Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

witam mam psa mieszzanca (1 rok) i postanowilam kupic mu smycz bo szczeka na wszystkich nieznajomych i prubuje atakowac. no wiec poszlam do sklepu chcialem kupicta sm smycz skorzana ale gosciu ze sklepu powiedzial ze on przegryzie ta smycz wiec kupilam taki maly lancuch. no i jak zapinam psu ta smycz to on sie boji i sie trzesie. nie wiem co robic moze to wina tego. nie wiem co robic prosze o pomoc.z gory thx za odp.

Posted

A skąd sprzedawca może wiedzieć, że ją pogryzie? Prorok? Nie sugeruj się tym, jak pogryzie to dopiero kupisz łańcuszkową. Jak mój gryzł smycz to odwracałam jego uwagę zabawkami, po chwili zapominał o tym, że jest na smyczy i nagradzałam go.

Posted

to co wcześniej pies chodził bez smyczy?jeśli tak to nie ma co się dziwic, że się boi jak jest nieprzyzwyczajony..
ja na początek kupiłabym właśnie albo skórzaną albo taśmową i powoli przyzwyczajała.. mojej młodej na początek zakładałam smycz w domu żeby się oswoiła, kładłam normalnie na podłodze żeby mogła obwąchac, oblizac.. a później powoli na podwórku.. spróbuj odwrócic uwagę psa zabawkami, smakami.. jak ładnie idzie to też nagradzaj. w końcu się przyzwyczai.

aha i skąd niby sprzedawca ma wiedziec, że pies smycz przegryzie.. nie każdy pies ma skłonności to dziamgania smyczy.. może okazac się że wcale nie będzie zainteresowany gryzieniem, a na początek lepiej żeby nie stresowac psa dodatkowym dzwonieniem łancuszka.

Posted

no pies juz sie nie boji jak mu zakladam smycz i chodzi sobie normalnie z ta smycza ale jak wezme koniec smyczy do reki i troche pociagne to on sie odrazu kladzie i lezy tylko nie wiem co robic. prosze o pomoc. z gory thx

Posted

Zacheć pieska do pójścia z toba jakims fajnym smakołykiem. Jeżeli chcesz skręcic to leciuteńko szarpnij - jak nie podziała to drugi - w końcu zrozumie gdzie chcesz iść ;]