Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Namawiam sąsiadkę aby pokazała światu swoją pociechę :wink: Przesympatyczna kobieta już się zaczyna łamać ale... no właśnie, piesio jest już dorosły i trzeba go przygotować 8)
Bardzo Was proszę o jakieś wskazówki, podstępne sztuczki :wink: i wszystko co tylko powinnam tej pani przekazać, do tego najlepiej od podstaw i w miarę możliwości z jakimiś fotkami... ja z II grupy jestem więc pojęcia na ten temat nie mam bladego a chciałabym "widzieć" o czym mówię :lol:

Guest Kamcia_14
Posted

taaaak te podstępne sztuczki są najważniejsze :wink: :lol:
basset to uparciuch, w zasadzie wystawia się go jak większość psów, w ruchu ma kłusem się poruszać, stać ma z lekko odstawionymi tylnymi kończynami a przednie pod sobą. Głowa do góry uniesiona trzymać trzeba za fafle :wink:
ogon wygięty szablasto ale nie zakręcony na grzbiet. Też go warto tzrymać. No i dużą uwagę trzeba poświęcić żeby psina nie zasypiała na ringu.
Wystawiając w postawie trzeba raczej kucnąć.

no i zęby to chyba najtrudniejsze u bassetów, złoszczą się i ślinią trzeba mieć ręczniczek do obtacia fafli, no i NA PEWNO TRZEBA ĆWICZYĆ CWICZYC ĆWICZYC

najlepiej we dwoje jeden biega drugi patrzy co trzeba poprawić

Posted

Dzięki za odpowiedź :D

Z rozmów z pańcią wywnioskowałam że najbardziej boi się że psiak uśnie ewentualnie sobie zalegnie i odmówi współpracy :wink: Jakie działania zapobiegawcze ze strony wystawcy bassetowi sędziowie akceptują?

A to skomplikowane pokazywanie ząbków spróbuję z przyszłymi debiutantami :D przerobić przy najbliższym spotkaniu 8) próbowałam ostatnio z dozią dziewczynką i wiem jakim fafle mogą być problemem dla niewprawnej ręki :lol:

Guest Kamcia_14
Posted

hihi jeśli chodzi o bassety to sędziowie akceptują wszystko :lol:

tzn im profesjonalniej jest wystawiany tym milej oczywiście ale do bassetów trzeba mieć cierpliwość a sędziowie też ludzie

powodzenia :wink:

• 2 weeks later...
Posted

[quote name='Psiara']hihi jeśli chodzi o bassety to sędziowie akceptują wszystko :lol:
[/quote]

Niestety nie wszystko. Widziałam, jak sędzia zdyskwalifikował psa za ucieczki z ringu, widziałam, jak obniżył lokatę za zachowanie (strachliwość). Ale faktycznie bassetom zdecydowanie więcej "uchodzi na sucho" na ringu niż innym rasom i sędziowie [b]na ogół [/b]nie są przesadnie restrykcyjni.
I jeszcze jedna rzecz - niektórzy właściciele prowadzą swoje psy w kłusie zbyt wolno (często sędziowie proszą o przyspieszenie tempa) przez co psy wydają się ociężałe i wygląda to tak jakby nie umiały szybciej. A większość bassetów prezentuje się lepiej wystawiana w szybszym kłusie.
To tyle co mi się jeszcze nasunęło.

Posted

Oj, powiadomienie mi nie doszło :-?

Z tym psiakiem istnieje ryzyko że zamiast dać obejrzeć zęby wystawi podwozie do drapania :wink:
I całkiem miło z tym kłusem... nie będę samotnie ganiać z moją suką :lol: