)
ale to nie tak zaraz. Na kompie będe dopiero ppłd.

Pzdr.[/QUOTE]
Ja również czekam na fotki.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...