cuddle Posted July 21, 2005 Posted July 21, 2005 wstydliwy ale wazny problem. Moze ktos wie, jakie sa przepisy w Niemczech i w Austrii jesli chodzi psie qoopy?gdzie można (bez mandatu :evilbat: ) je wyrzucac? no i czy w ogole psu wolno w miescie na trawniku, nawet przy zalozeniu posprzatania? bedziemy podrozowac m.in. pociagiem wiec w okolicy dworców raczej nie bedzie czasu na szukanie specjalnych wybiegow:(( jesli macie jakies inne doswiadczenia z podrozy po tych krajach- bede ogromnie wdzieczna za podzielenie sie.. :P pzdr Asia i Nooka Quote
nani ni Posted July 21, 2005 Posted July 21, 2005 W Niemczech wysokosc kar za nieposprzatanie po psie zalezy chyba od gminy, wiec sie waha. Ale sa to raczej dotkliwe kwoty, siegajace nawet kilkuset euro, wiec najlepiej sie zapezpieczyc ( polecam foliowe torebki sniadaniowe :D ). Obojetnie gdzie pies sie zalatwi, taka torebke mozesz wyrzucic do kazdego kosza. Musisz sie liczyc z tym, ze za zostawienie psiego odchoda na chodniku pogoni cie wiazanka kazdy przecietny Niemiec. Quote
cuddle Posted July 21, 2005 Author Posted July 21, 2005 za zostawianie na chodniku to tez bym pogonila :evilbat: dzieki za info-to ulga bo nawet u nas w niektórych miastach za wyrzucenie takiej torebki do zwykłego kosza grozi mandat (poki co wyrzucam, bo nie mam alternatywy..) a w Austrii? Quote
Alaa Posted July 23, 2005 Posted July 23, 2005 Eeeeeeee tam, zaraz wstydliwy :wink: Moga robic koopy gdzie maja ochote, trzeba po nich posprzatac - to nie bedzie problemu. Moja Wandziusia sadzi, gdzie popadnie - mam zawsze przy sobie worek - a wyrzucam do pierwszego po drodze kosza na smieci. Na moim osiedlu sa kontenery do tego celu przeznaczone - ale ogolnie przyjmuje sie, ze wyrzucamy psie koopy do kosza jaki sie nawinie :wink: Wazne, zeby posprzatac, mozna za psia koopke zarobic sliczny mandat.... Ale tak jest w Gornej Austrii, co Land to obyczaj... Quote
Katcherine Posted August 11, 2005 Posted August 11, 2005 ja sie podlacze do tematu- czyli podsumowujac- wyrzucamy do kosza i nie ma problemu? czy moze sa jakies wymogi- ze np. nie foliowa torebka ale np. tylko papierowa??? i co z sikaniem ? gdzie mozna gdzie nie? czy jakos "zabronione" tereny sa oznaczone czy moze odwrotnie- wlasnie "dozwolone" sa oznaczone? tysiac pytan bo- bedziemy jechac na wyspy brytyjskie;)...a po drodze hmmm ciezko psa namowic do kuwety? Quote
Gosik71 Posted August 12, 2005 Posted August 12, 2005 Jakiś miesiąc temu moja znajoma była ze swoim psem w Niemczech u rodziny i mówiła, że wcale tak porządnie Niemcy nie sprzątają po swoich psach :wink: Sprząta kto chce, fakt z chodnika zawsze, ale nie z trawnika. Więc może nie jest tam tak drastycznie to przestrzegane :roll: Quote
Recommended Posts