Shetanka Posted August 27, 2009 Posted August 27, 2009 Otóż mam problem bo mam psa z Czech, który jeszcze nie ma wyrobionego rodowodu w PL (rodowód z Czech przyjdzie dopiero we wrzesniu). Chciałam Go zgłosić na wystawy w Łodzi, do kl. baby. Mama dzwoniła do ZK w Łodzi i dowiedziałam się, że taki pies może zostać zgłoszony na wystawę ale jako pies zagraniczny. I teraz tak - czy w Nr. Rejestracyjnym mam wpisać nr. Czeskiego rodowodu? (tak zrozumiałam z tego co mi mama mówiła). I czy jest możliwe, że to jest 3-cyfrowa liczba? I co mam wpisać w Nr. rodowodu? Bo coś mi mama mówiła o 'innym rodowodzie' . Quote
Irviers Posted August 28, 2009 Posted August 28, 2009 Psy zagraniczne nie potrzebują nr rejestracyjnego (ten nr obowiązuje tylko w PL i tylko polskie psy). W rubryce nr rodowodu wpisujesz nr czeskiego rodowodu (czeski nr rod. to np CMKU/KM 7121/09). W klasie baby, szczeniat i młodzieży możesz tez wpisac w tej rubryce "rodowód w przygotowaniu". Quote
sylrwia Posted August 30, 2009 Posted August 30, 2009 Ale aby napisać "rodowód w przygotowaniu" musisz mieć nr rej.oddziałowej. I przy psach na rodowodach zagranicznych nie da rady tak. Quote
sylwia i boksery Posted September 3, 2009 Posted September 3, 2009 Ja zgłaszałam po angielsku swoją sunię-formularzem dla gości z zagranicy. Jednak do takiego zgłoszenia niezbędny jest nr zagranicznego rodowodu-nie da się wpisać "w przygotowaniu". Quote
maga18 Posted September 30, 2009 Posted September 30, 2009 nie chce zakladac nowego tematu a ten w sumie w jakis sposob jest podobny do mojego problemu Kiedys sprzedalam psa ze swojej hodowli do Szwecji... wiadomo wyrobiłam mu rodowod eksportowy na ktorym jest nr PKR, jego włascicielka nostryfikowala go w Szwecji i pies ma tez nr SKK. Teraz owy pies przyjezdza do mnie na handlig i mam pytanie czy moge go zarejestrowac u siebie w ZK i zglaszac za złotówki na wystawę? Czy musze do tego wszystkiego zrobic go na współwałasność? A może jego PKR przepadł w momencie nostryfikacji? I ostatnie pytanie... jesli moge go zarejestrowac i wystawac za złotówki to czy ewentualne dyplomy championatów bedą z nr SKK czy PKR? Czy z takim jaki wpisze w podaniu o dyplom? Quote
Shetanka Posted October 1, 2009 Author Posted October 1, 2009 sylrwia napisał(a):Ale aby napisać "rodowód w przygotowaniu" musisz mieć nr rej.oddziałowej. I przy psach na rodowodach zagranicznych nie da rady tak. Jak to nie da rady jak psa na dwóch wystawach wystawiłam? :lol::lol: Quote
sylrwia Posted October 1, 2009 Posted October 1, 2009 Shetanka napisał(a):Jak to nie da rady jak psa na dwóch wystawach wystawiłam? :lol::lol: W takim razie albo na zagranicznym nr rodowodu albo ktoś poszedł Tobie na rękę i przyjął takie zgłoszenie. Quote
maga18 Posted October 1, 2009 Posted October 1, 2009 teoretycznie pies zza granicy nie moze otrzymac nr rej dopoki jego rodowod nie zostanie nostryfikowany i nie otrzyma PKR a jak sie nie ma nr rej to nie mozna płacić w 'złotówkach' Quote
Recommended Posts