Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Toller']Jeśli chodzi o teorię to kumam bez problemu - dla mnie istotne jest jak obliczyć COI, i do ilu pokoleń wstecz się go na ogół oblicza.[/quote]

OK.
Może na podstawie obliczenia przykładowego zadania ktoś coś skuma.

zad.
[LEFT][I][FONT=Arial-ItalicMT][SIZE=2]Obliczmy inbred osobnika pochodz[/SIZE][/FONT][FONT=Arial-ItalicMT][SIZE=2]ą[/SIZE][/FONT][FONT=Arial-ItalicMT][SIZE=2]cego z kojarzenia pó[/SIZE][/FONT][FONT=Arial-ItalicMT][SIZE=2]ł[/SIZE][/FONT][FONT=Arial-ItalicMT][SIZE=2]rodze[/SIZE][/FONT][FONT=Arial-ItalicMT][SIZE=2]ń[/SIZE][/FONT][FONT=Arial-ItalicMT][SIZE=2]stwa D i E. Wspólnym przodkiem dla jego rodziców jest B. [/SIZE][/FONT][FONT=Arial-ItalicMT][SIZE=2]Jego rodzice [/SIZE][/FONT][/I][I][SIZE=2][FONT=Arial-ItalicMT][I][SIZE=2][FONT=Arial-ItalicMT]nie mieli wspólnych przodków, wi[/FONT][/SIZE][FONT=Arial-ItalicMT][SIZE=2]ę[/SIZE][/FONT][FONT=Arial-ItalicMT][SIZE=2]c jego inbred wynosi zero. Jest tylko jedna [/SIZE][/FONT][FONT=Arial-ItalicMT][SIZE=2]ś[/SIZE][/FONT][FONT=Arial-ItalicMT][SIZE=2]cie[/SIZE][/FONT][FONT=Arial-ItalicMT][SIZE=2]ż[/SIZE][/FONT][FONT=Arial-ItalicMT][SIZE=2]ka [/SIZE][/FONT][FONT=Arial-ItalicMT][SIZE=2]łą[/SIZE][/FONT][FONT=Arial-ItalicMT][SIZE=2]cz[/SIZE][/FONT][FONT=Arial-ItalicMT][SIZE=2]ą[/SIZE][/FONT][FONT=Arial-ItalicMT][SIZE=2]ca D i E ze wspólnym przodkiem:[/SIZE][/FONT][/I][/FONT][/SIZE][/I][/LEFT]
[SIZE=2][FONT=Arial-ItalicMT][I][I][FONT=Arial-ItalicMT][SIZE=2][I][FONT=Arial-ItalicMT][SIZE=2]D [/SIZE][/FONT][/I][FONT=SymbolMT][SIZE=3]← [/SIZE][/FONT][I][FONT=Arial-ItalicMT][SIZE=2]B [/SIZE][/FONT][/I][FONT=SymbolMT][SIZE=3]→ [/SIZE][/FONT][I][FONT=Arial-ItalicMT][SIZE=2]E.[/SIZE][/FONT][/I][/SIZE][/FONT][/I][/I]

[I][SIZE=2][FONT=Arial-ItalicMT][I][I]Podstawiam do tego wzoru przy czym przy 1/2giej we wzorze mamy tylko n nie n1+n2+1[/I][/I][/FONT][/SIZE][/I]
[I][SIZE=2][FONT=Arial-ItalicMT][I][IMG]http://czerwonytrop.com/inb/img/formula1.jpg[/IMG][/I][/FONT][/SIZE][/I]

[I][SIZE=2][FONT=Arial-ItalicMT][I][I]obl:[/I][/I][/FONT][/SIZE][/I]
[I][SIZE=2][FONT=Arial-ItalicMT][I][I]F=1/2 [(1/2) [SIZE=4]2 [/SIZE](1 + 0)] = 0,125[/I][/I][/FONT][/SIZE][/I]

[I][SIZE=2][FONT=Arial-ItalicMT][I][I]Wsp. inbredu wynosi 12,5%[/I][/I][/FONT][/SIZE][/I]

[I]pod [B]n [/B]wstawiłam ilość strzałek [/I]
[I]pod FA wstawiłam 0 bo tyle wynoslił współczynnik inbredu dla wspólnego przodka B.[/I]

[/FONT][/SIZE]

• 8 months later...
Posted

[quote name='Alojzyna']Wyliczenie samo w sobie nie jest trudne.
A w jaki sposób interpretować wyniki? Kiedy jest za dużo a kiedy w sam raz?[/quote]

Tu jest wszystko wyjaśnione.

[url]http://www.czerwonytrop.com/inb/index.php?full=ok&lng=pl[/url]

• 1 year later...
  • 4 months later...
  • 4 weeks later...
Posted

Pisząc "nauczyć" miałam na myśli, poczytać, dowiedzieć się... itp. A dzisiaj właśnie kupiłam sobie książkę Willisa i zarz do niej zasiadam :P A o ewentualnym kojarzeniu Nelci i tak na razie nie myślę: pani niedoświadczona jeszcze a i Neluszka za młoda
-------------------------------------------------
[url=http://www.autotrader.co.uk/EDITORIAL/CARS/FEATURES/VAUXHALL/CORSA/vauxhall_corsa_car_review.html]vauxhall corsa[/url]
[url=http://www.chicagolimousine1.com]limo in chicago[/url]

• 3 years later...
Posted

[quote name='weimaranerklub']IC - value
0% - 1% - too low to be reliable
1% - 2% - very very low
2% - 5% - very low
5% - 10% - low
10% - 20% - medium
20% - 35% - high
35% - 55% - very high
>55% - Huge[/QUOTE]

Dla ilu pokoleń?

Czy ktoś zna program który policzyłby COI i AVK?