Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Moja suczka rasy Golden Retriever ma 4 lata. Dwa miesiące temu zaczęła gryźć - ciąć na kawałki różne rzeczy z materiału (ściereczki, zasłony, prześcieradła) na paski o szerokości ok. 1 cm no i oczywście zjadała to. Kiedy się zorientowałam, że to robi założyłam kaganiec i obserwowałam, czy wydala zjedzone szmatki. Przez kilka dni chodziła w kagańcu. Potem jej zdjęłam i obserwowałam. Przestała, więc kaganiec nie był potrzebny. Po miesiącu znowu się wszystko powtórzyło. Zastosowałam to samo - kaganiec i obserwacja.

Pytałam się weterynarzy co może być powodem takiego zachowania i nie dostałam odpowiedzi. W międzyczasie zrobiłam różne badania, które nic nie wniosły.

Ogólnie suczka dobrze się czuje, jest wesoła i pogodna.

Kilka dni temu znowu wszystko się powtórzyło i boję się, że jakaś kolejna szmatka może utknąć w jelitach i dopiero wtedy może być poważny problem.

Wypróznia się codziennie 2 razy. Ma apetyt. I niby jest wszytko w porządku, ale ja nie mogę tego tak spokojnie zostawić.

Czy ktoś spotkał się z takim przypadkim? Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Posted

no dobrze.

czy wczesniej nic sie nie zdarzylo moze ktos uderzyl ja taka szmatka?
a miala moze wczesniej cieczke przed calym incydentem? mojej znajomej sunia calkowicie zdziczala po cieczce przeszla jakby metamorfoze a nic nikt jej nie zrobil jej zycie bieglao tak samo.
przypomni sobie czy przed pierwszym zajsciem nic sie nie wydarzylo?

pozdrawiam

Posted

Witam karolaGd!

Takie zachowanie pierwszy raz zaobserwowałam, kiedy moja sunia była już w drugiej połowie ciąży. Następne zjadanie szmatek było na kilka dni przed terminem porodu, który miał się odbyć 8 kwietnia 2005 r. Niestety okazało się, że ciąża została wchłonięta. Ciąża została potwierdzona prze zbadanie USG.

Myślałam, że to może związane jest z wchłanianiem ciąży. Może czuła się wtedy źle, a że w tym czasie nie mogła najeść się trawy (bo jej w tym czasie nie było w parku), by spowodować wymioty to znalazła sobie coś zastępczego - szmatki.

Ale to nie miało takiego działania jak trawa. Owszem, śliniła się i często tak głęboko połykała tą ślinę, jakby nie chciała by te wymioty nastąpiły. W efekcie wszystkie szmatki zostały wydalone. Teraz minęło dwa miesiące od ostatniego incydentu i nie potrafię znaleźć odpowiedzi na jej zachowanie. Jedna róźnica jest taka, że zjadła tak duże kawałki, że je zwróciła.

Nelly jest psem pracującym w dogoterapii, więc w szczególny sposób zależy mi na jej zdrowiu i dobrym samopoczuciu.

Pozdrawiam

Posted

rozumiem

a powiedz mi czy miala juz cieczke po nieudanej ciazy?
wiesz to moze byc takie drobne odchylenie po tym wchlonieciu wiesz tak jak u ludzi tzn. u kobiet po poronieniu i moze tak to odreagowywac.

postaraj sie aby nie miala zadnego dostepu do jakichkolwiek szmat itp. to sprawdzisz czy chodzi to tylko o szmaty czy przezuci sie na cos innego- to raz
poza tym staraj sie z nia jak najwiecej chodzic na spacery zeby nie miala wolnego czasu - to dwa
a po trzecie - tez ciezko cos doradzic bo nie bylam na tzw. miejscu zdarzenia i nie widzialam jak ona to robi

ale pisz dalej jak ona postepuje

pozdrawiam

ps) a po tym calym incydencie- ciąży- byla juz na dogoterapii czy jeszcze jej nie bralas?

Posted

Jeszcze nie miała cieczki. Cieczkę ma co 10 miesięcy.

Nelly to robi podczas mojej nieobecności, kiedy jestem w pracy. Ale nie jest sama, ma psie towarzystwo. Na fotele są położone kolorowe przescieradła, by zabezpieczyć je przed pobrudzeniem i właśnie to je podgryza. Zjadała także zasłony i inne rzeczy.

Niestety, nie mogę się nią tak zająć, aby sie nie nudziła. Do tej pory było wszystko OK, więc trudno mi przypuszczać, aby było to z nudów.

Tak, chodzi na zajęcia cały czas i jest na nich bardzo pogodna i wesoła.

Pozdrawiam

Posted

Moja(teraz 4 letnia) jamniczka robiła podobnie.
Kiedy nie miała co robić miętoliła i gryzła ręczniki.
Raczej ich nie darła ale czasem się zdarzało.

Na szczęście już jej przeszło...
:great:
Ufffff

Nie wiem czemu tak robiła.

Psy swe tajemnice mają...