goldi_nero Posted April 24, 2005 Posted April 24, 2005 witam, mam 8 miesiecznego goldenka. Odkad go mam caly czas dawalem mu na zmiane sucha karma (acana) i gotowane. Ostatnio kupilem kolejne opakowanie 15 kg. i... i tak mi stoi prawie cale. Nie wiem co sie stalo ale z tej nowej paczki nic kompletnie nie chcial ruszyc! Potem wzialem sie na sposob i zaczalem mu ja z gotowanym mieszac, pomyslalem ze chyba mu za dobrze i suchej juz nie chce. Odkad mu zaczalem mieszac, dostal okropnej biegunki! Na poczatku nie wiedzialem od czego, myslalem ze od smakolykow, albo cos na dworze mu zasmakowalo. Wkoncu jak przestalem mu dawac acane biegunka ustala! Po kilku dniach znowu mu troche zmieszalem zeby sprawdzic czy faktycznie to od karmy, nastepnego dnia - biegunka. Co Wy na to? Moze byc karma stara? Dostal uczulenia? Prawi 15 kg stoi mi nie ruszone, nie wiem co z tym zrobic. Kolejna sprawa to, ze kupilem mu inna karme, na poczatku mu smakowalo, ale potem znowu wybrzydzal. Przejrzalem troche inne tematy i piszecie ze trzeba psa przeglodzic wtedy bedzie jadl. Ale nie wiem czy w tym wieku to jest dobre, bo z tego co wiem to u psa jest ten pierwszy rok najwaznieszy, choszi mi o to zeby wyrosl. Wiec nie wiem co robic, mam nadzieje ze mi doradzicie. Aha Z ta inna karma nie ma zadnych problemow zdrowotnych, jedynie co to sie nauczyl tak jak u niektorych ze w koncu dostanie cos lepszego. POzdrawiam Quote
exa Posted April 24, 2005 Posted April 24, 2005 karma niekoniecznie musiala byc stara. byc moze Twoj pies nie tolerowal jakiegos skladnika. wazne jest tez aby nie mieszac dwoch rodzajow pozywienia, trzeba wybrac jeden (albo domowe albo suche). wazne jest to przede wszystkim u szczeniat i mlodych psow, gdyz moze to spowodowac niedobor wapnia. Quote
heidy1 Posted April 24, 2005 Posted April 24, 2005 nie mieszać suchego i gotowanego? a czy po wymieszaniu pies może dostać biegunki. bo mój piesio po zaleconej głodówce przez weta dostawał gotowanego kurczaka z ryżem i kupki były ok.ale jak zaczęłam stopniowo wprowadzać suche i dostawał 2 razy suche i raz gotowane to znowu zaczyna mieć rozwolnienie. czy to wina karmy? Quote
coztego Posted April 24, 2005 Posted April 24, 2005 [quote name='goldi_nero']Moze byc karma stara? Dostal uczulenia? [/quote] Być może, być może... ;) Sprawdź datę przydatności do spożycia na wszelki wypadek 8) [quote]Prawi 15 kg stoi mi nie ruszone, nie wiem co z tym zrobic. [/quote] Jeśli jest świeża, to możesz sprzedać komuś znajomemu, albo, jeśli masz gest, zawieź do schroniska, tam na pewno komuś posmakuje 8) Wielu ludzi karmi na zasadzie: jeden posiłek suchy, jeden gotowany, ale to nie przejdzie jeśli pies lubi pomarudzić. Jeśli pies wybrzydza to warto się zdecydować na jeden rodzaj żarcia. Albo konsekwentnie suche, albo gotujemy. 8) Oczywiście jeśli pies ma biegunkę po karmie to trzeba ją odstawić na dłuższy czas. Czasem ta sama karma wprowadzona znowu po dłuższej przerwie przestaje powodować biegunkę... [quote]Z ta inna karma nie ma zadnych problemow zdrowotnych, jedynie co to sie nauczyl tak jak u niektorych ze w koncu dostanie cos lepszego. [/quote] No właśnie. Konsekwencja to podstawa. Jeśli pies jest zdrowy, to w końcu zje to co ma w misce. Ja bym go przegłodziła, mimo młodego wieku. Jeśli raz, drugi się przekona, że pan się nie ugnie, to mu przestanie odbijać. A jak będziesz mu ulegał, to niedługo braknie Ci książki kucharskiej, żeby pieskowi dogodzić :evilbat: [quote name='heidy1']jak zaczęłam stopniowo wprowadzać suche i dostawał 2 razy suche i raz gotowane to znowu zaczyna mieć rozwolnienie. czy to wina karmy?[/quote] Odstaw karmę to się przekonasz. Podawanie jednego posiłku gotowanego, jednego suchego nie musi powodować biegunki. Wielu ludzi tak karmi i psom nic nie dolega. Ale może tej karmy Twój piesek nie toleruje, albo dałaś zbyt szybko, zbyt dużo suchej, zanim żołądek doszedł do siebie... A dlaczego pies miał zaleconą głodówkę? Quote
heidy1 Posted April 24, 2005 Posted April 24, 2005 mój piesio miał głodówkę bo miał biegunkę , zapaleniae jelit czy coś takiego zaraził się w schronisku bo z tamtąd go wzięłam. już jest zdrowy.nie wiem czy to przez karmę bo mieszam mu ja od 3 dni i dopiero teraz dostał rozwolnienie. już sama nie wiem. może przejde całkiem na gotowane pozdrawiam Quote
coztego Posted April 24, 2005 Posted April 24, 2005 Oj, jeśli piesio jest po schronisku i nie wiadomo co się z nim działo wcześniej, to z pewnością ma nieźle nadwyrężony przewód pokarmowy... Ja radzę przejść na gotowane (ale porządne mięsko, ryż i marchewka, bez kasz) na kilka miesięcy przynajmniej. Potem możesz spróbować z suchym. Albo porozmawiaj ze swoim weterynarzem o suchej karmie weterynaryjnej dla jelitowców, sporo kosztuje, ale podobno daje świetne efekty. 8) Quote
heidy1 Posted April 24, 2005 Posted April 24, 2005 a mam pytanko jeśli chciałabym przejść na gotowane mięsko to ile gram dziennie powinien dostawać ugotowanego mięska bo ja się tak za bardzo nieorientuję. piesek jest mały waży 10 kg. na karmę weterynaryjną taka jak eukanuba czy royal canin nie przejdę bo mnie na to nie stać. pozdrawiam Quote
coztego Posted April 25, 2005 Posted April 25, 2005 [quote]ile gram dziennie powinien dostawać ugotowanego mięska [/quote] Ja daję na oko. Ostatnio ktoś pisał, że powinno być 2% masy ciała, czyli w Twoim przypadku ok. 20 dkg dziennie. Zależy od wieku psa, od aktywności itd... Z czasem złapiesz wyczucie 8) Quote
goldi_nero Posted May 2, 2005 Author Posted May 2, 2005 witam tak jak mi polecono przeglodzilem smyka. Niestety jest bardziej uparty niz myslalem- glodowka trwa juz 4 dni i nic. Juz mu dodawalem np sosu do karmy to sos zlizal ale karmy nie ruszyl. Juz nie mam sil, w dodatku kupilem dwie inne karmy, tez nie chce. Co mam robic dalej? Przeciez mi pies nie bedzie dyktowal na co ma "smaka"! Quote
heidy1 Posted May 2, 2005 Posted May 2, 2005 ja na twoim miejscu przeszłabym całkowicie na gotowane bo jak nawet psa raz pożądnie przegłodzisz to może i zje te suche ale jak już bedzie mniej głodny to znowu będzie wybrzydzał. a przecież nie będziesz cały czas psa głodził, zwłaszcza ze ten 1 rok jest dla pieska najważniejszy bo się rozwija. Moja rada dopóki piesek się rozwija to dawaj mu gotowane a jak podrośnie to możesz poeksperymentować z suchą karmą pozdrawiam Quote
morgana Posted May 8, 2005 Posted May 8, 2005 Ja ostatnio ze swoim miałam podobne problemy co ty goldi_nero. Też w pewnym momencie stosowania suchej karmy (acany) dostał biegunki a później przestał ją jeść (a przedtem jedzenie w misce nie stało dłużej niz 5 sekund). Ja jednak wybrałam się do weta z tym. Pani powiedziała mi, że przyczyną może być wyjałowiony przewód pokarmowy. Dostał witaminki ( Wita-Vet; Rumen Tabs; oraz lakcid) Powiedziała, żebym stosowała tydzień i jeżeli nie przejdzie będziemy kombinowac co się dzieje... dzisiaj już stosuję 3 dzień a pies z powrotem zajada z apetytem karmę :D :D :D i nie ma zadnych problemów żoładkowych :D P.S. W szczególności polecam rumen tabs (100 szt. za ok. 8zł) zawierają : żwacz, drożdże piwne i wit.C... spróbować zawsze można :) na pewno nie zaszkodzi :D Quote
Recommended Posts