Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Więcej o Elzuni na jej stronce:

http://www.schronisko.wielun.pl/elza.html

Kontakt:
[email protected]
tel. 0 608 111 640
Schronisko w Wieluniu, woj. łódzkie

Elzik ma ok. 1,5 roku.

Gdy przybłąkała się do dobrych ludzi, była w zaawansowanej ciąży... Oni jednak nie mogli jej przygarnąć na stałe :(
Oszczeniła się w spokojnym kąciku, dzieci troszkę odchowała - i wtedy, na początku lipca, wraz z czwórką maluchów trafiła do nas.
Dzieciaki już podrosły, dwójka znalazła nowe domki, pozostałe dwa - pewnie też niedługo u nas zostaną.
Gorzej z mamusią, choć prześliczna - ma nietypowe umaszczenie (mnóstwo pojedynczych białych włosów), ma też problemy z tylnymi nóżkami. Lekarz zalecił kurację rimadylem i arthroflexem - jednak nie możemy znaleźć tych leków w jakiejś przystępnej cenie :(

Elza, mimo swoich problemów, jest kochaną, bardzo łagodną sunią :D
Jest też bardzo żywa - zamknięcie w kojcu to dla niej męczarnia... Po wypuszczeniu nie mogłam jej "dopaść" by choć jedno sensowne zdjęcie zrobić ;) Trzeba było ją przytrzymać :)

• Replies 92
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='irma']można Wam przesłać leki -jakie,? te o których piszesz, tj. rimadyl i arthroflex ? jakie dawki?

Jeszcze pytasz! :roll: Oczywiście, że tak :angel:

Wet zalecił kurację: rimadyl 2 mg oraz arthroflex 5 ml...

Jeśli udałoby Ci się cokolwiek załatwić - daj znać, bo jeśli nie to chyba zacznę zbierać pieniążki na te leki...

Posted

Wet zalecił kurację: rimadyl 2 mg oraz arthroflex 5 ml...

Myślę, że z tym Rimadylem, to 2mg na kg masy ciała, czyli 2 mg pomnożyć przez masę suczki. Rimadyl jest w tabletkach 20mg, 50mg i 100mg. Najtaniej wyjdzie kupująć tabletki 100mg, które łatwo się dzieli. No a artrhroflex, to juz wydatek rzędu 90-100zł. Teraz jest odpowiednik arthroflexu w tabletkach i nazywa się arthroscan i chyba jest tańszy, ale pewna nie jestem.

Posted

witam,
jako wirtualna opiekunka Elzy, chciałabym zadeklarować, że jeżeli nie uda się w jakiś sposób załatwić leków to ja za nie zapłacę. Skombinuję na to pieniądze.
Mam nadzieję, że ta kuracja jej pomoże
pozdrawiam
asia

Posted

do jutra rana wysyłam
ale tak na zaś to może lepiej jednak zebrać pieniążki i MałGośka miałabyu fundusz na leczenie Elzy - na miejscu łatwiej podejmować decyzję
pozdrawiam
h.

Posted

leki wysłałam w środę - doszły?
rimadylu udało mi się dostac 10 tabletek 100mg mój wet mówił, ze po 1/2 tabletki dziennie
sunia jest śliczna i niech zdrowieje
co z funduszem na jej leczenie - bedzie czy wysłac pieniązki czy nowe leki
h

Posted

Irma, kochanie - właśnie wróciłam ze schroniska i już piszę! :D

Oczywiście - leki dostałyśmy wczoraj, Elzunia ma już pierwsze dawki za sobą ;)
Bardzo, ale to baaaardzo Ci dziękujemy - nie tylko ja, ale i Ewa i pracownicy schroniska :buzi:

Bo wiecie - irma przysłała nam nie tylko arthrofleks i rimadyl, ale i środek na problemy skórne!! :o :D

Jeśli chodzi więc o lekarstwa dla Elzy - to nie ma, na razie przynajmniej, więcej potrzeb.

Ale...
Od niedawna jeden z naszych wetów wieluńskich nabył tak upragniony przez nas sprzęt rtg!!! Do tej pory musiałyśmy z psiórami jeździć do Sieradza, albo od razu do Wrocławia (ze względu na specjalistów) - był z tym olbrzymi problem, bo nie miałyśmy nigdy transportu :( .

I tak obie z Ewą myślimy, że Elzie przydałoby się takie zdjęcie... Zresztą musimy takie zrobić Bulinkowi, a i parę innych biedaków by się znalazło. Niestety - gotówki na to brak :(

Tak więc przydałyby się pieniążki właśnie na ten cel.
Przed chwilką rozmawiałam z wetką z tego gabinetu - i jedno zdjęcie kosztuje, w zależności od wielkości psa, od 40 do 60 zł. Dodatkowo, jeśli potrzebna jest narkoza, to jakieś 10-20 zł.

Co o tym myślicie? :oops:

Posted

co o tym myślimy ?
podajcie nr konta to sie okaże
ten szampon na skóre to nie był żaden przytyk - Kama pieknie pachniała 'psem' nawet jej kąpac nie było trzeba
kupowalam swoim więc kupiłam jeden więcej ot tyle
H

Posted

Nawet mi nie przyszło uważać tego za przytyk ;) Dobrze wiem, jak "pachnie" psisko schroniskowe... Ale szampon przyda się bardzo - bo mamy ogony z takimi problemami.

No dobrze- a to konto :oops:

Fundacja "ZWIERZYNIEC" w Wieluniu.
Bank Pekao S.A. I O. w Wieluniu 17 1240 3291 1111 0010 0558 5244

• 2 weeks later...
Posted

Małgosiu, Tak jak obiecałam oprócz comiesięcznej wpłaty dodatkowo przesłałam 100 PLN na leczenie. Napisz proszę co u Elzy?Czy kuracja przynosi jakieś rezultaty? Ile jeszcze potrzeba pieniędzy na kurację?
Pozdrawiam
asia

Posted

Przyglądałam się Elzie przez chwilkę w niedzielę - niestety kulenie nadal jest widoczne i to bardzo :-? Jednak mam wrażenie, że zupełnie jej nie przeszkadza, szaleje, biega jak szczeniak ;) Dobrali się w paczkę z Bulim (też problemy z łapkami, on po wypadku), oboje zrobili się pyskaci i zadziorni, zaczepiają co się da i kogo się da, są pierwsi wszędzie :o :D Jednym słowem - humor im dopisuje i łobuzują za całe stado ;)

We wrześniu będą wykonane te zdjęcia rtg, nie wiem tylko jeszcze kiedy dokładnie. Pieniążków (dzięki Tobie Asiu :oops: ) starczy na zrobienie zdjęc obu psiakom, i może nawet jeszcze na trzeciego, albo na jakieś leki dla Elzy - jeśli okażą się potrzebne, choć na razie przyjmuje to co przysłała jej Irma :)

Posted

Małgosiu, Cieszę się, że mimo swojej choroby Elza jest taka wesoła. Jeżeli będą potrzebne dodatkowe pieniądze na leczenie jej i jej towarzysza Bulego to daj znak.
calusy asia

• 2 weeks later...
Posted

Dziękuję za pozdrowienia :D (mam nadzieję, że to dla mnie).Trochę mnie nie było bo zaliczyłam urlopik. Co tam słychać u mojej małej?Wiem, że Małgosia ma teraz sajgon w domu :D ale czy są może jakieś nowe wieści o jej zdrowiu?pozdrawiam
asia