Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 5.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Kassy']Ja tez karmie Royalem,podobno najlepszy,pani z zoologicznego namawiala mnie jeszcze na purine pro plan ale przeanalizowalam sklad i moim zdaniem Royal jest lepszy(chociaz purina tansza bo 16 zl za 800g).Przed zakupem pieska planowalam karmic Eukanuba ale hodowcy przekonali mnie ze odkad jest produkowana w Polsce zmienil sie jej sklad i teraz juz nie jest wiadaca na rynku karma.W kazdym razie po Royalu rosnie jak na drozdzach:)[/QUOTE]
Ja właśnie do tej pory karmiłam Parysa Eukanuba, ale cos mu nie smakował:shake:
A jak mu kupiłam Royala to wcina aż mu się uszka trzęsą:lol:

Posted

[quote name='Malta-GD']reszta(przepraszam, nie wiedziałam ile mogę wklejać):
Smutna królewna:
czuję się taaaaka zaniedbana (eh, te łzy...:( )
[img]http://img223.imageshack.us/img223/9278/img3184xw0.jpg[/img]

Pierwsza kąpiel:
ojej, szybko, szybko, pod ciepłą wodę!!! ziiiimno, mi!:(
[img]http://img182.imageshack.us/img182/6282/img2119by2.jpg[/img]

Spanko( w kartoniku; hihi:diabloti: ):
Poznajcie mojego kolege-
[img]http://img232.imageshack.us/img232/1419/img1653uh8.jpg[/img]

Pierwsze stawanie:
Ojojoj, co wy tu ze mną wyprawiacie!? To jakaś zabawa? taak? a moze nie...?
[img]http://img204.imageshack.us/img204/6162/img1642ev7.jpg[/img][/QUOTE]
no sliczna panienka, a na tym pierwszym zdjęciu jaka marzycielka:razz:

Posted

[quote name='VikaZ']
A jak mu kupiłam Royala to wcina aż mu się uszka trzęsą:lol:[/quote]
Ciekawe jak długo :diabloti: Nel też wcinała, aż pewnego dnia stwierdziła że Toffi ma w misce lepsze kuleczki, a to przeciez zwykły arion. Teraz trochę wybrzydza przy misce, ale dzięki Toffiemu zje wszystko co jej dam. Toffi to świetny stróż. On stoi przy jej misce a ona za nic w świecie nie pozwoli mu wepchnąć tam swojego nosa. I czasem tak stoją dwa matołki pochylone nad miską, ona bo pilnuje swojego, a on, bo może coś mu się "skapnie" :lol: W końcu Nelcia odkurza miskę, czyli jednak smakuje :diabloti:

Posted

witam :)
od tygodnia jestem posiadaczką maltanki i szukam kogoś z kim mogłabym o niej porozmawiać i dowiedziec się czegoś ciekawego i czegoś o czym jeszcze nie wiem :)

moja ZIZI wygląda obecnie tak :
[URL="http://img181.imageshack.us/my.php?image=pict0016vz4.jpg"]http://img181.imageshack.us/my.php?image=pict0016vz4.jpg[/URL]

[URL="http://img182.imageshack.us/my.php?image=pict0002yx5.jpg"]http://img182.imageshack.us/my.php?image=pict0002yx5.jpg[/URL]

[URL="http://img53.imageshack.us/my.php?image=pict0109kb1.jpg"]http://img53.imageshack.us/my.php?image=pict0109kb1.jpg[/URL]

na razie ma 7 tyg więc jeszcze pzresypia praktycznie 3/4 całego dnia ale już sie dużo bawi, szczeka, biega, gryzie i przede wszystkim nie przypuszczałam że te pieski sa tak potwornie inteligentne i tak strasznie ruchliwe :)
owszem czytałam o tym ale nie sądziłam że aż tak

Dziewczynki mam do was jedno pytanie :
CZYM WY TĄ SIERŚĆ POD OCZKAMI PRZEMYWACIE ŻEBY BYŁA BIAŁA ??
NAM PANI POLECIŁA WODE BOROWĄ I JAKIEŚ EFEKTY CHYBA SA ALE MOŻE WY ZNACIE COŚ LEPSZEGO JAKO, ŻE WIECIE ZAPEWNE WSZYSTKO O MALTAŃCZYKACH :)
czytałam o takim specjalnym mydle dla białych ras (podobno kosztuje ok 50 zl) ale podobno takich maleństw myć nim nie wolno

więc jeśli mogę prosić to napiszcie jakie Wy macie sposoby na te oczka :)
z góry dziękuje i pozdrawiam
i mam nadzieje ze będe mogła się was radzić jako że ja dopiero początkująca jestem :razz:

Posted

Witam serxecznie!
mozemy otwarcie porozmawiać tutaj i na PW!
Masz śliiiczną syunię:):)<serducho>
apropos tego mydełka... nie jest to dobry wybór, gdyż je trzeba na jakiś czas zostawić.. a psy nie lubią mić "czegoś śmierdzącego"(dla nich) na twarzy...
ja przemywam borasolem, potem takim żelem z henry(wybielający) i na końcu(albo zamias żelu-na zmiane:P) takim białym kremem firmy bio-groom (od niedawna) efekty są, ale gdy robi się to systematycznie.
Proszę, abyś powiedziała, z jakiej hodowli jest twoja malutka?
Jeszcze raz zachęcam do pytania się mnie O CO CHCESZ :)

P.S
Moja po kąpieli wygląda śliiicznie!

P.S2 i taka rada ode mnie
- lepiej od dziecka ucz jej "stój"(przeczytaj "wychowanie małych psów") i zaglądaj często w zęby, zeby potem na wystawach(o ile masz zamiar ją wystawiać, oczywiście) nie było problemu i... dyskwalifikacji, każ takze znajomym zaglądać jej do pysia

Posted

Joasiu, maluszek jest przesliczny :loveu: i bardzo mi się podoba :D Oczka to niestety utrapienie. Przemywać wodą borową, solą fizjologiczną, ale przed wszystkim regularnie i pilnować aby oczka były suche tzn. wycierać łezki. Mam nadzieję że zagościsz tu na stałe i będziesz nas raczyć zdjęciami swojego ślicznego maleństwa :loveu:

Posted

dziękuję Dziewczynki za miłe słowa :loveu:

teraz pewnie posypią się niemiłe, kiedy napiszę, że ona nie ma rodowodu :shake: a wiem co o takich psach myślą posiadacze wystawowych, rasowych maltańczyków

ale po pierwsze nie było nas stać na sunię z rodowodem a po drugie od razu wiedzieliśmy, że nie interesują nas ani wystawy ani rozmnażanie - chcieliśmy mieć po prostu pieska do kochania więc stwierdziliśmy, że papier nie jest nam do tego potrzebny

wiem , wiem teraz na pewno napiszecie , że kupiliśmy nie wiadomo co i nie wiadomo co z niej wyrośnie i że może to jest jakiś mieszaniec nawet ale uwierzcie mi - po tygodniu tak ją wszyscy kochamy, że gdyby się okazało, ze to mieszaniec wieloryba z orangutanem nasza miłość nie zmalała by a ni o milimetr :loveu:
wiem tylko, że jej ojciec pochodzi z Czech a matka z Węgier (widzieliśmy oboje przy odbiorze maleńkiej) i mają oczywiście papiery
co prawda już mi ktoś zarzucił, że może to wcale nie byli jej rodzice tylko ta Pani mogła nas okłamać ale mi się wydaje, że jednak to prawda
a zresztą nawet gdyby sie okazało, że nie to na prawde dla nas jest to obojętne

wg mnie Zizka jest piękna i już :cool3:

mam nadzieję, że po tym wyznaniu nie przeklniecie nas i będę mogła mimo wszystko odwiedzać Was i wasze pociechy na tym forum:p

Posted

Ja tez Cie witam serdecznie:multi: Maluszek jest przesliczny:loveu: Ja tez mam pieska bez rodowodu,akurat z przypadku,ale jak zobaczylam swoje malenstwo to sie tak w nim zakochalam ze nie oddalabym za nic w swiecie.Najwazniejsze ze piesek ma rodzine gdzie zapewne bedzie zyl kochany dlugo i szczesliwie:)I mysle ze nie jest potrzebna rozmowa na ten temat na naszym forum bo i po co psuc atmosfere(sama czytalam istne awantury na ten temat).A wiec ja sie naprawde ciesze ze jest nas tutaj coraz wiecej i ze kochamy te pieski najmocniej w swiecie:)

Posted

Malta G ---> dzięki :)

mam pytanko tak na marginesie :)
mojej Zizce właśnie idą ząbki i strasznie ma gorące dziąsełka i gryzie wszystko co popadnie
dzisiaj też zauważyliśmy, że mniej się bawi niż wczoraj czy przedwczoraj ale nie tak, żeby sie wcale nie bawila tylko duzo mniej

czy to mozliwe ze przez zabkowanie moze miec ogolnie gorsze samopoczucie ??

i jeszcze jedno : tydzien temu miala pierwszą szczepionkę kompleksową ( w wieku 6 tygodni) , od tej pory nie była jeszcze na polku bo weterynarz zalecił kwarantanne (chociaz o tym to tez ile ludzi tyle roznych opinii)
jak wy uwazacie ? czy w niedziele mozna ją na chwilkę na polko wyniesc ??

Posted

[quote name='yoasia']
i jeszcze jedno : tydzien temu miala pierwszą szczepionkę kompleksową ( w wieku 6 tygodni) , od tej pory nie była jeszcze na polku bo weterynarz zalecił kwarantanne (chociaz o tym to tez ile ludzi tyle roznych opinii)
jak wy uwazacie ? czy w niedziele mozna ją na chwilkę na polko wyniesc ??[/quote]

Witam, nowe maltanki są cudne jak wszystkie :loveu:

[B]yoasiu[/B] kwarantanna, to kwarantanna.
Twój piesio jest malutki ( jak dla mnie to powinien do 8 tyg. być przy mamusi ) jeszcze nie obroni się przed światem zewnętrznym.
Po szczepieniu to conajmniej 2 tyg. w domku albo na spacer bierz go na ręce :cool3: . No chyba, że jest ogród ;) Piesio nie może mieć kontaktów z innymi pieskami, ani z [U]butami osób obcych i domowników[/U] bo tam zazwyczaj gromadzą się bakterie zagrażajace Twojej psince. Weterynarz dobrze radzi. A my tu raczej apelujemy- zdrowie piesia najważniesze. Wikszość osób woli poczekać do końca szczepień, żeby wychodzić z psiunią na spacery. Nie bez powodu.
Niech rośnie zrowa kluska :-)

[SIZE=1]pozdrawiam.[/SIZE]

Posted

[quote name='Cockerek']Ciekawe jak długo :diabloti: Nel też wcinała, aż pewnego dnia stwierdziła że Toffi ma w misce lepsze kuleczki, a to przeciez zwykły arion. Teraz trochę wybrzydza przy misce, ale dzięki Toffiemu zje wszystko co jej dam. Toffi to świetny stróż. On stoi przy jej misce a ona za nic w świecie nie pozwoli mu wepchnąć tam swojego nosa. I czasem tak stoją dwa matołki pochylone nad miską, ona bo pilnuje swojego, a on, bo może coś mu się "skapnie" :lol: W końcu Nelcia odkurza miskę, czyli jednak smakuje :diabloti:[/QUOTE]
Mam nadzieję że zbyt szybko mu się nie znudzi. Ale dzisiaj to mnie zaskoczył, jedliśmy arbuza, a on jak szaleniec stał przy nas i prosił. Dałam mu spróbowac i tak mu smakował jak chyba nic dotąd. Mam tylko nadzieję ze mu to nie zaszkodzi:oops:

Posted

[quote name='yoasia']Malta G ---> dzięki :)

mam pytanko tak na marginesie :)
mojej Zizce właśnie idą ząbki i strasznie ma gorące dziąsełka i gryzie wszystko co popadnie
dzisiaj też zauważyliśmy, że mniej się bawi niż wczoraj czy przedwczoraj ale nie tak, żeby sie wcale nie bawila tylko duzo mniej

czy to mozliwe ze przez zabkowanie moze miec ogolnie gorsze samopoczucie ??

jak wy uwazacie ? czy w niedziele mozna ją na chwilkę na polko wyniesc ??[/QUOTE]
Witaj Yoasiu, ale masz słodka, maleńka maltankę.:loveu:
A jeśli chodzi o kwarantannę to też jestem za, wiesz zdrowie psiaczka jest najważniejsze. Chociaż wiesz ja też nie mogłam sie doczekać kiedy już będziemy mogli wychodzić ze szczeniaczkiem. A jak się wtedy dłuży czas:roll: .

Posted

Yoasiu moj chlopczyk jest juz duzy bo ma 4 miesiace:)A co do tej kwarantanny to dziewczyny maja racje,lepiej przeczekac ja wyszlam pierwszy raz dopiero po drugiej szczepionce i po drugim odrobaczeniu(pierwsza sczepionke i odrobaczenia mial robione juz u hodowcy).Wiem ze cie korci:)Mialam to samo:evil_lol: Ale to jest dla dobra malucha;) Chyba ze jak to napisala Nessti jest to ogrod ze tak powiem sterylny gdzie nie maja dostepu psy(nawet te szczepione i zdrowe) i koty.Z tym braniem na rece na troche tez dobry pomysl,maluch przyzwyczai sie do roznych odglosow i zapachow i kiedy juz nadejdzie czas na pierwszy spacer bedzie sie czul swobodniej.Pozdrawiam:)

Posted

witam z samego rana obudzona o 6 potwornym szczekaniem Zizki :lol: nikt nie chciał sie z nią bawić więc się darła i musiałam wstać :)

wiem, że troszkę za wcześnie ją zabraliśmy ale po pierwsze jechaliśmy po nią baaaardzo daleko i tylko ten termin nam odpowiadał a po drugie matka przestała je karmić i się nimi zajmować kiedy miały 5 tygodni więc praktycznie ona już była całkiem samodzielna

a właśnie chciałam zapytać jeszcze o karmienie:p sorki że tak zanudzam ale same rozumiecie :)
przez pierwsze 2 dni karmiliśmy ją tak jak zaleciła pani od której ją wzięlismy tzn biały serek z surowym żółtkiem, mleko z kleikiem ryżowym oarz gotowane mięsko z marchewką
niestety po tym kleiku miała zatwardzenia a poza tym mieliśmy wrażenie, że jest cały czas głodna
wiec zmieniliśmy jej dietkę i teraz je albo mięsko z saszetki (oczywiscie dla juniorka) albo suchą karmę namoczoną w mleku (my mamy z Puriny akurat) bo nie mam czym gryźć jeszcze :eviltong: dostaje jeszcze prawdziwe gotowane miesko no i ten biały serek bo go po prostu uwielbia :p
baardzo jej to smakuje, jest najedzona a co najwazniejsze kupka jest elegancko 3 razy dziennie :multi: a po kleiku nie robiła nawet przez 20 godzin

jak uważacie czy takie żywienie jest dobre ? mała rośnie jak na drożdżach i na pewno nie chodzi głodna tylko nie wiem czy taka dieta jest odpowiednia pod względem witaminek i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego rozwoju

ehh ale się rozpisałam ;) wiecie co ? nie sądziłam, że tutaj takich fajnych ludzi spotkam, ktorzy odpowiadaja na pytania mimo, że pewnie powtarzaja się one dosyć czesto i dla was to pewnie już nudne jest :oops:

pozdrawiam:loveu:

Posted

aha i jeszcze jedno (ehh ta skleroza:evil_lol: )

od samego początku Zizka jest 2 lub 3 razy dziennie czesana
czy to nie za wcześnie ?? co prawda narazie traktuje to jak zabawę bo najpierw musi 20 minut poobgryzać szczotkę ale potem elegencko się kładzie a ja ją czeszę
czy nie ma żadnych przeciwskazań ??

ok idę - całusy dla Waszych pieseńków :calus::calus:

Posted

Yoasia, żaden dbający o swoje szczeniaczki hodowca nie da do nowego domu pieska w tak młodym wieku. To jest bardzo nieodpowiedzialne i źle świadczy o hodowcy. Ty możesz tego nie być świadoma ale człowiek, który zabiera się za hodowlę powinien.

Doczytałam i chyba nawet wiem gdzie kupiłaś pieska. Podobały ci się warunki w hodowli???

Posted

Ja tam za rozmnażaniem bez papierów nie jestem, jak chyba większość i dla mnie to tacy ludzie po prostu "lecą na kasę" :angryy: . Natomiast, no powiedzmy, potrafię zrozumieć ludzi, którzy bardzo chcą mieć psa a nie bardzo mają na to takie pieniądze. Szkoda tylko że bardzo często ci ludzie zawodzą się że piesek nie bardzo przypomina daną rasę. Ja tak miałam ze swoim niby spanielem, więc mówię z autopsji. Z drugiej jednak strony... czasem te bez rodowodu są naprawdę ładniejsze i zdrowsze niż te z papierami :roll: Dlatego tak ważne jest poszukanie nie tylko hodowli, ale przede wszystkim [U]dobrej i sprawdzonej[/U] hodowli!
Joasiu, życzę aby maluszek spełnił twoje oczekiwania :D Co do diety... jak dla mnie ok, tylko ta marchewka :roll:

Pumilo, :-o co wiesz czego my nie wiemy? :cool1:

Posted

Cockerku tu nie ma żadnej tajemnicy. Po tych rodzicach to chyba wiem kto mnoży te psiaki. Ja mam w swoim mieście taką hodowlę maltanów. Szkoda gadać, bo może akurat się mylę.
Smutne jest to, że ludzie rozmnażają i jeszcze wykorzystują to, że ktoś bardzo, bardzo chce takiego psiaka. Kurde powiedzieć komuś, że są samodzielne, sunia przestała karmić jak miały 5 tyg. :-o Normalne, że tak około 4 tyg. szczeniaczki zaczynają same podjadać, sunia mniej karmi, ale one nie są samodzielne! Z tego co przeczytałam, to maluch jest od tygodnia w nowym domu i tydzień temu był szczepiony :crazyeye:
I dlaczego matka z Węgier, ojciec z Czech a dzieci bez papierów? Jeśli to psy hodowlane, to trzeba się zastanowić, że ta biedna suczyna po 2 mioty w roku rodzi albo to wcale nie są dzieci tych rodziców, tylko kit żeby lepiej sprzedać.
Na koniec jeśli to ta hodowla o której myślę, to warunki dla psów powalające.....

Posted

Pumilo, dokładnie tak, czasem takie kity można usłyszeć że aż płakać można. Dlatego napisalam, że takich chotofcuf nie trawię :angryy: No ale co tu dużo gadać, jak co niektórzy o swoje własne dzieci nie dbają, to co dopiero mówić o psach :-( :-( :-( Smutna prawda.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...