Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dwa dni temu sterylizowałam swoją 3-letnią suczkę. Lekarka powiedziała mi, że mam przemywać ranę rivanolem, jeśli będzie się ślimaczyć. Problem w tym, że rana po zszyciu została zaklejona plastrem i tak naprawdę nie wiem, czy mam go odkleić i jak, żeby nie uszkodzić rany, nie zerwać szwów, czy nie wyrządzić ogólnie jej krzywdy.
Czy ktoś z was też miał taką sytuację?
Bo kiedy sterylizowałam kotkę, to nie było żadnego plastra, po kastracji kota również, a w klinice był taki młyn jak odbierałam psa, że nie miałam możliwości tak naprawdę dopytać.

Posted

Ja bym zerwała delikatnie plaster i zobaczyła jak to wygląda.Bez tego nie zobaczysz czy się ślimaczy czy nie...a czy ma kołnierz?

Ja z kastracją psa miałam takie ślimaczenie bo nie wiedziałam że kołnierz jest niezbędny i opatrunku właściwie się nie daje oprócz takiego sprayu.Wdało się zakażenie i musiałam przemywać rivanolem i czekać aż się zziarninuje bo szew puścił..

Ale jeżeli brzegi rany są równe i szew trzyma i wszystko do siebie przylega to jest ok.Jeśli brzegi byłyby napuchnięte i coś by się sączyło wtedy lepiej udać się na kontrolę;)

Eh...jutro ja się będe tak samo stresować - rano sterylka mojej biduli, która niczego się nie spodziewa:oops: